Mercedes – un brand care strălucește de peste 120 de ani

Mercedes - un brand care strălucește de peste 120 de ani

Un nume de brand bun are întotdeauna un appeal internațional. „Mercedes” este unul dintre cele mai cunoscute și tradiționale branduri, începând cu anul 1900, când a fost folosit pentru a desemna automobilele  realizate de Daimler-Motoren-Gesellschaft

 

Mercedes 35 PS 1900

Foto: Daimler

Un nume de brand bun are întotdeauna un appeal internațional. „Mercedes” este unul dintre cele mai cunoscute și tradiționale branduri, începând cu anul 1900, când a fost folosit pentru a marca automobilele inovatoare realizate de Daimler-Motoren-Gesellschaft și, împreună cu tehnologia sa deosebită aplicată vehiculelor și motoarelor, a oferit companiei renume la nivel mondial. În 1926, marca a fost extinsă pentru a produce Mercedes-Benz – în timp ce semnificația sa pe toate continentele a rămas neschimbată. Pentru cel mai vechi brand de mașini de lux din lume, numele său este atât baza, cât și stimulentul de a duce această tradiție remarcabilă în viitor.

Omul de afaceri și pasionat de autoturisme, Emil Jellinek, a fost conștient de importanța unui nume de marcă ușor de reținut. La începutul lunii aprilie a anului 1900, a încheiat un acord cu Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) la Nisa cu privire la distribuția automobilelor și motoarelor Daimler. Decizia de a dezvolta un nou motor, care urma să poarte numele Daimler-Mercedes, a reprezentat doar un pas.

Numele pe care Jellinek îl folosise anterior ca pseudonim pe o perioadă de câțiva ani a devenit până la urmă numele produsului. La 22 decembrie 1900, DMG a livrat primul automobil echipat cu noul motor la Nisa, un model de curse cu motor de 35 CP.

Vehiculul nu a fost doar cel mai nou și mai puternic model produs de DMG ci și recunoscut drept primul automobil modern. Mercedes 35 PS a fost proiectat sistematic pentru performanțe, economie în greutate și siguranță, caracteristicile sale principale, inclusiv un motor ușor de înaltă performanță, un ampatament lung și un centru de greutate coborât.

Cu aceste atribute și radiatorul tip fagure integrat în partea din față, acesta a oferit automobilului o formă distinctă primului model Mercedes care nu mai amintea de o trăsură având motor cu combustie. Acesta a reprezentat o construcție nouă care a fost proiectată sistematic de la zero pentru noul tip inovativ de acționare. Experții au fost imediat conștienți că acest vehicul a marcat o schimbare profundă în domeniul ingineriei auto. Paul Meyan, membru fondator și secretar general al Motorcar Club de France (A.C.F.), a dorit să precizeze: „Am intrat în era Mercédès”.

Mercedes este imbatabil

În timpul evenimentului „Semaine de Nice” (Săptămâna de la Nisa) din martie 1901, la acea vreme, probabil, cel mai important eveniment sportiv internațional dedicat automobilelor, exemplarele de Mercedes care au luat startul s-au dovedit a fi imbatabile în toate cursele. Acest lucru i-a facilitat practic lui Jellinek și Mercedes să-și facă o reclamă excepțională. „În mod clar, designerii francezi nu au în prezent nimic comparabil cu oferta”, a scris ziarul „La Presse” la 30 martie 1901. În martie și august 1901, s-au lansat modelele 12/16 PS și 8/11 PS. Afacerea lui Jellinek era în plină expansiune, când în cele mai exclusive cercuri ale societății, era un lucrul deosebit a conduce un automobil cu sigla Mercedes. Datorită acestui fapt, fabrica Daimler din Cannstatt nu a reușit să țină pasul cu cererea mare venită din partea clienților.

Numele mărcii provenit de la o fată

Numele mărcii provine de la fiica lui Jellinek, Mercédès, care a crescut într-o familie pasionată de tehnologia automobilelor. Astfel, Emil Jellinek, care locuia la Baden, lângă Viena și la Nisa, a insistat pentru realizarea unor performanțe mai mari și a unei tehnologii mai inovatoare la Daimler-Motoren- Gesellschaft în ultimii ani ai secolului al XIX-lea, ceea ce a dus la dezvoltarea automobilului modern.

