30 de ani de la lansarea supercarului Lamborghini Diablo

Lansat în urmă cu 30 de ani, modelul supercar italian Lamborghini Diablo, a impresionat rapid datorită performanțelor de top, soluțiilor tehnice avansate implementate și binențeles designului său exclusiv.

Lamborghini Diablo reprezintă unul dintre cele mai iconice și evocatoare modele din anii ’90 mai ales prin posterele și machetele auto care se găseau expuse în dormitoarele adolescenților, service-urilor, birourilor și showroom-urilor, făcând practic fericite generații întregi de pasionați care au crescut în anii ’90.

Proiectul viitorului model Diablo, denumit P132, a demarat în iunie 1985 și trebuia să înlocuiască gloriosul model Countach care se afla în producție încă din anul 1973. Responsabil cu acest proiect a fost numit inginerul Luigi Marmiroli în timp ce pentru realizarea design-ului a fost solicitat Marcello Gandini (Ex-Bertone), autor și al celebrelor modele predecesoare Miura și Countach.

Lamborghini a aniversat 55 de ani

Din mai 1987, dezvoltarea proiectului a continuat în faze alternative sub conducerea concernului american Chrysler care a achiziționat la începutul acelui an firma italiană. Un prim prototip de stil a fost finalizat de Marcello Gandini către sfârșitul anului 1986 și propus ulterior conducerii Chrysler, care a respins respectivul prototip datorită design-ului cu linii drepte și întinse, considerat prea agresiv.

Către finalul anului 1987, managementul Chrysler a renunțat la un al doilea prototip propus de Gandini și a încredințat design-ul viitorului model Lamborghini, propriilor sale studiouri de design din Detroit conduse de Tom Gal. Un al treilea prototip este finalizat în toamna anului 1988 și care se baza pe prototipul creat inițial de Gandini doar că în acest caz liniile drepte au fost înlocuite cu forme rotunjite și sinuase, afectând stilul original și impresionant creat de Gandini. În cele din urmă, prototipul a fost agreat de conducerea grupului american iar la scurt timp au demarat primele teste cu acesta în diferite zone climatice.

În septembrie 1989, modelul pentru producția de serie este finalizat și denumit Diablo. Ales prin vot, numele urmează tradiția Lamborghini de a-și numi modelele după numele unor tauri din coride. În acest caz numele se referă la legenda aprigului taur El Diablo, protagonist într-o epică coridă și răpus de către ducele de Veragua la Madrid în data 11 iulie 1869.

Muzeul Auto Lamborghini

Prezentarea pentru presă a noului model supersport italian s-a desfășurată în data de 21 ianuarie 1990 în incinta hotelului Paris din Monaco, în timp ce debutul oficial a avut loc luna următoare la Salonul Auto de la Detroit. Încă de la lansare, Lamborghini Diablo s-a făcut repede remarcat datorită performanțelor de top, soluțiilor tehnice avansate (șasiu autoportant, elemente ale caroseriei realizate din aluminium și fibră de carbon, motor cu distribuție multisupapă și alimentare cu sistem injecție electronică multipunct) și nu în ultimul rând design-ului său spectaculos și atent studiat din punct de vedere aerodinamic. Citiți articol complet aici:https://auto-retro-passion.ro/supercarul-lamborghini-diablo-a-debutat-acum-30-de-ani/

Foto: Lamborghini; Arhivă