7 piese pe care trebuie să le înlocuieşti când restaurezi o maşină

Când restaurezi o maşină nu trebuie să te zgârceşti, reutilizând aceste 7 piese.

Restaurarea unui automobil este costisitoare, atât în bani cât şi în timp. Cu bani şi răbdare, rezultatul final poate fi extraordinar. Insă, dacă încercaţi să salvaţi câţiva bănuţi, reutilizând anumite piese care vi se par bune, acest lucru se poate transforma într-un epilog „usturător” pentru buzunarele dvs. Scenariul este simplu: maşina se strică, urmează demontare pieselor, comandarea altora, remontarea. Mulţi bani şi timp pierdut. Aşadar, cel mai bine este să înlocuiţi de la început următoarele piese.

Crucile cardanice

Cardanul este de obicei partea silenţioasă şi cea mai puţin băgată în seamă de restaurator. Această piesă, împreună cu auxiliarele ei, transferă mişcarea rotaţională de la motor către roţi via puntea spate. Forţele care acţionează în arborele cardanic sunt foarte mare iar uzurile nu întârzie să apară. De aceea, în momentul în care întreaga transmisie este demontată, se recomandă înlocuirea crucilor cardanice. Vă vor da un sentiment de linişte de fiecare dată când rulaţi la volanul maşinii dvs.

Conductele de frână

Deşi pe dinafară arată foarte bine, conductele de frână sunt supuse coroziunii interioare. Apa aflată în suspensie în lichidul de frână acţionează asupra conductelor, formând mici puncte de rugină pe interior. Nu aţi vrea sa vă confruntaţi cu momentul în care la o frână de urgenţă, o conductă să se fisureze iar pedala de frână să devină inutilizabilă. Schimbaţi toate conductele de frână cu unele noi şi, periodic, lichidul de frână.

Cablajul electric

Dacă restauraţi o maşină găsită într-un hambar, aveţi grijă la instalaţia electrică. Rozătoarele sunt specialiste în devorarea cablajului electric, al contactelor şi pieselor din cauciuc sau plastic. Verificaţi cu atenţie tot traseul cablurilor electrice. Inlocuiţi contactele, întrerupătoarele corodate sau roase. Dacă este posibil, schimbaţi întregul cablaj electric cu unul nou. Nu vreţi să transformaţi în artificii automobilul proaspat restaurat. Defecţiunile la instalaţia electrică sunt principalele cauze ale incendiilor.

Termostatul

Acea mică piesă îngropată în compartimentul motorului poate da bătăi mari de cap. Pe vremea Daciei 1300, mulţi scoteau termostatul, însă această metodă poate provoca uzuri ale motorului. Dacă temperatura motorului creşte iar termostatul nu permite intrarea lichidului, urmează o supraîncălzire, arderea garniturii de chiulasa şi, mai rău, deteriorarea anumitor componente ale motorului. Desigur, puteţi proba vechiul termostat într-o oală cu apă fiartă, dar este atât de ieftin unul nou, încât nu merită deranjul.

Kitul de ambreiaj

Transmisia manuală este renumită pentru fiabilitate. Insă, uneori, ambreiajul începe să patineze. Este necesară schimbarea kitului de ambreiaj, cu principalele sale componente: rulmentul de presiune, placa de presiune şi discul de ambreiaj. Un kit nou nu este foarte scump, de aceea se recomandă înlocuirea celui vechi în momentul restaurării. Va fi mult mai greu după aceea de demontat cutia, ambreiajul, poate şi eşapamentul. Nu mai punem la socoteală şi costurile unei eventuale tractări până la garaj.

Segmenţii de piston

Atunci când se desface motorul este foarte bine ca segmenţii pistoanelor să fie schimbaţi. Desigur, recomandată este o reparaţie capitală a motorului dar, dacă acesta, după examinare, este în stare bună, schimbaţi măcar segmenţii.  Altfel, se pierde din compresie iar eşapamentul vă rasplăteşte cu un fum plăcut mirositor…

Pivoţii

Suspensia din faţă este uşor de montat şi remontat. Inlocuiţi pivoţii cu unii noi, mai ales dacă maşina a circulat pe drumuri cu gropi. Astfel, scăpaţi de stresul că una din roţile din faţă va alege altă direcţie decât cealaltă!

Citeste si: Meșteșugarul de „clasice”- Vasile Gușuleac