Lamborghini a sărbătorit zilele trecute 50 de ani de la debutul modelului Urraco. Modelul de intrare în gama Lamborghini a avut premierea la ediția din 1970 a Salonului Auto de la Torino și a adus cu el o serie de inovații tehnice.
Spre deosebire de modelele precedente, misiunea sa a fost una diferită. Fondatorul companiei italiene, Ferruccio Lamborghini a dorit să-și extindă gama sa de modele și să facă marca sa, accesibilă unui public cât mai larg. Chiar dacă au fost planificate doar un număr mic de exemplare pentru Urraco în sine, producția sa a reprezentat deja o referință pentru modelele ulterioare. Începând încă cu prima fază a proiectului, producția a necesitat mai puține etape manuale decât a fost cazul cu alte modele de la Lamborghini.
Coupe-ul de tip fastback proiectat de Marcello Gandini ( angajat atunci la studiourile Bertone) având interiorul configurat după schema cu 2 + 2 locuri era echipat cu un motor V8 ( primul de acest fel pentru Lamborghini) poziționat central transversal, inițial cu o cilindree de 2,5 litri, 220 CP, distribuție cu un ax cu came în chiulasă și alimentat cu 4 carburatoare dublu corp Weber. Motorul era oferit în combinație cu o cutie de viteze manuală cu 5 trepte și permitea o viteză maximă de 240 km / h și un demaraj de la 0 la 100 km/h în 6.9 secunde.
Pentru prima dată în istoria auto, pentru un model de serie, suspensia modelului Lamborghini era independentă de tip McPherson pe ambele punți. Sistemul de frânare era servoasistat și dotat cu discuri ventilate ( o premieră pentru Lamborghini) iar sistemul de direcție de tipul cu cremalieră.
Urraco a debutat la comercializare în versiunea P250 iar ulterior în 1974, Lamborghini a adăugat în gamă alte două versiuni echipate tot cu motoare V8: P200 cu o unitate de 2 litri cilindri și 182 CP și P300 cu o unitate de 3 litri și 265 CP care asigurau viteze maxime de 220 și 260 km/h și accelerații de la 0 la 100 km/h în 7.2 și respectiv 5.6 secunde. În același timp au fost introduse noi dotări opționale precum: instalația de aer condiționat, radio – casetofonul și geamurile cu tentă fumurie.
Cu ocazia Salonului Auto de la Geneva din 1976 are loc lansarea modelului Silhouette și care reprezenta varianta de caroserie de tip cabrio-targa a modelului Urraco și care dispunea de un acoperiș detașabil și oferea două locuri la interior. Silhouette avea echipat un motor V8 de 3L (260 CP) care permitea o viteză maximă de 260 km/h și o accelerație 0-100 km/h în 6.2 secunde. În același timp, modelul Urraco beneficiază de unele îmbunătățiri de ordin stilistic atât la exterior ( restilizări la unele detalii) cât și la interior ( planșă de bord de concepție nouă).
Până în anul 1979 au fost comercializate 776 unități din modelul Urraco și 54 de unități din modelul Silhouette, ambele fiind înlocuite în gamă cu modelul Jalpa lansat în 1981.
În concluzie, cu cele puțin mai mult de 800 exemplare produse, Lamborghini nu a dorit să creeze un model rival pentru modelele similare de la Ferrari, Maserati sau Porsche, dar primul model așa zis compact ( lungime 4,25 metri) a pus bazele modelelor ulterioare cu opt și zece cilindri ale brandului italian.
Foto: Lamborghini; Arhivă