Salonul Retromobile Paris 2022 – expoziții cu modele emblematice

Salonul Retromobile Paris reprezintă o opurtunitate pentru jucătorii principali din sectorul auto retro și în special pentru producătorii auto actuali, iar această a 46-a ediție care se va desfășura între 16 – 20 martie, nu va face excepție de la regulă. Între modelele excepționale de colecție și modelele aniversare, cea mai așteptată întâlnire internațională pentru pasionații de acest fenomen, promite multe surprize.

Renault – R5 sărbătorește jumătate de secol de la debut

La zece ani de la debutul economicului model R4, brandul francez Renault continuă să susțină evoluția societății prin lansarea lui R5, un model citadin elegant și versatil. La momentul lansării, chiar la începutul anului 1972, Renault 5 a contribuit decisiv la evoluția modernă a automobilului. Pe un fundal de muzică yé-yé, moda pantalonilor largi și mobilierul din plastic, modelul din clasa mică de la Renault înfrumuseța străzile din centrele orașelor cu nuanțele sale de culori vii: galben, portocaliu, verde măr, bleu. La zece ani după lansarea modelului R4, producătorul din Boulogne, un vizionar recunoscut, a creat un nou model și mai practic. Modelul R5 însoțește schimbările din societate marcate în special de apariția unei clase de mijloc.

Noul R5 reprezintă practic un răspuns relevant la nevoile de mobilitate care decurg din aceste dezvoltări. Dotat cu o versatilitate aparte, acest hatchback de 3,50 metri cu un design atrăgător și dotat cu trei uși, se pretează la o multitudine de utilizări. Modelele citadine actuale din zilele noastre îi datorează mult popularului Renault 5 care este la fel de confortabil în oraș ca și pe autostradă. Putem spune, că acesta se rupe de canoanele vremii, afirmându-se ca o bulă de prospețime cu barele de protecție din plastic și tabloul de bord acoperit cu material tip skai. Trapa din vinil negru, portierele de mari dimensiuni fără mânere și scaunele tapițate cu vinil portocaliu completează portretul unui model de succes. Renault nu știa încă, dar acest model popular se încadra la timp pentru a face față anilor de criză.

Citroen – tradiția modelelor confortabile

Standul Citroen este o mărturie a tradiției îndelungate a mărcii cu dublu chevron în segmental modelelor din segmentul superior. De la celebrul model interbelic Rosalie, care sărbătorește cea de-a 90-a aniversare, până la cel mai recent C5 X care amestecă influențe stilistice de la break și sedan, Citroen se poate mândri cu o tradiție îndelungată a unor modele grozave din clasa superioară. Performanțele lor sunt cunoscute încă din perioada interbelică. De la debutul său, primul model Citroen din acest segment, Rosalie, s-a făcut repede remarcat. Datorită angajamentului uleiurilor Yacco, Citroen multiplică recordurile pe circuitul de curse Linas-Montlhéry cu modelul Rosalie II dotat cu o caroserie special realizată, care a parcurs 100.000 km cu o viteză medie de 108 km/h în primăvara anului 1932, câștigând 60 de recorduri internaționale și 30 de recorduri mondiale la categoria motoarelor de 2 și până la 3 litri. Odată cu modelul Traction Avant lansat în 1934, marca din Quai de Javel a înregistrat o altă performanță.

Inovator din mai multe puncte de vedere, acest model proiectat de André Lefebvre a stabilit noi standarde în privința confortului la rulare. Astfel, Traction Avant a atins apogeul în anul 1938 cu versiunea 15 dotată cu motor în 6 cilindri a câștigat calificativul justificat de Regina străzilor. La mijlocul anilor ’70, Citroen a continut tradiția cu modelul CX ca succesor direct al avangardistului model DS, precursor al modelului interbelic Traction Avant. Suspensia sa hidropneumatică contribuie la performanțele sale excelente atât în privința confortului cît și a ținutei de drum.

DS – prestigiu francez

Cu modelele brandului francez de lux DS din actualul grup Stellantis, avem întreaga imagine a istoriei moderne a Franței și o anumită idee de eleganță despre defilările cu automobilele Președenției Franței. Întorcându-ne puțin în istoria Franței, descoperim că Citroen-urile DS sunt modelele preferate ale Președinției Franței. Astfel, în anii ’60 și ’70, celebrele modele DS 21 și 23 Pallas cu motoare cu injecție electronică au fost adesea apreciate de liderii politici dar și de oamenii de afaceri. Chiar și astăzi, noul brand DS continuă să ocupe rolurile principale în garajele Elysée. De curând, producătorul francez tocmai a livrat un model DS7 Crossback blindat și extins cu 200 mm pentru spațiul locurilor din spate. De la DS-urile din anii ’60 până la cel mai recent DS9, se imprimă o anumită idee de prestigiu iar eleganța se completează cu confortul. La standul DS Automobiles Adventure din cadrul salonului Retromobile vor fi expuse un exemplar DS21 IE și și un exemplar DS 23 în versiune Pallas care ne amintesc că designul lor a fost deosebit de avangardist pentru acea perioadă.

În 1972, carosierul francez Chapron care era colaboratorul oficial al lui Citroen, a decis să utilizeze elementele de la limuznele landaulet SM realizate pentru Palatul Elysée și cabrioletul Mylord pentru a dezvolta un model SM cu 4 uși. Acesta va fi concretizat în modelul Opera prezentat la Salonul Auto de la Paris din 1972. Prețul său ridicat, prima mare criză a petrolului și preluarea lui Citroen de către Peugeot vor încheia cariera acestui model construit în doar opt exemplare. Unul dintre aceste exemplare va fi expus la standul Citroen de la Retromobile Paris.

Foto: Stellantis; Renault