Începând cu anul 1899, el a concurat în cursele cu automobile de pe Coasta de Azur la volanul unor modele Daimler de înaltă performanță cunoscute sub pseudonimul „Monsieur Mercedes”, prenumele fiicei sale, născută în anul 1889.

Mercedes Jellinek fiica lui Emil Jellinek

 

În urma succeselor înregistrate în curse și pe piața de automobile, denumirea „Mercédès” a fost solicitată ca marcă comercială la data de 23 iunie 1902 și înregistrată legal la 26 septembrie 1902. Emil Jellinek a făcut acest pas cu un an mai târziu, iar în iunie 1903 a primit permisiunea de a-și schimba numele în Jellinek-Mercedes de atunci. El a comentat decizia astfel: „Probabil că aceasta este prima dată când un tată a purtat numele fiicei sale.”

Operabilitate ușoară: familia de modele Simplex

Chiar și în Franța, unde automobilul s-a bucurat de un succes deosebit de timpuriu, modelele auto au lipseau din peizajul zilnic de la sfârșitul secolului XIX. Statisticile de înmatriculare pentru Franța arată totuși 4.427 de mașini de lux de pasageri în 1901, la care se adaugă 959 de automobile pentru uz comercial. Cu toate acestea, produsul a fost dezvoltat continuu și a devenit din ce în ce mai răspândit.

Primele modele Mercedes, concepute după aceleași principia ca și primul model din 1900, au dat naștere în 1902 gamei de modele Mercedes-Simplex, care a cuprins inițial trei modele. Denumirea „Simplex” făcea trimitere la ușurința în exploatare a vehiculelor conform standardelor zilei. Cea mai puternică variantă din 1902 a fost Mercedes-Simplex 40 PS, succesorul direct al lui Mercedes 35 PS. Vehiculele Mercedes-Simplex au avut la fel de succes ca modelele de curse inovatoare și ca automobilele de lux de zi cu zi.

Mercedes 35 PS Four Seater Tonneau

 

De asemenea, acestea au triumfat la Nisa, acolo unde în 1902, Mercedes-Simplex 40 PS a câștigat cursa Nice-La Turbie, urmată în 1903 de modelul de 60 CP, care a stabilit un nou record de timp. Deosebit de memorabilă a fost însă victoria lui Camille Jenatzy într-un Mercedes-Simplex 60 CP în cursa Gordon Bennett din 1903, care a fost cel mai important eveniment internațional de sport cu motor al zilei.

Planul inițial era să acopere mașinile de curse de 90 CP semnificativ mai puternice, dar acestea au fost distruse într-un incendiu la fabrica DMG din Cannstatt cu trei săptămâni înainte de cursă. Astfel, DMG a luat startul cu modelul Mercedes-Simplex 60 PS de serie. Vehiculul aparținând milionarului american Clarence Gray Dinsmore a câștigat cursa cu Jenatzy la volan.

Modelele care au purtat denumirea Mercedes-Simplex au fost fabricate până în anul 1904. Acestea includ modelul 28/32 PS, o variantă mai avansată a modelului de 28 CP din 1902. Denumirea „Simplex” a dispărut din denumirile de model ale lui Mercedes în 1905 dar povestea unică de succes globală a vehiculelor de producție în serie și a mașinilor de curse care a început cu Mercedes 35 PS în 1901 continuă până în zilele noastre.

40 de ani de la lansarea Mercedes-ului Clasa S W126

O nouă stea la orizont

Steaua Mercedes? Steaua a fost înregistrată ca marcă comercială de către DMG în iunie 1909 atât ca o stea cu trei colțuri, cât și cu o stea în patru colțuri. Ambele versiuni erau protejate prin lege, dar numai steaua cu trei vârfuri a fost folosită efectiv și, din 1910, s-a văzut amplasată pe radiatorul frontal al vehiculelor Mercedes într-o formă tridimensională.

