„La forma del futuro” (Forma Viitorului) reprezintă expoziția dedicată celor 90 de ani de activitate ai carosierului italian Pininfarina și care este găzduită de Muzeul Automobilului din Torino (AUTOM) până în data de 12 septembrie în acest an.
Cine știe la ce s-ar fi gândit fondatorul firmei Battista Farina, fiul său Sergio, ginerele său Renzo Carli și plutonul „urmașilor” – echipa care a făcut celebru carosierul italian în lume, studiind cu atenție prezentarea expoziției aniversare Pininfarina. „Cred că, cu siguranță ar fi apreciat. Erau toți vizionari care priveau în viitor”, a declarat Paolo, fiul cel mic al lui Sergio Pininfarina (fiul fondatorului firmei piemonteze), înainte de a inaugura această interesantă expoziție.
Prima întrebarea pare una legitimă deoarece s-a vorbit cu greu despre carosier și istoria sa, în timp ce subiectele care au ținut lumina reflectoarelor, printre stilisti, cadre universitare și industriași invitați la conferința de presă care a precedat inaugurarea, au fost propulsia electrică, Co2 și inovația tehnologică.
Multe dintre temele de actualitate care privesc printre altele propulsia electrică, aerodinamica caroseriei și eficientizarea moatoarelor pe combustie se regăsesc și în noua expoziție, deschisă la Muzeul Automobilului din Torino (MAUTO) care va rămâne deschisă până la data de 12 septembrie din acest an. Vizitatorii sunt întâmpinați într-o așa zisă călătorie în timp printre cele 16 concept car-uri fascinante însoțite de un suport multimedia QR-Code, în care Paolo Pininfarina vorbește online.
Cei pasionați de designul auto și inovațiilor tehnice care caută o aniversare specială sau o poveste antologică de aproape un secol, aici se pare că este locul potrivit. Nu degeaba titlul ales de Pininfarina, care a proiectat direct set-up-ul, este „La forma del futuro” (Forma Viitorului) iar automobilele expuse cu ocazia acestei aniversări aparțin mai mult viitorului decât trecutului mitic. Alegerea organizatorilor a fost să puncteze, o dată, pe prototipuri din anii trecuți mai puțin cunoscute sau contemporane, oricât de semnificative ar fi efortul de cercetare și inovare care a distins întotdeauna compania. Pentru a înțelege așa cum a descries chiar Kevin Rice, director de stil la Cambiano: „Acestea sunt visele de azi, pentru automobilul de mâine”, vise care nu mai implică doar estetică, atât pentru cei care comandă supercar-uri de milionare, cât și pentru cei care optează pentru cele mai recente automobile din categoria city-car.
Automobilele expuse sunt aproape toate concept car-uri dedicate marilor teme ale momentului respectiv, de la aerodinamică la trafic urban, de la hibrid / electric la siguranță în Formula 1. Conceptul Sigma Grand Prix din 1969 realizat de designerul Paolo Martin, este unul dintre cele trei automobile istorice expuse să reamintească epopeea companiei, împreună cu Cisitalia 202 din 1947 semnată de Giovanni Savonuzzi și Ferrari P6 din 1968 realizat de Fioravanti. Chiar și câteva concepte expuse în plus (câte unul pe deceniu), ar fi avut cu siguranță și un impact educativ.
Secțiunea dedicată cercetărilor găzduiește un interesant model de studiu aerodinamic CNR din 1978, seria de modele compacte ecologice Ethos, Metrocubo și Nido. Un contrast din punct de vedere estetic mai sugestiv se găsește în cazul lui H2 Speed din 2016, primul monopost de competiție având motor alimentat cu hidrogen, care flanchează prototipul Sigma, care cu o jumătate de secol în urmă oferea noi standarde în privința siguranței pasagerilor la impact în combinație cu un comportament mai sportiv.
Dintre conceptele spectaculoase nu putea lipsi 2uettoottanta din 2010, care din păcate a rămas fără un urmaș în producția de serie și care anticipează secțiunea intitulată „Futuro” (Viitor), cu prototipurile recente Cambiano, Battista și Sintesi, prezentate la ultimele saloane auto internaționale.
Foto: Pininfarina