Opel Kadett A – 60 de ani de la lansare

Opel Kadett A

Opel a fost primul constructor auto care a lansat o mașină compactă potrivită pentru familii și, mai ales, accesibilă pentru clienții, Opel Kadett, în 1936.

Opel Kadett A, 1962-65.

Cu toate acestea, fondatorul clasei compacte moderne de astăzi a fost Opel Kadett A din 1962. Rețeta succesului: un portbagaj încăpător, spațiu suficient pentru patru persoane, un motor nou puternic și costuri scăzute de întreținere. A fost mașina potrivită pentru „anii de boom economic” ai Germaniei. Începând cu 1962 și până în 1965, Opel a fabricat aproximativ 650.000 de unități.

Opel Kadett A – 60 de ani de la lansare

În urmă cu 60 de ani, Opel intra într-o nouă eră cu Kadett A – la fel ca și în prezent, cu a șasea generație a modelului Astra. Bestsellerul din clasa compactă continuă tradiția mărcii Opel de a democratiza inovațiile.  Modelul este disponibil pentru prima dată în versiune plug-in hybrid și, din 2023 în versiune 100% electrică. În plus, noile Astra și Astra Sports Tourer oferă tehnologii de ultimă oră, precum farurile adaptive IntelliLux® Pixel, fără strălucire, cu cele 168 de segmente LED. Noul Astra este, de asemenea, o declarație de design pentru marca germană – îndrăzneț și pur cu noua față a mărcii, Opel Vizor. La interior, cockpitul dispune de Pure Panel, o interfață om-mașină intuitivă, complet digitală, de cea mai nouă generație.

Noile Opel Opel Astra și predecesoarele (2022) 

Opel Kadett A – o mașină pentru anii de boom economic ai Germaniei

După război, Opel și-a restructurat gama de modele. În anii de boom economic mașinile practice și accesibile erau la mare căutare. În 1962, Opel a construit o unitate de producție complet nouă în Bochum, special pentru Kadett A. Primul Kadett de după război a ieșit de pe linia de asamblare în octombrie 1962.

Noul Kadett era un exemplu excelent de arhitectură ușoară. Sedanul cântărea doar 670 de kilograme, în timp ce break-ul care a urmat la scurt timp după aceea avea doar 720 kg. În plus, Kadett era extrem de accesibil: lista de prețuri începea de la 5.075 Deutsche Mark (DM).

Opel Kadett A, 1962

Inginerii au menținut un proces de producție cât mai simplu posibil. Corpul era format din doar 12 elemente principale; panourile laterale erau realizate dintr-o singură foaie de oțel.

Anul legendelor: modelele Opel Ascona și Manta împlinesc 50 de ani

Costurile scăzute de întreținere ale modelului Kadett A s-au datorat și designului său. Linia mediană era coborâtă, iar parbrizul panoramic destinat unei vizibilități bune și o bandă decorativă de-a lungul părților laterale accentuau forma alungită. Revizia la 10.000 de kilometri, inclusiv piesele de schimb, ajungeau la aproximativ 30 DM.

Inovator și cu un pas înaintea concurenței

Kadett oferea toate avantajele ce îl făceau un vehicul dezirabil al anilor 1960: un design elegant, flexibilitate ridicată, precum și tehnologii inovatoare și caracteristici practice. Linia mediană era joasă, iar suprafețele mari de sticlă asigurau o vizibilitate bună. Spațiul interior impresiona profund posesorii de autovehicule convenționale de dimensiuni mici. Patru persoane beneficiau de un nivel înalt de confort la bord.

În plus, capacul rezervorului de carburant era la exterior, o inovație pe care ai fi căutat-o ​​în zadar la un alt constructor german de la vremea respectivă.

„Nu vei simți niciodată mirosul de benzină în portbagaj”, scria echipa de publicitate Opel, făcând cu ochiul concurenților din Wolfsburg.

Portbagajul era un adevărat compartiment pentru bagaje.

Motor frontal transmisie spate

Kadett beneficia de un motor amplasat în partea frontală, cu sistem de răcire cu apă, un alt avantaj major de design față de modelul Beetle. Unitatea cu patru cilindri și cilindree de 993 cm3 dezvolta o putere de 40 CP și, începând cu luna martie a anului 1963, a propulsat și noul model Kadett Caravan. Cu acest motor puternic, modelul atingea o viteză maximă de 120 km/h. Motorul S de 1.0 litri  și 48 CP folosit pentru prima dată pe versiunea coupé din 1963, atingea chiar 130 km/h.

Opel Kadett A (1962-65)

Spațios precum un microbuz: primul Caravan

 Un alt avantaj al generației Kadett A: pe platforma cu motor față și tracțiune spate putea fi construită o întreagă familie de modele – sedan, coupé și rulotă – extrem de flexibilă și întotdeauna cu cea mai bună utilizare a spațiului.

Opel Classic și Walter Röhrl participă la Olympia Rally ’72 Revival

La Salonul Auto de la Geneva din 1963, la aproximativ șase luni după debutul berlinei, Opel a prezentat Kadett A Caravan, primul break compact al mărcii. Spațiul practic de încărcare poate fi extins cu 1,5 metri prin rabatarea banchetei din spate.

Un accesoriu popular era scaunul pentru copii, în care aceștia puteau sta confortabil cu vederea spre spate Datorită celui de-al treilea rând de scaune, noul Caravan oferea locuri pentru până la șase persoane. Opel a devenit rapid lider de piață în acest segment. La mijlocul anilor 1960, aproape fiecare al doilea break din Germania era un Opel. Din acel moment, o versiune „car-a-van” (Caravan) a făcut parte din fiecare nouă generație Kadett și Astra.

Opel aniversează 60 de ani cu modelul Rekord P2