Dimensiunile citadine, designul atractiv și comportamentul agil sunt particularitățile modelului Peugeot 106 care a debutat în urmă cu 30 de ani. Modelul din clasa mică al producătorului auto francez s-a bucurat de o carieră longevivă și a cunoscut un mare succes comercial fiind înconjurat de un grup considerabil de admiratori și în zilele noastre mai ales că din acest an se poate încadra la categoria Vehicul Istoric.
Conceput pentru a fi versatil, agil și adaptat pentru diferite circumstanțe, modelul francez din clasa mică cu un look simplu, dar rafinat, s-a adresat unui public numeros și nepretențios. Toate aceste caracteristici erau combinate cu o schemă mecanică convențională cu motor amplasat transversal și tracțiune pe roțile din față. Caracteristicile descrise mai sus reprezintă elementele care, conform conducerii producătorului francez de la acea dată, ar fi trebuit să garanteze imediat succesul comercial al modelului 106, lucru care s-a și întâmplat.
Debutul său în anul 1991 la Salonul Auto de la Frankfurt, marchează o evoluție în era modernă Peugeot, fiind primul model al generaţiei cu numerotarea 06. Prezenţa modelului Peugeot 106 extindea practic oferta modelelor din clasa mică de oraş, care la vremea respectivă reprezenta puţin peste o treime din înmatriculările europene, şi care încă reprezintă aproape 45% din înmatriculările unor țări precum Franța, Italia sau Spania.
Propus la debut doar în varianta de caroserie hatchback cu trei uși, în anul următor i s-a alăturat în gamă și varianta hatchback cu cinci uși. În ceea ce privește gama de motorizări, compania franceză se concentrează în principal pe motoarele pe benzină din seria TU deja montate pe berlinele din clasa mică, compactă și medie ale grupului francez PSA din acea perioadă. Motoarele respective pe benzină cu 4 cilindri și capacități cuprinse între 1 și 1,6 litri și-au făcut debutul pe modelele Peugeot în anul 1987, cu ocazia faceliftului modelului 205 și lansării modelului din clasa medie superioară 405. În schimb, cele diesel făceau parte din familia TUD și aveau capacități de 1,4 și 1,6 litri. Propulsoarele erau asociate cu transmisii manuale din familia MA cu 4 și 5 trepte sau opțional de automate cu 3 trepte. Sistemul de frânare era servoasistat de tip mixt cu discuri fata si tamburi spate. Suspensia față adopta o schemă clasică de tip McPherson în timp ce suspensia spate era una inovativă cu brațe longitudinale unite printr-o traversă tubulara, la capătul căreia se aflau amortizoarele, dispuse oblic pentru a le reduce înalîimea și facilita spațiul în portbagaj. Direcția era prevăzută cu servoasistare opțional pentru versiunile cu motoare mai mari. Producția modelului se realiza în principal la fabrica din Mulhouse, dar uzinele Sochaux și Aulnay-sous-bois vor aduce o contribuție fundamentală pentru a satisface mai bine numeroaselor solicitări venite din partea clienților.
Alături de versiunile de serie convenționale au fost propuse și versiuni sportive, capabile de performanțe destul de bune. La această categorie erau incluse: 106 Rallye din 1993 cu motor de 1.3L și 98 CP, 106 XSI din 1992 cu motor de 1.4L cu injecție și 98 CP și din 1995 cu un propulsor de 1.6L cu injecție și 103 CP. Din 1996 în top era versiunea 106 GTI, echipată cu o unitate de 1.6L cu 16 supape, injecție și 118 CP. Acest ultim motor s-a aflat și dotarea versiunii 106 Rallye 16V, cu un echipament de dotări simplificat și dedicată performanțelor ridicate. Un model care a înregistrat o carieră sportivă remarcabilă în multe raliuri internaționale, În anul 1997 această versiune a fost înlocuită cu 106 Maxi, o versiune inspirată din 306 Maxi, care a obținut numeroase succese și care îi făcuse pe mulți piloți tineri de raliuri să viseze să concureze la volanul acesteia.
În longeviva sa carieră, modelul Peugeot 106 a fost propus și cu o listă mare de serii speciale, aproximativ douăzeci, echipate cu numeroase dotări specifice și detalii personalizate. Cele mai emblematice sunt: carismaticele „Roland Garros” și „Zénith” create în 1993, celebrul 106 Kid din 1994 cu tapițeria din blue jeans și 106 Cartoon care a debutat în 1996. Nu mai puțin interesante, pentru personalizarea lor, sunt elegantele „Inès de la Fressange” din 1997 și Enfant Terrible din 2000. Totodată, marca a prezentat și o versiune electrică Electrique, într-un moment în care această propulsie era considerată o alegere futuristă. Acesta a fost fabricat în aproximativ 3.550 de unități și a fost capabil să rămână pe podiumul vânzărilor „verzi” câțiva ani.
La începutul anului 1996, modelul din clasa mică de la Peugeot beneficiază de un facelift major. Cu această ocazie caroseria a crescut în lungime până la 3,678 m (anterior 3, 560 m) datorită majorării ușoare a consolelor din față și din spate, farurile și blocurile optice au fost reproiectate, iar stilul general a fost reîmprospătat cu forme mai rotunjite, urmând stilul modelelor din anii ’90. În același timp echipamentul de dotări a fost extins cu noi opționale.
Per total, Peugeot-ul 106 a fost fabricat în aproape 2,8 milioane de unități, până la ieșirea definitivă de pe scenă în anul 2003.
Foto: Peugeot