Uleiul de motor – sursa de viață a mașinii

Teoretic, aproape fiecare șofer își dă seama că un vehicul, pentru a-și îndeplini funcția de de bază, trebuie să fie alimentat cu carburant, iar în cazul mașinilor electrice este necesară încărcarea cu curent, iar pentru a fi operațional are nevoie de ulei de motor. Cu toate acestea, după cum remarcă experții Premio, în practică, mulți utilizatori încă uită să facă activitățile de bază cum ar fi verificarea și schimbarea uleiului. O greșeală destul de frecventă este și alegerea incorectă a produsului de lubrifiere a motorului.

roadster-girls

Gama largă de mărci și produse disponibile pe piață înseamnă totodată că mulți conducători auto se confruntă cu o dilemă în alegerea uleiurilor de motor: sintetice, semi-sintetice sau minerale. Uleiurile sintetice sunt alegerea cea mai recomandată, care asigură o protecție mult mai bună pentru mișcarea componentelor motorului și răcirea lor decât uleiurile minerale. Acestea sunt, de asemenea, caracterizate de o viscozitate mai scăzută, datorită căreia sunt capabile să acopere și să protejeze suprafețele expuse ale motorului chiar și la temperaturi scăzute. O altă problemă care dă dureri de cap conducătorilor auto este marcajul suplimentar de pe ambalaj, cum ar fi „5W-40”. Este așa-numita clasificare a viscozității SAE, implementată de Asociația Americană a Inginerilor de Automobile, în care primele cifre înainte de litera „W” definesc lichiditatea uleiului la temperatură scăzută, iar numărul după liniuță indică viscozitatea la temperaturi ridicate.

schimb-ulei_centre-premio-2

În procesul de alegere a uleiului, ar trebui luate în considerare și tipul de motor și filtrele de tratare a gazelor de eșapament. De exemplu, în motoarele Diesel – începând cu 2009 – elementul cel mai obișnuit de purificare a gazelor de eșapament este DPF (filtrul special Diesel), al cărui rol este de a îndepărta praful suspendat dăunător din eșapament – coșmarul de astăzi al marilor orașe. Introducerea acestui element a forțat inginerii să dezvolte noi uleiuri de motor, așa-numitele „low-ash” sau „Low SAPS”. Componentele SAPS, după combustie, au capacitatea de a forma structuri cristalografice – particule solide care scurtează semnificativ durata de viață a filtrului DPF. Prin urmare, pentru funcționarea corectă a vehiculelor echipate cu DPF, trebuie să utilizați uleiul potrivit din clasele de calitate ACEA – C1, C2, C3, C4 și C5 – în funcție de recomandările producătorului. Sistemul de reducere a emisiilor de ultimă generație este SCR (reducere catalitică selectivă), cunoscut sub numele de sistemul AdBlue, în care azotul reacționează în formă inofensivă și apă din reacțiile reactorului. Sistemul SCR poate apărea împreună cu DPF și EGR, care este un element standard al motoarelor diesel. Datorită supapei EGR gazele de eșapament sunt reciclate în camera de ardere și arse, dar trebuie să ne amintim de întreținerea și curățarea regulată în atelierele specializate a acestei supape. Pentru aceasta este necesar un produs adecvat. Motoarele pe benzină moderne, dotate adesea cu turbocompresoare și compresoare, necesită, de asemenea, o selecție atentă a uleiului de motor. Lucrând cu viteze foarte mari ale turbinelor, acestea se defectează adesea din cauza lubrifierii limitate și a temperaturilor ridicate de funcționare. Prin urmare, dacă aveți îndoieli cu privire la ce ulei să alegeți, cel mai bine este să solicitați ajutorul tehnicianului de service și, dacă nu aveți această posibilitate, amintiți-vă recomandările producătorului motorului mașinii pe care o dețineți.

schimb-ulei_centre-premio-3

Conducătorii auto trebuie să acorde atenție altor soluții tehnologice utilizate de producătorii de vehicule, care sunt, de asemenea, importante în alegerea lubrifiantului potrivit. De exemplu, tehnologia tot mai mare FE – economie de combustibil – care duce la reducerea consumului de carburant, permite reducerea emisiilor de dioxid de carbon în cazul vehiculelor cu combustie internă. Funcționarea sa se bazează pe eficiența ridicată a uleiurilor din clasa FE – ușor pompabile, care permit reducerea rezistenței de rotație a motorului. În comparație cu uleiurile clasice, acestea oferă o peliculă de ulei mult mai subțire. Motoarele care respectă acest standard au garnituri etanșe, astfel încât pelicula subțire de ulei asigură o întreținere corespunzătoare și o lubrifiere cât mai precisă. Canalele de ulei în motoarele de acest tip au secțiuni transversale mai înguste, astfel încât uleiul ușor de pompat ajunge mult mai rapid la elementele motorului și mai ales la turbină. Aceste tipuri de motoare sunt deosebit de sensibile la alegerea greșită a uleiului. Utilizarea produselor lubrifiante clasice, în acest caz presarea acestora fiind mai scăzută, poate provoca colmatarea canalelor subțiri de ulei și poate duce la supraîncălzirea locală a motorului sau a accesoriilor sale, ceea ce duce, la rândul său, la defecțiuni grave.