Cele trei vârfuri ale stelei au fost considerate, de asemenea, un simbol al eforturilor lui Gottlieb Daimler de a realiza motorizarea universală „pe uscat, pe mare și în aer” – o viziune pe care a urmărit-o constant de la bun început.

Emil Jellinek cu fiica lui Mercedes în 1895

Când Daimler-Motoren-Gesellschaft și Benz & Cie. au fuzionat în 1926, a fost creat un nou nume de marcă, care a inclus elementele cheie ale emblemelor folosite până atunci: steaua cu trei colțuri al lui Daimler-Motoren-Gesellschaft înconjurată de marca și cuvântul „Mercedes” și numele de brand la fel de prestigios „Benz”, a cărui coroană de laur a legat cele două cuvinte. Această marcă împodobește astăzi vehiculele mărcii Mercedes-Benz și este considerată în întreaga lume drept epitetul tradiției și inovației automobilului.

Vision Mercedes Simplex 2019

Un exemplu în acest sens este „Vision Mercedes Simplex”, pe care Mercedes-Benz Design l-a prezentat în septembrie 2019. Este o sculptură care simbolizează atât originea, cât și viitorul mărcii de lux Mercedes-Benz. Simbolizează trecerea la o nouă eră a designului și tehnologiei. În același timp, este un omagiu pentru moștenirea istorică și crearea brandului.

Concept Vision Mercedes Simplex 2019

Vision Mercedes Simplex” poartă spiritul de pionierat și caracteristicile de design din acea perioadă până în secolul XXI. Mesajul ei? Pasiunea pentru lux și inovație face parte din ADN-ul mărcii Mercedes-Benz. Acest ADN al mărcii oferă Mercedes-Benz puterea de a stabili noi standarde în ceea ce privește mobilitatea, ieri, azi și mâine. În același timp, sculptura arată că Mercedes-Benz continuă să transforme mașina și mobilitatea ca pionier.

„Doar un brand la fel de puternic ca Mercedes-Benz este capabil de simbioza fizică a istoriei și viitorului. Vision Mercedes Simplex simbolizează transformarea luxului specific mărcii Mercedes-Benz ”, afirmă Gorden Wagener, directorul studiourilor de design de la Daimler-Benz.

Concept Vision Mercedes Simplex 2019

Istoria creării Mercedes 35 PS în detaliu

În 1901 nu existau diferențe între variantele de curse și cele pentru pasageri ale automobilelor. Mercedes 35 PS a fost, de asemenea, o platformă inovatoare și flexibilă, care putea fi transformată dintr-o mașină de curse de două locuri într-o mașină de lux cu patru locuri, cu un caracter sportiv pronunțat. Începutul secolului XX a fost martorul nașterii mărcii Mercedes pe Casta de Azur ca fiind primul brand de automobile de lux din lume și chiar atunci sportivitatea a făcut parte integrantă din ADN-ul mărcii. Emil Jellinek a fost de față pentru a evalua importanța succeselor modelului Mercedes 35 PS pentru viitoarea dezvoltare a automobilului – deși cu un grad schimbător: „Ceea ce vedeți aici nu este nimic în comparație cu ceea ce veți vedea anul viitor. „, a spus el laudând noul vehicul de la DMG după victoriile spectaculoase de la Nice Week.

Mercedes 35 CP, celelalte modele Mercedes din 1901 și modelele Mercedes-Simplex bazate pe aceste modele au marcat un salt important înainte în istoria automobilului ca apogeu al unui proces de dezvoltare care se extinde pe câțiva ani. Emil Jellinek, care a achiziționat prima sa mașină Daimler în octombrie 1897 – un model Viktoria cu un motor cu 2 cilindri de 4,4 kW (6 CP) și transmisie prin curea – a jucat de la început un rol important. Solicitând DMG să producă modele mai puternice și mai rapide, în septembrie 1898, acesta a comandat un model Daimler Phoenix cu un motor în 4 cilindri montat în față. Înainte de finele anului respectiv, a început să vândă automobilele Daimler către înalta societate din Nisa.

