Un Mercedes Benz Clasa S W126 suspendat la Ivry

Trecătorii de pe Avenue Mitterrand din Ivry-sur-Seine (Franța) au în ultimul timp prvirea întoarsă spre cer. De ce? Din cauza unui exemplar de Mercedes-Benz Clasa S(W126) care stă „agățat” pe parcarea garajului din Mannes, la numărul 36.

Cotidianul francez Le Parisien scrie pe larg despre această „lucrare la înălțime” al lui Dimitri Tsykalov, realizată pe 24 octombrie și inaugurată pe 9 decembrie: un automobil Mercedes-Benz Clasa S din seria W126, ancorat în jos cu partea din față, asemenea unui pantalon pe un umeraș în cuier. Pare un lucru neobișnuit dar foarte eficient în publicitatea de tip know-how pentru Garage Mannes, service specializat de peste 30 de ani pe modelele de producție germană și în special Mercedes și Smart.

Realizatorul lucrării un rus

Dimitri Tsykalov, născut în 1963, este un artist rus instruit la Institutul Poligrafic din Moscova și rezident în Franța la Paris. Lucrările sale variază de la artele vizuale la sculptură, ceea ce caracterizează cel mai mult lucrările sale este alegerea materialelor. Tsykalov folosește materiale biologice precum lemn, fructe, legume și carne de animale. Compozițiile, cu un impact vizual puternic, urmăresc să-l „supere” pe privitor. Intenția este de a denunța ceea ce amenință cel mai mult umanitatea și natura: omul însuși.

Lucrarea aleasă, un Mercedes Clasa S (W126)

Pentru această lucrare a fost ales un exemplar de Mercedes-Benz Clasa S (SeriaW126) în culoarea Nautic Blau (cod. 929), fără elementele de la interior și partea mecanică și a fost ancorată în parcarea garajului Mannes de pe Avenue Mitterrand 36 din orașul Ivry.

40 de ani de la lansarea Mercedes-ului Clasa S W126

„Și-a făcut treaba bine, dar a avut ziua ei. Și atunci, nu este mai bună decât un afiș publicitar normal? ” a comentat conducerea service-ului. Proprietarii s-au gândit la acest proiect încă din 2013, dar a fost nevoie de timp pentru a proiecta o suspensie care să garantezegabaritul mașinii în poziție suspendată la înălțime (care cântărește circa o tonă fără elementele din interior și partea mecanică) pe lângă toate permisele necesare pentru instalarea într-un loc public. A meritat așteptarea, luând în considerare toți curioșii care o fotografiază și notorietatea mediatică care a rezultat din aceasta.

Precedentele lucrări cu aceeași tematică

Mercedes-urile „agățate la înălțime” se pare că reprezintă într-adevăr o manie a celor de la Mannes, în interiorul sediului aceleiași firmei fiind expus un alt exemplar de Clasa S din seria W126 de culoare roșie, ancorat la un perete și folosit ca „pânză” pentru a picta.

Franța se pare că a devenit o tradiție consolidată, prin faptul că și alți artiști au ales automobilele suspendate ca tematică. Astfel, Royal de Luxe (Jean-Luc Courcoult) din Nantes, a inserat un Fiat 500 viu colorat printre instalațiile de pe pereții verticali ai clădirilor din districtul Bellevue în timpul unei recenzii intitulată „Monsieur Bourgogne” în timp ce Benedetto Bufalino este cunoscut pentru utilizarea automobilelor ca punct de plecare pentru lucrările sale, cele mai cunoscute fiind Audi 80 și Peugeot 406 utilizate ca lampadare urbane.

Clasa S din seria W126 un model aniversar

Anul acesta, Mercedes-ul Clasa S (Seria W126) aniversează 40 de ani de la prezentarea sa oficială petrecută la Salonul Auto de la Frankfurt în septembrie 1979 și care reprezintă un model destul important în istoria producătorului din Stuttgart, fiind primul automobil de producție europeană care a oferit dispozitivul de protecție de tip airbag pentru șofer în caz de impact frontal. Cu această ocazie este bine totuși să precizăm că, deși Mercedes-Benz lucra la la proiectul acestui dispozitiv încă de la sfârșitul anilor ’60, alți producători auto au propus oficial dispozitive similare. Un prim exemplu de acest fel a fost prezent pe showcar-ul Synthesis 2000 a lui Pietro Giacobbi, stilizat de Tom Tjaarda și bazat pe o mecanică de Lancia Flavia model 1970 iar în 1973, pe Oldsmobile-ul Toronado, a fost propus opțional un airbag primordial, introdus ulterior și pe modelele de la Buick și Cadillac. Fiabilitatea slabă a dispozitivului pe modelele GM a dus la o retragere premature din producție a acestui tip de dispozitiv, lăsând cale liberă celor de la Mercedes pentru dezvoltarea încontinuare al acestui echipament de siguranță, care a devenit standard pe toate automobilele rutiere după patruzeci de ani.

Prototipul experimental Mercedes C111 a celebrat 50 de ani

Stil Italian și ADN teutonic

Design-ul navei amiral Mercedes Clasa S (W126), a fost încredințat lui Bruno Sacco. Designer-ul italian a proiectat o mașină foarte zveltă pentru acea perioadă, lipsită de stilul baroc al precedentei serii W116. Barele de protecție realizate din poliuretan și montanții spate foarte înclinați au ajutat la realizarea unui coeficient aerodinamic CX cu o valoare record de 0.36, fiind cea mai mică valoare printre sedanurile contemporane. Tot din punct de vedere dinamic, Clasa S a fost confirmată ca lider al segmentului de lux, bazându-se și pe ABS-ul oferit opțional sau în standard pe toate versiunile de motorizare.

Prezidențial prin vocație

Prezidențial prin vocație. W126 a fost, de asemenea, printre primele automobile proiectate cu CAM / CAD, marcând apariția informaticii în tehnologia proiectării auto. O variantă specială 500SEL echipată cu trapă și fotoliu unic a fost donată Papei Woijtyla în vara anului 1985. Alte personaje ilustre care au călătorit de-a lungul timpului în Clasa S din seria W126 au fost: ​​Nelson Mandela, președintele Africii de Sud și câștigător al Premiului Nobel pentru pace, care a călătorit mult timp într-un exemplar 500SE de culoare roșie (cod 566 Signal Red), precum și președintele Republicii Federale Germania, Helmut Kohl, printre protagoniștii reîntregirii Germaniei. Exemplarele de 500 SEL, utilizate de cancelaria Republicii Federale Germania sunt păstrate acum la muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart și au peste 650.000 km rulați, un kilometraj remarcabil pentru orice mașină, dar nimic impresionant în cazul unei mașini de reprezentare.

Succes comercial fără precedent

Cele câteva critici inițiale față de sobrietatea excesivă a modelului au dispărut odată cu trecerea timpului. Între anii 1979 și 1991, modelul a fost fabricat în circa 818.000 de exemplare și care îl fac cel mai bine vândut model Clasa S din toate timpurile. Aceste date sunt destul de semnificative dacă avem în vedere costurile considerabile pe care le-au avut aceste modele. Puțin știu că, Mercedes-ul Class S(Seria W126) a fost asamblat și în East London (Africa de Sud) până în 1994 și în paralel cu succesorul Seria W140. Din această fabrică a fost produs în iulie 1990 și exemplarul 500SE pentru Nelson Mandela. Din varianta sedan a derivat în 1981 elegantul coupe SEC, stilizat de același Sacco și considerat unul dintre modelele iconice incontestabile ale anilor ’80.

Foto: Le Parisien