Cu ocazia ediției 2022, Retromobile va prezenta o retrospectivă dedicată legendarului fabricant francez, printr-o expoziție ce va include nouă dintre mașinile legendare realizate de Amedee Gordini, sub titlul „Tha Fabulous GORDINI saga”
Gordini – o poveste fascinantă
Am apreciat întotdeauna evenimetele care sunt centrate sau au ca element central un subiect special. An de an Salonul Auto Retromobile organizat la Paris continuă să-și încânte vizitatorii cu astfel de expoziții suprizătoare.
Nici următoarea reprezentare nu va fi o excepție de la această regulă, salonul găzduind o expoziție fără precedent, sub titulatura „the Fabulous GORDINI saga” și care reunește piese de colecție ale National Automobile Museum, Colecția Schlumpf și a istoricului Christian Huet.
Gordini- o figură marcantă a motosportului frnacez
Un motiv foarte bun să trecem și noi pe scurt în revistă istoria lui Amedee Gordini și a filozofiei sale, mai ales că istoric și tradițional suntem legați de această marcă prin relația dintre Dacia și Renault, modelele Gordini fiind foarte apreciate de colecționarii și pasionații de motorsport din România.
De la începutul anilor 1930 și până la moartea sa pe 25 mai 1979, Amedee Gordini a fost o figură marcantă a motorsportului din Franța. Geniul său mecanic a dat naștere unor șasie și motoare de înaltă performanță, utilizând tehnologii simple de fabricație și resurse limitate.
Pentru a-i aduce un omagiu celui supranumit „Le Sorcier” (porecla care i-a fost pusă de jurnalistul Charles Faroux după victoria în cursa de 24 de ore de la Le Mans din 1938) Retromobile va prezenta nouă dintre modelele istorice Gordini.
1937 Gordini Spider Simca 5
Cu motorul său cu patru cilindri de 750cc, locul întâi obținut în cursa de 24 de Ore de la Le mans din 1937 și cele peste 22 de recorduri mondiale realizate pe pista de la Mothlery, această mașină construită de Amedee Gordini și bazată pe originalul model, foarte popular, Simca Cinq, a constituit începutul unei povești ce avea să devină legendă.
1939 Gordini Barquette Simca 8
Cu un motor cu 4 cilindri, Simca 8 Gordini din 1939 a încheiat pe primul loc Cursa de 24 de Ore de la LeMans din acel an, în clasa 1100 cmc.
1953 Gordini 37 S type 24 S
Animat de un motor cu 8 cilindri și echipat cu frâne pe disc, șasiul 37 a fost primul utilizat de către echipa Gordini în cursa de 1000km de la Buenos Aires.
A fost apoi vândut italianului Franco Bordoni, care a înscris mașina în faimoasa cursă Mille Miglia.
Mai târziu, în acel an el a câștigat Trullo dOro și Grand Prix Pergusa. Mașina și-a făcut ultima apariție în edișia 1955 a celebrei curse Targa Florio.
1954 Gordini 35 type 16 Formule 1
După un loc șase în ediția 1953 a cursei Le Mans, Gordini își încerca nororcul în anul următor și în Formula 1 dezvoltând un monopost propulsat de un motor cu șase cilindri și frâne pe disc.
1954 Gordini 43 type 31S Formule 1
Obișnuit al podiumurilor, Gordini 43 Type 31S din 1954 câștiga primul loc în ediția din acel an al Tour de France și primul loc în Cursa de 24 de Ore de la Le Mans în clasele de 2 și 3 litri.
1956 Gordini 42 type 32
Cu motorul său cu 8 cilindri și fâne pe disc, Gordini Type 32 a fost un monopost conceput pentru cursele de Grand Prix din Formula 1. A fost ultima mașină de competiții creată de Amedee Gordini înainte ca echipa sa să-și întrerupă activitatea.
1957 Renault Dauphine
Renault l-a însărcinat pe Amedee Gordini să producă o versiune mai puternică a mașinii de serie. El a modificat motorul, cutia de viteze, iar Dauphine Gordini (type R1091) se năștea în 1952.
1964 Renault 8 Gordini
Bazat pe modelul Renault 8 Major, o versiune îmbunătățită a lui Renault 8, modelul Renault 8 Gordini din 1964 avea un motor preparat de Amedee Gordini, care a luat practic motorul de bazaăde 1,1 litri pe care l-a făcut să producă 89CP, aproape dublu față de cei 50CP ai modelului Renault 8 Major standard.
Așa s-a npscut versiunea sportivă Renault pe care avea să se antreneze o întreagă generație de piloți talentați. Transmisie spate, motor poziționat spate, și Gordini Cup organizată de Renault și Elf au făcut ca mașina să devină o legendă a motorsportului francez.
