AMC Eagle considerat ca prim crossover a debutat acum 40 de ani

AMC (American Motors Corporation) Eagle a fost primul automobil de serie echipat cu un sistem de tracțiune integrală permanentă care a combinat dimensiunea și manevrabilitatea unui model din segmentul mediu cu tracțiunea integrală, tipică vehiculelor off-road. Putem susține că a fost chiar primul crossover din istorie dezvoltat cu peste 20 de ani în avans.

Propunerea inițială pentru ceea ce va deveni ulterior modelul american AMC Eagle a venit dintr-o idee a lui Roy Lunn, proiectantul șef al grupului american AMC Jeep. Cunoscut ca „Proiectul 8001 plus four”, Lunn a prefigurat o nouă linie de vehicule cu tracțiune integral având caracteristicile de conducere și manevrabilitate ale unui automobil cu tracțiune spate standard. Noua gamă de modele a fost dezvoltată pe o platformă cu caroserie autoportantă similară automobilelor stradale obișnuite. În februarie 1977, AMC a solicitat departamentului FF Developments construirea unui prototip bazat pe modelul AMC Hornet V8 având cuplul motor distribuit 33% pe puntea față și 67% pe puntea spate.

Testele și evoluțiile ulterioare au demonstrat fezabilitatea unui astfel de vehicul, cu gardă la sol mai mare și roți mai mari cu jante de 15 țoli. Pentru modelul de serie, Lunn a optat pentru o distribuție a cuplului mai apropiată de raportul 50% – 50% și pentru un motor cu 6 cilindri în linie cuplat la o cutie de viteze automată. O distribuție mai echilibrată a cuplului ar fi făcut Eagle mai eficient în reacții, extinzând astfel marjele de siguranță, clienții vizați fiind cei orientați pe modelele familiale și nu celor sport. Motorul cu 6 cilindri în linie care asigura un consum mai mic de combustibil decât V8-ul contemporan a reprezentat un alt punct în favoarea unui model care trebuia să concureze în segmentul mediu al pieței, un segment, care în anii care au urmat crizei petrolului, reducerea consumului și a emisiilor a devenit din ce în ce mai importantă.

Cu AMC Eagle nu s-a droit a concura cu modelele off-road tradiționale dotate cu tracțiune integrală, acesta fiind oferit ca un automobil de familie cu beneficii suplimentare. De fapt, nu se putea compara cu performanțele off-road ale unui Chevrolet Blazer sau ale unui Jeep Cherokee, dar conform marketingului de la acea dată, varianta break (Station Wagon) înălțată era prezentată astfel: „Învinge noroiul, nisipul, zăpada și obstacolele la care berlinele sau break-urile normale nu le puteau escalada pe timp de iarna”. Eagle beneficia, de asemenea, de un sistem de tracțiune cu mult avansat sistemului de tracțiune integrală inserabil și simplist adoptat de modelele concurente japoneze și europene. Alte caracteristici au fost: suspensia față independentă, diferențialul frontal blocabil cu motorul și cardanele pe arborii punții față. La momentul debutului comercializării, modelul Eagle de la AMC a fost, de asemenea, singurul automobil de serie cu tracțiune integrală permanentă produs în SUA.

De la debut comercializării în august 1980, gama modelului Eagle a inclus trei variante de caroserie: berlină, break și coupe, toate bazate pe modelul AMC Concord. În anul 1981, au fost adăugate variantele compacte cu două uși din gama Spirit, denumite SX / 4 și Kammback precum și o variantă cabrio denumită Sundancer. Începând cu anul 1984, doar variantele berlină și break au rămas în gamă în timp ce după achiziționarea companiei AMC de către grupul american Chrysler în anul 1987, doar break-ul a rămas în ofertă până în 1988, vândut pur și simplu ca Eagle Wagon.

