Prototipul experimental Mercedes C111 a celebrat 50 de ani

C111, faimosul prototip experimental de la Mercedes, caracterizat printr-un design original și numeroase soluții tehnice neconvenționale, a fost prezentat publicului în premeră la Salonul Auto de la Frankfurt în urmă cu jumătate de secol.

La Salonul Auto de la Frankfurt din acest an, Mercedes și-a expus clar viziunea asupra viitorului, bazată pe o mobilitate din ce în ce mai electrificată. În urmă cu exact 50 de ani, în cadrul aceluiași salon german, producătorul auto din Stuttgart a prezentat un prototip experimental deosebit de inovator din toate punctele de vedere, începând cu design-ul exterior și terminând cu soluțiile tehnice implementate. Denumit C111, acesta era capabil să ofere nenumărate experimente de ordin tehnic pentru a putea inspira evoluțiile ulterioare ale viitoarelor modelelor de serie cu brand-ul Mercedes.

Din primul moment al prezentării, C111 a atras profund atenția cunoscătorilor și nu numai, astfel încât unii clienți înstăriți, fără să se gândească la asta, au trimis de mai multe ori managerilor de vânzări ai mărcii, cecuri în alb, în speranța de a pune în garaj un exemplar al acestui model atât de exclusiv. Cu toate acestea, modelul pentru producția de serie nu va ajunge niciodată în showroom-urile dealerilor Mercedes.

Istoria acestui automobil experimental va fi limitată la o producție de doar 12 prototipuri între anii 1969 și 1970. Motivele pentru atracția puternică generată de C111 sunt multe, pornind în primul rând de la liniile exterioare nonconformiste. Unii chiar merg mai departe în primele considerente, definindu-l drept succesor legitim al modelului 300 SL(W198) „gullwing” din 1954, de la care preia soluția constructivă de deschidere a ușilor de tip ″aripi de pescăruș″.

Ceea ce este cert, este că echipa condusă de Joseph Gallitzendörfer a creat un design revoluționar, mulțumită în primul rând creativității lui Bruno Sacco. Liniile sale nu numai că atrag atenția, dar sunt un amestec eficient capabil să ofere automobilului o aerodinamică excelentă(coeficientul aerodinamic CX avea o valoare excelentă cuprinsă între 0.26 și 0.29 în funcție de prototip).

După pregătirea atentă a proiectului, primele teste s-au desfășurat în iulie 1969 pe circuitul german Hockenheimring. Primul prototip Mercedes C111se baza pe un șasiu ultra modern realizat cu componente din fibră de sticlă și era propulsat de o unitate Wankel cu trei rotoare, echivalentul a 1.800 cmc, alimentată cu injecție directă de benzină și care furniza o putere maximă de 280 CP.

Câteva luni mai târziu, „laboratorul pe roți” de la Mercedes prezintă o evoluție importantă a prototipului C111. Inginerii germani încearcă să obțină mai multă putere, așa că adaugă un rotor suplimentar la motorul Wankel, cu o creștere relativă a capacității la 2400 cmc.

Noua unitate este astfel compusă din patru rotoare capabile să ofere 350CP și cu un cuplu cu 33% mai mare decât versiunea anterioară. În ciuda greutății crescute cu 90 kg, C111 era capabil să atingă o viteză maximă de 300 km / h și avea nevoie de doar 4,8 secunde în pentru a accelera de la 0 la 100 km / h.

După o pauză de câțva ani, începând cu anul 1976, putem spune că debutează cea de-a doua carieră a prototipului C111 și care s-a desfășurat în „numele” recordurilor mondiale dar cu motoare alternative. Într-o primă fază sunt realizate două variante ale prototipului Mercedes: C111-II D în 1976 și C111-III în 1978, ambele echipate cu motoare turbo diesel cu 5 cilindri în linie și care au fost urmate de C111-IV cu motor V8 pe benzină în 1979.

Pe pista de mare viteză de la Nardo din sudul Italiei, noile variante C111 stabilesc numeroase recorduri mondiale. Cel mai important dintre recordurile mondiale înregistrate, rămâne cel de viteză maximă al circuitului italian cu un rezultat de 403,978 km / h, înregistrat cu C111-IV la data de 5 mai 1979.

Foto: Daimler Benz