Singurul exemplar de Porsche 910/8 Bergspyder va fi restaurat

Cu modelul de competiții 910/8 Bergspyder, Porsche a experimentat din plin utilizarea materialelor ușoare la construcția caroseriei și unele componente mecanice cu care a reușit în anii 1967 și 1968 câștigarea Campionatul European de Munte. Astfel, materialele convenționale au fost înlocuite cu materiale ușoare preum: titanul, magneziul, aluminiul și plasticul.

Cu o caroserie realizată din fibră de sticlă și un cadru tubular confecționat din aluminium și care cântărea doar 28 kilograme, șasiul modelului 910/8 de la Porsche corespundea în mare măsură cu cele ale monoposturilor de Formula 1. Blocul motor și chiulasa erau realizate din aluminiu în timp ce sistemul de frânare utiliza discuri confecționate din berilium iar etrierele din titan. Pentru a menține o greutate cât mai scăzută, rezervorul de combustibil nu avea o capacitate mai mare de 16 litri.

La final, cu toate plinurile efectuate, spider-ul de competiții de la Porsche nu depășea greutatea de 440 de kilograme. Mulțumită greutății scăzute și a celor 275 CP dezvoltați de motor, modelul 910/8 reușea să accelereze de la 0 la 100 km/h în doar 3 secunde și permitea o viteză maximă de 255 km/h. La partea din spate modelul beneficia de un eleron reglabil care optimiza destul de mult aerodinamica.

Modelul 910/8 Bergspyder care se află acum într-o stare de conservare va fi în curând readus la viață cu mare atenție în atelierul muzeului din Stuttgart. Restauratorul inginer Gundula Tutt și asistentul său de specialitate Semir Kunic vor demara în curând un amplu proces de restaurare a singurului exemplar al modelului 910/8 care a fost păstrat cu mare atenție încă din 1968 odată cu încheierea activității sale competiționale.

Foto: Porsche