De 50 de ani Pirelli echipează emblematicul model Lamborghini Countach

Pirelli & amborghini 50 de ani de colaborare
Pirelli & amborghini

Anvelopele Pirelli au echipat încă de la început legendarul model Lamborghini accentuându-i performanțele și spiritul inovator. Povestea care a început  de la P7 la P Zero continuă cu cel mai nou model P Zero Corsa ce echipează noul Countach LPI 800-4.

Pirelli a echipat toate variantele de Lamborghini Countach – de la originalul din 1971, la noul LPI 800-4, o serie limitată de 112 unități – în cadrul unui parteneriat tehnic ce se întinde pe o periodă de 50 de ani.

Pirelli & amborghini 50 de ani de colaborare
Pirelli & Lamborghini 50 de ani de colaborare

Una dintre cele mai longevive colaborări din lumea automobilelor continuă și astăzi, Pirelli și Lamborghini dezvoltând împreună o tehnologie de ultimă oră care se concentrează pe performanță, sportivitate și control.

Noul Countach este echipat cu anvelopele Pirelli P Zero și P Zero Corsa 

Lamborghini Countach 2021 este un supercar hibrid cu 814 cai putere, care atinge o viteză maximă de 355 km/h, aducând un omagiu unui nume de model reprezentativ și care sărbătorește 50 de ani în acest an.

Pirelli a echipat noua mașină cu anvelope P Zero cu dimensiunile 255/30 R20 pe față și 355/25 R 21 pe spate, dezvoltate pentru a spori atât performanțele vehiculului, cât și siguranța, controlul și manevrabilitatea.

Structura anvelopei și compusul au fost optimizate pentru a atinge cea mai bună rezistență la drum, în toate modurile de conducere, plus niveluri ridicate de tracțiune și frânare, atât pe asfaltul umed, cât și pe cel uscat.

Pirelli P Zero a fost creată ca o anvelopă ultra-performantă (UHP), care îmbină cunoștințele și experiența Pirelli din domeniul motorsportului, cu o colaborare continuă care implică producători auto de top din lume.

Pirelli & amborghini 50 de ani de colaborare
Pirelli & Lamborghini 50 de ani de colaborare

Șoferii care caută și mai multă performanță pe o pistă de curse, pot alege anvelopele P Zero Corsa, disponibile opțional: pneuri care transferă cea mai bună tehnologie din motorsport pentru utilizarea atât pe șosea, cât și pe pistă.

Banda de rulare dublă compusă și designul asimetric oferă echilibru pentru a atinge viteze mari pe pistă, precum și aderență și tracțiune. În plus, P Zero Corsa oferă o rezistență puternică la solicitările termodinamice ridicate create de mașinile la care sunt montate.

De la P7 la P Zero Corsa

Lamborghini Countach, născut pentru a fi o mașină revoluționară, aceasta fiind chiar mai rapidă și mai avansată din punct de vedere tehnic decât Miura, a devenit mașina sportivă etalon a anilor `70, precum și precursorul generației moderne de supercar-uri de înaltă performanță.

În acele zile, cea mai sportivă anvelopă a Pirelli era Cinturato CN12, care echipa Miura. Aceasta a fost prima anvelopă cu un profil îngust al cauciucului, care a dus apoi la nașterea Pirelli P7, ales ca echipament original pentru Countach LP 500 în 1971.

50 de ani de la debutul ultimului GT 2+2 de la Lamborghini

Doi ani mai târziu a apărut Countach LP 400. Cu doar 152 de unități produse până în 1977, aceasta este cea mai căutată versiune de către colecționari. LP 400 a cedat locul lui LP 400 S, cu noi anvelope Pirelli P7 cu profil îngust montate pe un nou design al roții din magneziu.

Ulterior a apărut Countach LP 5000 S, din 1982 până în 1985 și apoi LP 5000 Quattrovalvole, din 1985 până în 1988. Varianta din 1988 care a marcat cea de a 25-a aniversare a Countach a fost primul Lamborghini care a folosit anvelope Pirelli P Zero: gama de anvelope concepute pentru supercar-uri din întreaga lume, care echipează și astăzi cele mai puternice mașini.

Anvelopele pentru versiunile istorice ale Lamborghini Countach sunt încă disponibile astăzi ca parte a Pirelli Collezione: o familie de anvelope dedicate celor mai iconice mașini construite între anii 1950 și 1980, care păstrează aspectul original al anvelopelor de epocă, dar cu tehnologie modernă.

Pirelli și Lamborghini continuă parteneriatul

Colaborarea dintre Pirelli și Lamborghini datează din 1963: anul în care Ferruccio Lamborghini i-a cerut lui Pirelli să echipeze prima mașină a noului constructor. Acesta a fost modelul 350 GTV, lansat ca prototip la Salonul Auto de la Torino în același an.

Lamborghini Miura SV cu 5.758 km pentru 3 milioane de euro

A fost primul pas care a dus la o colaborare istorică care trăiește astăzi, subliniind unele dintre cele mai importante momente din istoria automobilelor. Versiunea de producție a GTV a fost marcată ca 350 GT și a folosit o anvelopă din familia Cinturato cu specificații HS (High Speed): dezvoltat pentru a echipa mașini sport care aveau capacitatea să atingă 240 km/h. Pirelli a realizat apoi anvelope personalizate pentru Lamborghini LM002 – Pirelli Scorpion – Lamborghini Diablo din 1990, datorită unui Pirelli P Zero specific, precum și pentru Murciélago 2001 și Gallardo 2003 cu un P Zero Rosso personalizat.

Pentru a celebra această colaborare care durează de mai bine de jumătate de secol, Lamborghini a creat, de asemenea, o versiune foarte specială a Aventador-ului: Lamborghini Aventador LP 700-4 Pirelli Edition.

Gama Lamborghini continuă să se extindă până în prezent, iar Pirelli își îndeplinește misiunea de a crea anvelope dedicate: de la Scorpion pentru SUV-ul Urus, la P Zero și P Zero Corsa pentru modelele coupé, spyder și roadster.

 

Lamborghini Urraco a debutat în urmă cu jumătate de secol

Pirelli & amborghini 50 de ani de colaborare
Pirelli & Lamborghini

Pirelli lansează noul Cinturato All Season SF2