1970 Renault 12 Gordini
Un model emblematic pentru noi. Pentru a dezveli noutatea, Renault a organizat un mare eveniment pe circuitul Paul Ricard în vara anului 1970, la care a fost prezent însuși Amedee Gordini, alături de un număr impresionant de piloți iluștri care și-au început carierele pe deja faimosul R8 Gordini.
În ciuda petrecerii și a evenimentului fastuos, specificațiile tehnice ale noului R12 Gordini nu au fost primite prea călduros, motorul față făcându-i pe majoritatea nostalgicilor să-l regrete pe predecesor.
Oricum, Renault 12 Gordini oferea performanțe mai mult decât decente, viteză maximă de 185km/h, 9,5 secunde până la 100km/h și 32,8 secunde pentru parcurgerea a 1000m cu start de pe loc. R12 Gordini a fost prezentat în culoarea „418 blue” cu două dungi albe pe lateral.
Amedee Gordini: un destin ilustru
Amedee Gordini s-a născut în Bazzano, Italia, în 1899 cam în același timp în care extraordinara istorie a automobilului își scria primele file. La 11 ani, deja fascinat de toate lucrurile mecanice, părăsea școala pentru a deveni ucenic într-un mic garaj din zona Bologna. Foarte rapid, mintea sa inventivă a fost remarcată, începând o carieră de mecanic.
În această aveas să se intersecteze cu nume mari ale vremii din acest domeniu precum Edoardo Weber sau frații Maserati. După Primul Război Mondial, Gordini ajungea să lucreze pentru mărci de excepție precum Isotta-Fraschini, Bugatti sau Hispano-Suiza.
La scurt timp după venirea în Franța în 1925, și-a obținut naționalitatea franceză fondându-și propria companie în Suresnes, începând astfel marea aventură Gordini.
Colaborarea cu Simca și primele mașini Gordini
În 1934 începea colaborarea cu Henri-Theodore Pigozzi, președintele companiei Simca care construia în Franța mașinile Fiat sub licență.
Primul Simca Gordini care a ieșit pe ușa atelierului său în 1937 a fost un model cu două locuri construit pe baza lui Simca Cinq, cu motor de 570cmc. Acesta s-a bucurat de o imensă carieră de succes, obținând recordul pentru 48 de ore pe pista de la Monthlery cu viteza medie de 103 km/h, iar în 1938 câștiga la clasa sa în cursa de 24 de ore de la Le Mans ceea ce avea să-i aducă lui Gordini porecla de „Le Sorcier”.
Până în 1939 numele Gordini era deja renumit fiind menționat alături de alte figuri celebre din lumea sportului auto. Amedee și-a impus prezența ca și constructor în multe curse importante.
Gordini și Fangio în Formula 1
În 1940 Gordini se mută în apropierea Palatului Expozițional de la Porte de Versailles. După război, cu suportul sponsorului său Simca, a realizat un nou monopost, desenat și conceput în întregime de el, animat de micul motor de 1100cmc de Simca cu care atingea 170km/h. Această bijuterie mecanică avea să-l ajute să câștige Nimes Grand Prix, Bol dOr și cursa de pe circuitul de la Reims.
În 1948, el descoperă talentul lui Juan Manuel Fangio, un tânăr foarte promițător pilot căruia avea să-i ofere prima oportunitate și care avea să devină ulterior de cinci oric Campion Mondial. Fangio câștiga în 1949 Gran Prix-ul Marseille la volanul unui monopost Gordini.
Anul următor, fără sprijinul vreunui sponsor, Gordini a continuat să creeze în propiul stidio de design și cu 45 de angajați, mașini de Formula 1, Formula 2 și Sport-Prototyp cu care a intrat în competiție împotriva marilor echipe de curse, cu rezultate printre care se numără victoria lui Jean Behra la Reims și Pau, învingând Ferrari. În ciuda perseverenței sale, Amedee Gordini nu a mai reușit din punct de vedere financiar să rămână competitiv.
Colaborarea cu Renault și dezvoltarea motoarelor de curse
În 1957, după ce a concurat în peste 600 de curse, Amedee Gordini s-a retras din competiții și a închis atelierele de producție pentru mașini de curse, unde fuseseră constuite peste 33 de șasie de diverse tipuri.
El s-a alăturat Regiei Naționale Renault pentru a lucra la crearea și dezvoltarea motoarelor de curse. Această colaborare a durat 17 ani, începând cu 1957 cu modelul Dauphine Gordini, 1964 marcând startul carierei legendarului R8 Gordini, în timp ce în 1970 se făcea remarcat succesul modelelor Alpine Gordini, care culmina în 1974 cu Renault 12 Gordini, ultimul cunoscut ca „Le Sorcier”.
În 1978 Amedee Gordini trăia o imensă satisfacție asistând la victoria modelului Alpine V6 în cursa de 24 de ore de la Le Mans având un motor ce era dezvoltat sub emblema Gordini.
Salonul Retromobile Paris 2022 se va derula între 2 și 6 februariela Paris Expo Porte de Versailles – Pavilioanele 1, 2, 3.