Acum 70 de ani Volkswagen redevenea administrat de germani.
În urmă cu 70 de ani, la data de 8 octombrie 1949, guvernul militar britanic din acea perioadă, a predat conducerea constructorului auto german Volkswagenwerk GmbH către Republica Federală Germania. Nou inființatul stat vest-german, fondat cu puțin timp înainte de promulgarea Legii fundamentale din 23 mai 1949, a comandat administrația statului Saxonia Inferioară.
În anul 1938, conducătorul statului german – Adolf Hitler împreună cu șeful proiectului Volkswagen – Ferdinand Porsche, au pus piatra de temelie pentru noua fabrică Volkswagen din Wolfsburg, însă, o producție semnificativă a automobilului popular denumit la acel moment KdF-Wagen, nu a fost înregistrată până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. În schimb, în timpul desfășurării celui de-al Doilea Război Mondial, la noua fabrică din relativ noul înființat oraș Wolfsburg, a fost fabricat vehiculul militar de tip amfibiu denumit Schwimmwagen și binențeles, armament de diferite feluri.
După sfârșitul războiului, conducerea fabricii Volkswagenwerk GmbH a fost imediat preluată de corpul militar britanic Royal Electrical and Mechanical Engineers(REME – Inginerii Electricieni și Mecanici Regali).
Sub conducerea maiorului britanic Ivan Hirst, fabrica din Wolfsburg și-a reluat producția de vehicule civile care de data aceasta a fost înregistrată, iar în anul 1945, primul exemplar al modelului popular care a fost rebotezat Kaffer a părăsit pentru prima oară linia de producție. Un an mai târziu în luna martie este fabricat exemplarul cu numărul 1.000.
La scurt timp după reluarea producției popularului modelul german Kaffer, Ivan Hirst a susținut că, responsabilitatea pentru fabrica Vokswagen trebuie să treacă treptat sub administrarea Republicii Federale Germania. Drept urmare, britanicul l-a adus în anul 1948 la conducerea fabricii din Wolfsburg pe Heinrich Nordhoff, care-l numește director general și care înainte de izbucnirea războiului a făcut parte din conducerea fabricii Opel din Brandenburg.
La începutul lunii octombrie al anului 1949, britanicii se retrag de la conducerea fabricii germane Volkswagen pe care o predau în totalitate satului federal german. Din acel moment, Volkswagen Motor Works devine Volkswagen GmbH, iar la povestea de succes a modelului Kaffer și-au adus aportul și britanicii care au contribuit decisiv la reluarea producției modelului, imediat după terminarea războiului.
Foto: Volkswagen; Arhivă