AMC Gremlin – primul model american subcompact a aniversat 50 de ani

Numele Eagle a fost folosit de grupul Chrysler ca marcă până în 1998, o strategie de marketing similară cu cea a grupului General Motors cu brandul Saturn. În ambele cazuri, a fost vorba de o nouă corporație delegată să producă modele compacte. Potrivit lui Gerald C. Meyers, CEO-ul de atunci al AMC, aceste tipuri de vehicule au reprezentat un pas logic către salvarea companiei. Astfel, în 1979 a avut loc o a doua criză energetică și vânzările de modele Jeep, care au fost în centrul producției, au scăzut și din cauza consumului ridicat de combustibil. Într-un moment dificil, Eagle a oferit o soluție la prețuri reduse pentru a reduce distanța dintre AMC cu modele compacte solide și la prețuri accesibile și Jeep specializată pe modele off-road.

Noua familie introdusă împreună cu Eagle a eliminat diferența semnificativă de preț dintre singura familie cu tracțiune integrală low-end produsă de Subaru și modelele off road americane de mari dimensiuni. Vânzările au fost bune încă de la debut, modelul Eagle având prețuri începând de la 7.500 de dolari (echivalentul a 20.000 euro în zilele noastre) și au captat rapid atenția multor șoferi americani care au apreciat siguranța tracțiunii integrale și confortul unui automobil de dimensiuni medii. Producția s-a încheiat după un număr de peste 190.000 unități.

Modelul AMC Eagle era echipat cu un sistem automat care gestiona tracțiunea integrală permanentă. Transmisia a folosit, de asemenea, o transmisie automată Torque Flite cu o singură viteză și avea un cuplaj vâscos pentru transferul de putere între axe care asigura o tracțiune maximă într-un mod eficient și silențios. Unitatea centrală consta din discuri de ambreiaj care funcționau scufundate într-un fluid de silicon, care îndeplinea o „funcție de alunecare limitată” între diferențialele față și spate și în condiții de conducere nefavorabile, transmitea cuplul de acționare la osie cu cea mai mare tracțiune. Suspensia față era prevăzută independentă prevăzută cu brațe transversale, bare verticale și arcuri elicoidale iar cea din spate dispunea de axă rigidă și arcuri lamelare. Sistemul de frânare era servoasistat și dotat cu discuri ventilate pe putea față și tamburi pe puntea spate iar direcție era de tipul cu recirculare de bile servoasistată. De la debut au fost propuse două motorizări pe benzină cu 6 cilindri în linie având capacități de 2.5 și 4.2L care dezvoltau puteri de 92 și respectiv 118 CP.

Procedând astfel, micul producător american a fost văzut ca un pionier într-un nou segment de piață. Un segment care a crescut spectaculos în următorii 25 de ani, dar care nu a fost suficient pentru a asigura supraviețuirea AMC ca producător independent în era globalizării. Cu toate acestea, Eagle este probabil unul dintre cele mai semnificative modele ale mărcii, dar și o mașină de mare semnificație pentru sectorul auto contemporan, având în vedere contribuția la apariția unui nou segment pe piața auto.

Conceptul de bază al modelelor Eagle a folosit ca sursă de inspirație pe parcursul anilor ’90 pentru modelele Subaru Outback și Forester, Volvo V70 Cross Country și Audi Allroad , urmate apoi și de modelele altor producători. În a doua jumătate a anilor 2000, SUV-ul tradițional a cedat treptat loc modelelor mai compacte, care au combinat garda la sol ușor majorată cu caracterul practic al break-urilor. Indicat ca un crossover și care acoperă mai multe segmente de piață, de la mediu-mic la mediu-mare, acest tip de automobil a câștigat un interes din ce în ce mai mare printre preferințele consumatorilor și constituie de fapt segmentul utilitar actual al pieței, precum și cel mai profitabil. AMC Eagle a fost cu cel puțin două decenii înaintea timpului său și putem spune că a devenit un pionier al acestui segment, anticipând moda SUV-urilor și crossover-urilor. Moștenirea Eagle a stabilit un standard durabil în ceea ce privește ușurința utilizării, robustețea și, probabil, stilul, care, împreună cu conceptul inovator, au inspirat majoritatea crossover-urilor compacte de pe piață din zilele noastre.

Foto: American Motors Corporation