Automobile clasice la AEROMANIA 2018

Cea de-a 12-a ediție a evenimentului Aeromania, show aviatic organizat anual la aeroportul internațional „Alexandru Podgoreanu” din Tuzla, s-a încheiat duminică 15 iulie. Ca în fiecare an, vizitatorii prezenți au putut admira pe cer prestațiile campionului mondial la acrobații aeriene  lituanianului Jurgis Kairys, Aeroclubul României, flota organizatorului Regional Air Services şi Iacării Acrobaţi. Pe lângă acestea, publicul sosit în număr mare s-a mai putut delecta cu:  concerte live, standuri de aviație, expoziții de automobile de epocă și de fotografie, concursuri, food court, conferințe pe teme aviatice, chic picnic etc.

prima-poza

Ediția din acest an al evenimentului s-a desfășurat în premieră pe durata a trei zile, în intervalul 13-15 iulie  după următorul program: vineri, 13 iulie: expoziție de drone și conferință pe teme de aviație – Pria Talks about Aviation, urmată de un workshop de fotografie Nikon (începând cu ora 11:00); sâmbătă, 14 iulie: airshow, concerte live, expoziție automobile de epocă – coordonate de Mihai Margineanu (orele 15:00 – 22:00); duminică, 15 iulie: picnic pe aeroport și zboruri de agrement (începând cu ora 11:00)

Și în acest an, Retromobil Club România a primit invitația de a participa cu filiala din Constanța a clubului la showul aviatic fiind cea de-a cincea ediție la care Retromobil Club România la acest eveniment. La această ediție au participat un număr de circa 20 de automobile clasice din România și Republica Moldova care aveau anul de fabricație cuprins între 1929 și 1987. Majoritatea dintre automobilele participante aparțineau membrilor filialei din Constanța a Retromobil Club România. Dintre acestea s-au remarcat în special un fascinant Ford Model A veteranul acestei expoziții, un elegant Mercedes 170V, un grandios Buick Super Eight și un Mercedes 500K Replica.

aeromania-2018-5

Prima expozitie s-a desfășurat sâmbătă începând cu ora 14:00 în fața hangarului unde s-a realizat și prima sedință foto. Începând cu ora 14:30 s-a desfășurat expoziția finală denumită “șueta colecționarilor” care a avut loc într-un spațiu special amenajat. Automobilele expuse au completat în ultimii cinci ani în mod perfect tehnica aviatică expusă precum și demonstrațiile realizate de piloți de renume mondial.

Și la ediția din acest an Mihai Mărgineanu a convins încă o dată că „Aviația dă senzația”. Mărgineanu care este coordonatorul momentelor artistice din fiecare ediție a Aeromania, a fost  elev al Şcolii de pilotaj de la Tuzla.

La Aeromania 2018 a participat și prima femeie pilot profesionist de acrobaţie din Turcia, Semin Öztürk. Născută în 1991, Semin a experimentat primul său zbor de acrobaţie la vârsta de 12 ani, împreună cu tatăl ei, Ali Öztürk, prezent în trecut pe lista piloţilor participanţi la Aeromania. După mai multe prezențe la showuri de acrobație, pentru Semin Öztürk prezența la Tuzla a însemnat și prima sa participare într-un mitig aerian în Europa.

Marii absenți ai ediției din acest an au fost piloții militari. Forțele Aeriene Române sunt într-o perioadă de restricție pentru misiuni mai altfel, acrobațiile fiind oprite după ce un avion militar MiG-21 LanceR s-a prăbuşit sâmbătă, 7 iulie, în timpul unui zbor demonstrativ organizat în cadrul unui miting aviatic de la Baza 86 Aeriană Borcea, sub privirile îngrozite a aproximativ 4.000 de spectatori. Pilotul Florin Rotaru (36 de ani) nu a reuşit să se catapulteze, el fiind găsit decedat în scaunul avionului care a explodat la impactul violent cu solul.

aeromania-2018-7 aeromania-2018-9 aeromania-2018-10 aeromania-2018 expozitia-auto-retro-in-fata-hangarului