Cele mai comune motive pentru care mașina ta se supraîncălzește: sfatul mecanicilor AUTO VROM

AUTO VROM
Cei mai mulți conducători auto se sperie atunci când mașinile lor încep să scoată fum și nu mai pornesc, mai ales atunci când sunt pe drumuri izolate, departe de orașe. Supraîncălzirea motoarelor se poate întâmpla oricui, iar daunele pot fi permanente dacă nu sunt luate măsurile de precauție la timp. Motoarele care funcționează la temperaturi foarte mari pentru perioade lungi de timp se pot strica.

Service AUTO VROM din Brașov este aici pentru a te ajuta să înțelegi de ce motoarele se supraîncălzesc și ce ar rebui să faci dacă mașina ta se încălzește foarte tare. Dacă ești într-un vehicul care se supraîncălzește, nu încerca să conduci mai departe. Trage pe dreapta și oprește vehiculul.

AUTO VROM – Ce face un sistem de răcire?

Înainte de a explica motivele pentru care un motor poate începe să se supraîncălzească, este bine să înțelegi ce face sistemul de răcire al unui motor. Sistemul general de răcire menține o temperatură standard de funcționare a motorului prin circulația lichidului de răcire sau antigelul prin motor către radiator, trăgând astfel căldura din motor.

AUTO VROM – Ce se întâmplă când un motor se supraîncălzește?

Motoarele de astăzi sunt de obicei construite pentru a fi durabile, dar atunci când căldura generată de motorul unui vehicul este mult peste temperatura normală de funcționare, dispozitivele făcute pentru a răci această distribuție a căldurii pot începe să se defecteze, cauzând potențial daune permanente nu numai motorului, ci și garniturilor, furtunurilor și altor care sunt concepute pentru a menține motorul în funcțiune.

Există o varietate de motive pentru care un vehicul se poate supraîncălzi, cum ar fi scurgerile sistemului de răcire, furtunurile blocate din cauza coroziunii și a depunerilor de minerale, probleme cu radiatoarele sau pompe de apă sparte.

Iată ce poți face atunci când mașina ta se supraîncălzește:

1. Oprește și evaluează situația

De îndată ce observi o problemă cu vehiculul tău, următorul pas este să ieși de pe drum într-o zonă sigură și liberă și să oprești vehiculul. Dacă vehiculul se supraîncălzește, continuarea drumului cu un motor potențial deteriorat poate cauza daune permanente.

2. Continuă să conduci numai dacă este necesar

Dacă există o situație în care nu poți să oprești complet într-o zonă sigură și liberă, menținerea vehiculului în mișcare lentă poate permite totuși un flux constant de aer în jurul motorului pentru a ajuta la răcirea naturală. Lăsarea mașinii în repaus cu motorul pornit poate agrava problema pentru că se poate produce rapid căldură suplimentară și nedorită.

3. Pornește căldura

Da, știm că sună ciudat. Când vehiculul este încă în mișcare, oprirea aerului condiționat și setarea sistemului de încălzire pe o treaptă mare pot ajuta la îndepărtarea căldurii suplimentare din motor.

4. Deschide toate ferestrele

Scopul este de a elibera cât mai multă căldură. Deschiderea cât mai multor geamuri este o altă modalitate de a permite căldurii să iasă din vehicul.

5. Apelează la specialiști pentru asistență

Opțiunea numărul unu în acest moment este să apelezi la specialiști pentru service sau asistență rutieră.

AUTO VROM – Nu încerca să deschizi capota mașinii până când vehiculul nu s-a răcit

Odată ce vehiculul este complet oprit, nu încerca să ridici capota. În funcție de cât timp a funcționat vehiculul, temperatura lichidului de răcire din vehicul ar putea crește până la un nivel extrem de fierbinte. Numai după ce vehiculul s-a răcit complet, ai putea să încerci să deschizi capota. Vehiculul trebuie lăsat să se răcească în mod natural înainte de a deschide capota.

AUTO VROM – Motive comune pentru supraîncălzirea motoarelor

Există o varietate de motive pentru care motorul unui vehicul se poate supraîncălzi. Anumite exemple pot avea soluții mai rapide, cum ar fi reumplerea rezervorului cu antigel, dar alte probleme pot fi  permanente dacă nu sunt tratate corespunzător de un profesionist.

1. Prea puțin lichid de răcire sau lipsa completă a acestuia

Condusul fără niveluri adecvate de lichid de răcire/antigel poate cauza o defecțiune a sistemului de răcire. Dacă nivelul lichidului de răcire este mai mic decât recomandarea producătorului, completează cu antigel sau mergi în service pentru a schimba complet antigelul.  Respectă de fiecare dată procentajele recomandate pe sticla de antigel pentru a dilua produsul. Nu pune niciodată antigel nediluat și nu completa cu apă de la robinet.

2. Scurgeri în sistemul de răcire

Un rezervor gol al lichidului de răcire ar putea fi cauzat de o eventuală scurgere. Scurgerile lichidului de răcire pot fi adesea identificate prin pete sau bălți de pe sol.  Reține că lichidul de răcire va avea un miros dulce și poate fi de culoare verde, albastru sau portocaliu, în funcție de tipul de lichid de răcire utilizat.

3. O pompă de apă spartă

Sarcina pompei de apă este să circule lichidul de răcire în tot motorul. Dacă lichidul de răcire este murdar, reziduurile pot bloca circulația lichidului de răcire prin pompă, ceea ce poate duce la supraîncălzire.

4. Probleme cu radiatoarele

Radiatoarele și ventilatoarele lor ajută la reducerea căldurii din motor prin scăderea temperaturii lichidului de răcire. Problemele cu ventilatoarele pot reduce capacitatea radiatorului de a elimina căldura, ceea ce va cauza creșteri de temperatură.

6. Defectarea termostatului

La fel ca termostatul dintr-o casă, termostatul unui vehicul este necesar pentru a regla temperatura motorului. O defecțiune a termostatului poate provoca daune motorului, nepermițând lichidului de răcire să curgă așa cum a intenționat producătorul vehiculului.

Pentru oricare din problemele de mai sus, cea mai bună soluție este să apelezi la un service auto care să ia măsurile necesare pentru ca motorul tău să nu se mai încălzească.