Succesele puternice ale automobilelor Daimler datorat motorului sportiv a reprezentat un prim moment important. În prestigiosul traseu de munte Nice – La Turbie, la 24 martie 1899, Arthur de Rothschild a ocupat locul doi în categoria mașinilor cu patru locuri la volanul unui Daimler Phoenix 12 PS. El a finalizat traseul de 16,3 kilometri din acel an cu o viteză medie de 41,1 km / h. Jellinek a insistat pe vehicule și mai puternice de la DMG pentru sezonul 1900. Această insistență era atribuită unei fascinații pentru sportul cu motor, o înțelegere vizionară a tehnologiei și mai ales un bun sens intuitiv al nevoilor clienților săi.

Prototipul experimental Mercedes C111 a celebrat 50 de ani

Wilhelm Maybach și designerul de motoare de la DMG, Joseph Brauner, au dezvoltat în mod corespunzător motorul „Phoenix” cu patru cilindri cu o deplasare de 5,5 litri și o putere nominală de 17 kW (23 CP). Designul șasiului a fost, de asemenea, total nou. Avea o ampatament mai scurtă decât predecesorul său, patru roți de dimensiuni identice și un radiator tubular mai mare, cu o față pătrată care era montată în față sub capotă. Acest lucru a oferit mașinii de curse cu o putere eficientă de 19 kW (26 CP), cu un aspect dur și puternic.

Emil Jellinek a cumpărat două dintre aceste 23 de unități din modelul Phoenix de 23 CP din clasa C (peste 400 de kilograme) cu care a concurat la Săptămâna Nisa din 26 – 30 martie 1900 fiind pilotate de Hermann Braun și Wilhelm Bauer și purtând pseudonimele „Mercédès I” și „Mercédès II”. Cei doi piloți au fost însă nevoiți să abandoneze datorită unor accidente suferite în timpul cursei. În schimb, concurentul E. T. Stead, a câștigat clasa turistică în cursa de lungă distanță Nisa-Draguignan-Nisa și trialul Nice – La Turbie la volanul propriului Phoenix 23 PS.

Locul de naștere al automobilului modern din Cannstatt

Cele două accidente și moartea lui Bauer au provocat multă consternare la DMG, iar compania a luat în considerare în mod serios scoaterea din sport a motorului. Jellinek, care era cel mai important client al DMG, a respins categoric orice retragere din producție a motorului, apelând în schimb la un tip de design cu totul nou: o mașină și mai puternică, care s-ar rupe în sfârșit cu conceptul bazat pe trăsură, care încă se aplica atunci și care a dezvoltat în mod eficient ideile inițiale implementate în modelul Phoenix 23 PS.

Noul model Daimler urma să fie realizat cu un ampatament mai lung, un centru de greutate mai coborât, o greutate mai mică și o viteză mai mare și, în special, sisteme strâns coordonate, începând de la răcire, aprindere până la ambreiaj. Înregistrarea acordului încheiat între Jellinek și membrii consiliului de administrație DMG, Gustav Vischer și Wilhelm Maybach, la Nisa, la 2 aprilie 1900, a combinat obiectivele de dezvoltare ambițioase în termeni serioși: „O nouă formă de motor trebuie produs și care va purta numele Daimler-Mercedes. ”

Mercedes-Simplex 40 PS Four Seater Tonneau 1903

Jellinek și-a susținut cerințele cu un impact economic considerabil. Până în iunie 1900, importatorul a comandat un număr de 72 exemplare în toate categoriile de performanță posibile, începând de la varianta de bază evaluat la 5,9 kW (8 CP), la modelul flagship la fel de nou în două variante de 22 kW (30 CP) și 26 kW (35 CP). Volumul general al comenzii a corespuns la mai mult de 60 la sută din producția anuală completă a DMG în Cannstatt. Misiunea pentru modelul de curse de 35 CP a fost destul de clară: urma să triumfe la Săptămâna Nisa din 1901.

Maybach și proiectantul de motoare Brauner s-au gândit să dezvolte acest prim și cel mai puternic model al seriei din Cannstatt. Procesul a început cu motorul, ca miez al vehiculului.

