Peste 40 de modele au fost prezentate în premieră de Galeria Țiriac Collection

1928 Auburn 8-115 „Boattail” Speedster
1928 Auburn 8-115 „Boattail” Speedster

Peste 40 de modele au fost prezentate în premieră de galeria Țiriac Collection. Timp de trei zilem 10-12 septembrie, Galeria Țiriac Collection îi așteaptă pe pasionații de automobile clasice, dar și de artă pe roți la o prezentare în premieră a unor modele care până acum au fost ascunse privirilor. Acestea au fost expuse atât la exterior, într-un spațiu generos amenajat în incinta complexului cât și la interior în cadrul colecției obișnuite.

Toamna se numără…noutățile la Țiriac Collection

Lumea retromobilului a intrat într-un con de umbră în ultimii doi ani, asta și ca urmare a pandemiei, dar poate și a unui interes ușor în declin pentru pasionați. După anii de „boom clasic” 2015-2019 când practic existau până la trei evenimente cu caracter retro în România aproape weekend de weekend din primăvară până în toamnă, 2020 și 2021 au for marcate de o un puternic declin al acestor manifestări.

Tiriac Collection în aer liber
Tiriac Collection în aer liber

Din vara lui 2021 și mai preganant acum în luna septembrie lucrurile par să reintre în firesc, cu numeroase evenimente prezente în calendarul cluburilor oragnizatoare. Însă în lipsa unor evenimente de anvergură și de talie internațională precum tradiționalul Concurs de Eleganță de la Sinaia, majoritatea evenimentelor au mai mult o importanță „locală”.

Gheața este însă spartă de Ion Țiriac, a cărui colecție se extinde permanent și care din fericire, spre deosebire de alte colecții private este disponibilă și poate fi vizitată de marele public.

Știam, din urma dialogurilor cu domnia sa că în fapt colecția numără în jurul a 450 de modele, dintre care doar o parte este permanent prezentată publicului în galeria Țiriac Collection – aproximativ 150 de modele, care uneori mai sunt schimbate cu altele nou intrate în colecție.

De data aceasta însă, profitând poate și de o toamnă perfectă Galeria s-a extins și afară, unde au fost expuse alte peste 40 de modele- majoritatea în premieră absolută. Dar toate fără excepție cu o frumoasă poveste în spate sau cu un anumit grad de raritate.

În paralel și colecția expusă la interior a primit noi piese, dar care trebuie însă identificate printre exponatele ca să spun așa „tradiționale”

Modelele restaurate în regie proprie au fost cele mai admirate

Am putut astfel admira în premieră trei modele extrem de rare restaurate chiar în cadrul colectiei, modele celebre și cu povești foarte interesante: 1928 Auburn 8-115 “Boattail” Speedster, 1948 Bentley Mk. VI si 1949 Rolls-Royce Silver Wraith.

 

O serie de 40 de modele ce pot fi admirate în premieră

La fel ca și în cadrul coleției din interior, și în expoziția organizată afară modele clasice sunt oarecum organizate pe epoci. Parcusă în sensul acelor de ceasornic expoziția începe cu vedele proaspăt recondiționate prezente mai sus și continuă cu alte exponate din perioadele interbelică și postbelică.

1937 Alvis Speed Twenty Five 4.3 Litre
1937 Alvis Speed Twenty Five 4.3 Litre
1937 Alvis Speed Twenty Five 4.3 Litre
1937 Alvis Speed Twenty Five 4.3 Litre

Perioada interbelică și post belică

 

Zona supercar

Visul american

4×4 și mașini militare