Nepotul Edsel Ford vinde la licitație Edsel-ul Bermuda Wagon moștenit

Casa de licitații americană Barrett-Jackson scoate la licitație la sfârșitul acestei luni un exemplar destul de rar al modelului Edsel Bermuda deținut de famialia Ford. Modelul station wagon american chiar din primul an de fabricație, respectiv 1958, a fost ușor modernizat din punct de vedere tehnic în cursul restaurării realizate în 2016.

Marca Edsel a fost introdusă de concernul american Ford în anul 1957 ca o divizie de lux în memoria fiului lui Henry Ford, Edsel care a decedat în 1943 la vârsta de 50 de ani. În ciuda publicității, a dotărilor de lux de ultimă oră  și a numeroaselor comenzi venite într-o primă fază, brand-ul s-a dovedit a fi un eșec comercial datorat în primul rând calității fabricației care nu era conformă cu standardul clasei de lux. La acest lucru s-au mai adăugat în plus o anumită recesiune și o nouă tendință a pieței americane de la începutul anilor ’60 către automobilele din clasele mai mici.

Nici designul nu a fost unul din punctele forte ale modelelor de lux Edsel, mai ales forma grilei radiatorului care a primit unele critici. După numai doi ani, doar aproximativ jumătate din numărul planificat inițial de 200.000 exemplare fabricate a fost atins, iar coducerea concernului Ford din acea perioadă a oprit producția și a renunțat definitiv la brandul Edsel.

Astăzi, eroarea costisitoare de marketing de la acea dată poate părea în zilele noastre o notă amuzantă în istoria auto. Totuși modelele Edsel au fanii lor mai ales că dispun de un caracter independent iar ″bolile copilăriei″ au fost de mult uitate după mai mult de 60 de ani de la debut, mai ales în cazul acestui exemplar, pe care Barrett-Jackson l-a scos la vânzare la sfârșitul lunii martie în cadrul licitației Scottsdale. Edsel-ul Bermuda Wagon din 1958 deținut de nepotul Edsel B. Ford II a fost restaurat cu migală și modificat în câteva detalii.

Preparatorul tuning Roush specializat pe modelul Ford Mustang și totodată producător de piese, a modificat în 2016, la cererea proprietarului, acest exemplar al modelului Bermuda, înlocuind transmisia manuală cu 3 trepte cu una automată cu același număr de trepte. În locul butoanelor amplasate pe volan cum se obișnuia la modelele Edsel, acest exemplar al modelului Bermuda a primit o manetă și un indicator de schimbare a vitezelor amplasate pe coloana volanului. De asemenea, special în acest caz este și vitezometrul, care seamănă cu un giroscop. Originalul motor V8 de 361-cui (6.2 litri capacitate) a fost deasemenea complet înnoit având acum colectoarele de evacuare înlocuite cu accesorii automate moderne. Pedalele au fost și ele adaptate la noua transmisie automată având acum o pedală de frână lată în locul pedalei de ambreiaj originală.

Blocul motor a fost vopsit în galben original, carburatorul a fost revizuit iar aprinderea a fost reînnoită. De asemenea, puntea spate și frânele au fost reînnoite. Caroseria, cadrul și interiorul au fost, complet restaurate. Nepotul lui Edsel, Edsel B. Ford II, a lăsat chiar și o semnătură pe torpedou. Acest exemplar de Edsel Bermuda este scos la licitație fără să se ceară o sumă minima, adică, acesta va fi vândut de îndată ce se face o ofertă considerată bună de către vânzător iar casa de licitații Barrett-Jackson nu a furnizat nici o estimare. Pe piața germană, un exemplar Edsel Bermuda Wagon din 1958 foarte bine conservat  este cotat la aproximativ 22.400 de euro, potrivit specialiștilor de la Classic-Analytics.

Foto: Barrett-Jackson