Volkswagen Transporter serbează 70 de ani de la debut

Un clișeu tipic de VW Transporter înseamnă: de la cunoscutul model utilitar la obiectul de cult. Prezentat în noiembrie 1949, modelul Transporter de la Volkswagen din primele 3 generații este considerat în zilele noastre mai ales de către colecționari un adevărat model cult.

Întotdeauna bun la drum

La fel de ușor, modelul german cu o istorie de 70 de ani, pentru unii a reprezentat chiar un hobby. Deja în anii ’50, versiunea T1 Samba cu geamuri laterale pe plafon putea fi văzută frecvent în filmele de producție germană. Apoi a urmat Festivalul Woodstock unde mii de exemplare colorate hippie din primele două generații care practic blocau străzile din jurul micului oraș american Bethel.

Acum 70 de ani Volkswagen redevenea administrat de germani

Versiune specială la aniversarea de 30 de ani

În 1979, Volkswagen deja aniversa 30 de ani de la lansarea modelului Transporter cu o serie specială al lui T2(lansat în 1967), comercializată într-un număr limitat de exemplare și care a fost denumită „Lord of Hanover”. În același an își făcea debutul cea de-a treia generație a modelului, dunumită T3 și care a fost dotată în premieră cu motoare diesel, turbo diesel și tracțiune integrală denumită Syncro.

La începutul anilor ’90, Volkswagen prezenta ″revoluționarul″ T4 care, spre deosebire de primele trei generații dezvoltate după soluția tehnică ″totul în spate″, dispunea de motoare amplasate frontal transversal și tracțiune pe roțile din față sau opțional integrală Syncro și care era totodată caracterizată printr-o linie mai luxoasă atât în ceea ce privește design-ul cât și dotările de confort.

Versiunile sportive de la Volkswagen cu compresor G-Lader

Din 2020 T4 va deveni vehicul istoric

În anul aniversar 2020, inclusiv cea de-a patra generație T4 se va putea încadra ca vehicul istoric. Primele patru generații ale modelului Transporter, produse începând din anul 1956 la fabrica din Hanovra-Stöcken, sunt acum printre cele mai populare modele clasice ale producătorului auto german Volkswagen.

Un Volkswagen Transporter rămâne o prezență populară fiind asociat cu sărbătorile, libertatea și aventura. De multe ori este uitat faptul că și-a început de fapt cariera ca vehicul utilitar obișnuit. Spre deosebire de multe dintre modelele concurente actuale, VW Transporter este acum venerat ca model cult, în timp ce majoritatea modelelor competitoare din trecut au dispărut aproape complet din peisaj și unii chiar uitați de către colecționari.

Foto: Volkswagen