Opel aniversează 60 de ani cu modelul Rekord P2

Lansat la ediția din 1960 a Salonului Auto de la Frankfurt, Opel-ul Rekord P2 este unul dintre cele mai semnificative modele ale miracolului economic german. După anii sumbrii de după cel de-al doilea război mondial și ai reconstrucției dificile economice, a apărut o nouă clasă de mijloc și care doreau automobile mai spațioase și moderne. La această categorie se înscria și Opel-ul Rekord P2 care s-a impus imediat printre modelele preferate ale clasei medii.

Opel aniversează 60 de ani cu modelul Rekord P2

Modelul din clasa medie Rekord P2, cu care Opel aniversează 60 de ani, reprezintă o evoluție stilistică a modelului predecesor Olympia Rekord P1, întrucât acesta utiliza atât platforma tehnică cât și motoarele de 1.5L (50CP) și 1.7L (55 CP), ambele associate cu o cutie de viteze manuală cu 3 trepte. Deși designul său dispunea încă de unele influențe de la modelele de producție americană, Rekord P2 poate fi considerat o piatră de hotar pentru stilul producătorului auto german Opel, care la începutul anilor ’60 a fost marcat de o eleganță sobră și liniară fără să mai existe forme curbate excesive și aripioare spate, ci mai ales de o utilizare moderată a elementelor cromate.

Design inedit

Pentru Opel, modelul Rekord P2 a marcat apariția liniilor mai întinse și a unei suprafețe vitrate mai mare, care a permis o vizibilitate mai bună și o luminozitate mai bună în habitaclu. Deși ampatamentul a rămas neschimbat ca dimensiune, celelalte dimensiuni ale caroseriei au fost ușor majorate. Partea frontală a Rekord-ului P2 era caracterizată de o grilă generos dimensionată, cu nouă benzi orizontale, care incorpora acum și indicatoarele de schimbare a direcției. În schimb partea din spate cu aripile spate și portbagajul ușor accentuate, reprezenta un stil foarte popular la acea vreme și întâlnit în special la modelele americane. Parbrizul și luneta erau încă de tip panoramic, mai puțin extreme și fără stâlpii față și spate cu înclinare negativă.

Anul legendelor: modelele Opel Ascona și Manta împlinesc 50 de ani

Un tablou de bord interactiv

La inerior, merită menționat tabloul de bord special echipat cu un vitezometru în diferite culori. Acest vitezometru liniar exclusiv își schimba culoarea în funcție de viteza parcursă: verde până la 50 km / h, portocaliu până la 100 km / h și roșu peste 100 km / h așa cum era menționat în publicitatea oferită de Opel la acea vreme pentru acest model: „controlul vitezei mai ușor, în special în deplasările urbane”.

Numeroase variante de caroserie

De la debut, Opel-ul Rekord P2 a fost oferit în variiiantele de caroserie sedan cu două sau patru uși și break cu 3 uși (Caravan). În 1961 își face debutul varianta coupe, caracterizată printr-o linie simplificată și personală caracterizată printr-un plafon mai scurt și coborât. Comparativ cu sedanul cu două uși, acesta se deosebea prin înălțimea caroseriei redusă cu 8 cm și luneta din spate mult mai înclinată, o particularitate care a limitat un pic spațiul interior în zona din spate. Varianta Coupe era disponibilă cu o singură motorizare de 1,7 litri și 59 CP, aceeași unitate care din 1962 a echipat și varianta cu 4 uși în versiunea de echipare Lux.

Opel a serbat 120 de ani de la primul model auto

În primele șase luni de la comercializare, Rekord P2 Coupe a înregistrat un succes cu cele 12.000 de unități, cifră cu siguranță mai mică decât celelalte variante de caroserie, dar trebuie menționat că în acest caz era vorba de o variantă de nișă. Putem spune că, Rekord P2 Coupe a anticipat segmentul coupe-ului familial cu 2 + 2 locuri care și-a găsit configurația maximă cu modelul Manta lansat aproape 10 ani mai târziu.

Tradiție lungă

Producția modelului Rekord P2 s-a încheiat după doar 3 ani, în luna februarie al anului 1963, acesta fiind considerat un adevărat succes cu cele 754.385 de exemplare fabricate media fiind de aproximativ 1.400-1.500 de unități pe zi. După modelul Rekord P2, numele Rekord a fost utilizat timp de mulți ani, însoțind unele dintre cele mai populare modele din gama medie superioară de la Opel până în anul 1986 și în plus Opel aniversează 60 de ani cu unul dintre cele mai de succes modele din anii ’60.

Foto: Opel