Modele Alfa Romeo break mai puțin cunoscute

Modelele de serie Alfa Romeo în variantele break denumite Giardinetta sau Sport Wagon lansate începând din anii ’70 și până aproape în zilele noastre nu sunt singurele din ″patrimoniul″ producătorului milanez. Alături de acestea, puțin știu că Alfa Romeo a proiectat în colaborare cu unii carosieri italieni, unele variante break pentru a testa reacția potențialilor clienți și la care ne vom referi în cele ce urmează dar pe care unii dintre pasionații Alfa Romeo le-au uitat prea repede.

Alfa Romeo s-a identificat în majoritatea cazurilor cu un set de valori și conotații specific precum: exclusivitatea, pasiunea, determinarea și nu în ultimul rând performanțele. Chiar și în cazul modelelor de serie, amintiți-vă de modelele 1900 și Giulia, „berlinele familiale care câștigă curse”, așa cum au se specifica în materialele publicitare Alfa Romeo din anii ’50 și ’60, particularități care, în mod inevitabil sunt regăsite și variantele break.

Primele dintre ele, derivate din modelele compacte Alfasud și Alfa 33, au intrat în producție și, prin urmare, în viziunea colectivă. Altele, mai puțin norocoase, nu au trecut niciodată stadiul prototipului sau pre-seriei, ajungând să fie realizate într-un număr foarte mic de exemplare. Tocmai pe aceaste din urmă vom readuce în memoria pasionaților brand-ului Alfa Romeo și nu numai.

Primele încercări

Lăsând deoparte variantele foarte rare 6C 2500, 1900 Giardinetta, Giulietta Weekendina sau Promiscua și până la 1750 Veloce din 1968, planurile Alfa Romeo de a introduce în producție un model cu o caroserie break a fost oprit întotdeauna mai devreme decât era pregonizat, limitându-se la realizarea unor loturi foarte mici de unități.

Primul Giulietta break

Am putea începe această listă scurtă de la Giulietta Folk din 1978, realizat în exemplar unic de către atelierele carosierului Moretti din Torino. Acest break de clasă medie superioară avea aceleași dimensiuni cu cele ale berlinei și care avea ca element characteristic hayonul de mari dimensiuni cu deschiderea foarte joasă până la nivelul barei de protecție. Un alt detaliu inedit care merită menționat sunt geamurle spate tip custode.

Singurul Alfetta break

Prima încercare reală de a realiza un Alfa Romeo familial care să întrunească în mod concret exigențele unei familii, construită în special pentru creșterea volumului portbagajului și folosită în mod esențial pentru timpul liber, a devenit realitate în anul 1983. Carosierul milanez Zagato cu sprijinul jurnalistului Luca Grandori, un expert în automobile, a produs unicul Alfa Romeo Alfetta Station Wagon, o creație extemporană, dar absolut în concordanță cu spiritul anilor ’80.

Oportunitate pierdută

În virtutea conținutului proiectului, cu siguranță unul important și a dezvoltării avansate a planului de industrializare, s-a crezut că acest model va da în cele din urmă undă verde producției de serie a unui model break Alfa Romeo de dimensiuni mai generoase. Dar din păcate acest lucru nu a amai avut loc.

Alfa 90 și Alfa 75 la un pas de producție

În anul 1986, Alfa Romeo a venit cu o nouă propunere materializată în această direcție. De data aceasta, noul prototip cu caroserie break a fost pe realizat pe mecanica modelului      de clasă medie superioară Alfa 90. Conform informațiilor din registrele carosierului Marazzi din Caronno Pertusella în apropierea orașului Milano, au fost construite doar două exemplare. Un an mai târziu, carosierul Fissore a fost solicitat pentru studiul unui break de bazat pe modelul Alfa 75 din aceeași clasă medie superioară. Din acest model au fost realizate numai cinci exemplare din care trei echipate cu motorul pe benzină turbo de 1.8L și două cu turbo diesel-ul de 2.4L.

Un parcurs cu final fericit

În cele din urmă, chiar și pentru modelul din clasa superioară Alfa 164 lansat în 1987, s-a dorit a fi realizată o variantă break dar care nu a trecut de nivelul unor schițe iar proiectul nu s-a mai materializat. Cu toate acestea, încercările producătorului Alfa Romeo de a crea un break captivant pot părea stângace chiar și în ochii celor mai pasionați alfliști. Cu toate acestea, încercările anterioare nu au rămas doar la stadiul unor exerciții de stil iar cel mai bun exemplu în acest sens a fost modelul de serie 156 Sportwagon care și-a făcut debutul în 2000 și care a fost recunoscut de majoritatea specialiștilor ca pe o realizare de excepție din punct de vedere stilistic. este atât de frumos, pe scurt, creditul este valabil și pentru aceste muște albe. Controversați, dar curajoși, la fel ca designerii care le-au proiectat, proiectat și construit. Acestea sunt, de asemenea, povești ca aceasta, neîntemeiate, care ne fac să ne îndrăgostim de Alfa Romeo.

Foto: Alfa Romeo; Arhivă