schimb-ulei_centre-premio-4

În alegerea uleiului de motor, ar trebui luată în considerare și vârsta mașinii. În cazul vehiculelor de generație nouă, a căror construcție este mult mai complexă, achiziția uleilui trebuie să fie foarte bine gândită. Acest lucru nu înseamnă că, cu mașinile mai vechi, putem alege produsul în mod liber. Tehnologiile mai vechi lasă o marjă mult mai mare de eroare, dar grija pentru ele nu ar trebui să fie aceeași ca și pentru noile vehicule. Trebuie subliniat faptul că uleiul selectat în mod necorespunzător nu va provoca un defect imediat, ceea ce este cu atât mai periculos, deoarece eșecul este amânat în timp și va veni în cel mai puțin așteptat moment.

Calitatea uleiului contează

Mecanicii din centrele Premio atrag atenția asupra unei alte greșeli grave a conducătorului auto – utilizarea de produse de lubrifiere de calitate inferioară care scurtează semnificativ durata de viață a motorului. „Cele mai mari daune au loc în timpul pornirii, când uleiul este rece și dens. Uleiul ales în mod necorespunzător, în special uleiul vechi, provoacă o rezistență de rotație de câteva ori mai mare, ceea ce duce la ”uscarea” sau la lubrifierea la limită a motorului. În plus, uleiul vechi, neschimbat, își pierde capacitatea de a proteja motorul și transferul de căldură, transformându-se într-o emulsie de nămol, care blochează suplimentar canalele de lubrifiere ale motorului”, explică Cezar Andrei, expertul Premio de la serviciul Premio Romwest Euro Brăila.

Când trebuie schimbat uleiul?

 O atenție deosebită trebuie acordată condițiilor de funcționare a vehiculului, fie că este vorba despre o mașină utilizată în scopuri comerciale – condiții de muncă medii și grele, fie numai în scopuri private – condiții de lucru ușoare. Un alt criteriu este dat de rutele frecventate – numai în oraș, care este asociat cu opriri frecvente, sau călătorii pe distanțe lungi în afara orașului. „Uleiul de motor ar trebui să fie schimbat o dată pe an sau mai des, în cazul în care kilometrajul mașinii este ridicat, de exemplu peste 15 – 20.000 km pe an” – sfătuiește Cezar Andrei. Experții Premio sunt de acord că, datorită faptului că uleiurile moderne de motor sunt uleiuri multi-sezoniere, nu contează atunci când are loc schimbarea lor. „Cei mai mulți dintre conducătorii auto decid să schimbe uleiul în timpul sezoanelor de schimbare a anvelopelor. Aceasta este o practică bună, pentru că în timpul unei vizite putem efectua service-ul mașinii, ceea ce, fără îndoială, economisește timp și bani” – adaugă specialistul de la Premio Romwest Euro.

98ed0411b79c7332aa2e03533ab0d3d2-vintage-classic-cars-vintage-auto

Interesant este faptul că mulți conducători auto, atunci când duc mașina la atelier pentru inspecție și schimb ulei, achiziționează în mod independent uleiul și îl dau mecanicilor, căutând astfel să facă economii. Cu toate acestea, conform observațiilor furnizate de tehnicienii din service-urile Premio, reducerile de costuri sunt adesea doar aparente, deoarece conducătorii auto nu sunt întotdeauna capabili să aleagă produsul potrivit.

„De cele mai multe ori, utilizatorii de automobile standard nu sunt în măsură să țină pasul cu toate schimbările tehnologice care au loc pe piața auto. Prin urmare, în loc să vă bazați pe intuiția dumneavoastră și să căutați sfaturi pe internet, este mai bine să vă bazați pe cunoștințele experților experimentați, mai ales dacă întreținerea sau repararea se referă la elementele sensibile ale mașinii, cum ar fi motorul și componentele sale. Aici, orice greșeală vă poate costa scump”, explică Piotr Jakuć, directorul Premio în România.

0cfee5c3cc4ca3447a6ff4cc1da8594c