Centodieci – un omagiu Bugatti adus modelului EB110

1
1

Are un motor care dezvoltă aproape 1.600 CP, vor fi construite un număr de doar 10 unități iar prețul pentru fiecare este de 8 milioane euro. Din păcate, toate ce 10 unități au fost deja comandate.

Bugatti a prezentat în luna august la Monterey Car Week(California), modelul special Centodieci, realizat pe baza modelului Chiron pentru a sărbători 110 ani de la înființare. Centodieci omagiază în același timp modelul EB110 de la începutul anilor ’90 și reinterpretează acel model atât de important, fiind protagonistul unei realansări cunoscută ca „faza italiană” și care astăzi este considerat ca o parte importantă a brand-ului francez. Modelul EB110 a fost dezvoltat la inițiativa antreprenorului Romano Artioli  și a fost prezentat publicului și presei în ziua celei de-a 110-a aniversare de la nașterea legendarului Ettore Bugatti.

EB110 și Chiron au fuzionat pentru a crea o „ bijuterie ” tehnologică

Centodieci a împrumutat unele elemente de stil din hypercar-ul lui Artioli pentru a crea o interpretare ultra modernă a modelului EB110 pentru cei care ar putea înțelege conceptul de bază exprimat în acea perioadă (un design foarte geometric) și să-l claseze în acel produs extraordinar de tehnologie auto și forme sinuoase care sunt în prezent întâlnite pe modelele Chiron și Divo, dar poate chiar o idee și mai sportive și extreme.

Marea provocare al lui Bugatti a fost să scoată în evidență cele mai importante aspecte ale unui hipercar din 1990 și să le implementeze pe un model hiper sport actual, respectând toate cerințele mecanice și aerodinamice, dar cu o formă diferită. Astfel, specialiștii de la Bugatti au intervenit la partea frontală, în special la spoilerul inferior, modulul central cu priza de aer în formă de potcoavă și design-ul farurilor inspirat de la modelul EB110. Partea din spate prezintă o suprafață mare cu blocuri optice având tehnologie led în partea superioară și, mai jos, o suprafață mare prevăzută cu o grilă care eliberează aerul cald al compartimentului motor. Pe părțile laterale ale difuzorului mare sunt poziționate două perechi de evacuări în poziție verticală.

Motor și performanțe

Motor din dotare este un V16 de 8 litri supraalimentat cu 4 turbocompresoare care dezvoltă o putere impresionantă de 1.578 CP și un raport greutate / putere de 1,13 kg / CP. Centodieci accelerează 0-100 km/h în 2.4 secunde, 0-200 km/h în 6.1 secunde, 0-300 km/h în 13.1 secunde iar viteza maximă este „limitată” la 380 km / h.

Doar zece exemplare

Bugatti Centodieci va fi produs în doar 10 exemplare la un preț de 8.000.000 de euro fiecare. Constructorul francez informează că toate aceste exemplare au fost vândute în timp ce livrările vor avea loc în următorii doi ani.

Foto: Bugatti