Noul motor a provocat curând o agitație în presa auto: numărul revistei franceze „La France motorcar” din 9 iunie 1900 a inclus un raport al redactorului său șef Paul Meyan, care a fost și membru fondator și secretar general al clubului Automobilul Club de France (ACF), în vizita sa la DMG din Cannstatt și menționează „motorul Mercedes” produs cu o nouă tehnologie realizată dintr-un aliaj format din magneziu și aluminiu. La scurt timp, Meyan și-a alertat compatrioții cu privire la concurența care era de așteptat de la noua construcție inovatoare.

Primul exemplar al motorului ușor cu volum mare a fost testat la 13 octombrie 1900. „ La France motorcar” a publicat două fotografii ale unității inovatoare de înaltă performanță în numărul său din 24 noiembrie 1900. Prima mașină a avut montat noul motor pentru teste cu  cu două zile înainte. Acest lucru a dezvăluit că era necesar un cadru mai rigid.

Construcția revizuită, care a fost foarte așteptată cu nerăbdare de clientul său, a beneficiat cu succes de transformarea respectivă într-un timp de patru ore la data de 15 decembrie 1900 și a fost expediată la Nisa pe calea ferată în 22 decembrie 1900. Două imagini ale acestui prim Mercedes au împodobit coperta numărului din 29 decembrie 1900 „La France motorcar” – o imagine a gradului de interes pentru această nouă construcție în rândul experților.

Trecut și viitor – Muzeul Mercedes Benz

Proiectul urma să schimbe radical lumea mobilității, ca urmare a noilor abordări adoptate de dezvoltatori. Cadrul Mercedes 35 PS a fost primul care a prezentat elemente longitudinale constând din canale de tip ″U″ care au fost montate la partea din față. Acest lucru a eliminat necesitatea unui suport pentru motor, rezultând un vehicul mai ușor cu un centru de greutate mai coborât. Cu cei 2245 de milimetri, ampatamentul era cu 510 milimetri mai mare decât cel al modelului de curse Phoenix 23PS iar lățimea din față a crescut cu 25 de milimetri până la 1400 de milimetri. Motorul era poziționat în spatele punții din față, în timp ce scaunul șoferului și cel al copilotului erau amplasate în fața punții spate. În general, aceasta a condus la o distribuție substanțial mai bună a sarcinii pe osii și la o manevrabilitate semnificativ îmbunătățită.

Motorul punctul forte al automobilului

Noul motor cu 4 cilindri în linie dezvoltat de Joseph Brauner avea o cilindree de 5.913 cmc și o putere de 26 kW (35 CP) la 1.000 rpm. În ciuda creșterii capacității și a puterii în comparație cu motorul „Phoenix” din anul precedent, unitatea era mai ușoară cu 25 % mai ușoară. Brauner a proiectat motorul cu o cursă scurtă pentru a atinge turații mai mari.

Cilindrii erau realizați din același material cu blocul motor, materialul pistonului varia în grosime din motive de greutate iar carterul a fost confecționat dintr-un aliaj ușor. Supapele de admisie au fost acționate cu ajutorul axelor cu came în premieră, ceea ce înseamnă că distribuția dispunea de două axe cu came. Acest lucru a însemnat un avans substanțial din punct de vedere tehnic comparative cu soluția folosită până în acel moment și care erau acționate de vidul creat de pistonul în mișcare în jos.

Măsuri, cum ar fi cele două carburatoare îmbunătățite cu duze de pulverizare și aprinderea la întrerupere a tensiunii joase a motorului au contribuit, de asemenea, la buna funcționare a motorului cu o elasticitate bună și a oferit o plajă largă de rotații cu beneficii în privința eficienței a motorului.

Mercedes-Simplex 40 PS Four Seater Tonneau 1903

Soluțiile de succes cu care Maybach avansase dezvoltarea ingineriei auto în anii precedenți au fost, de asemenea, îmbunătățite în continuare, în interesul unor performanțe îmbunătățite. Sistemul de răcire, de exemplu: așa-numitul radiator cu fagure a fost creat acum pe baza radiatorului tubular din 1897, care în sine a reprezentat un avans important în ceea ce privește bobinele de răcire, care au fost utilizate pe scară largă la acea vreme.

În radiatorul cu fagure, aerul de răcire curgea prin peste 5.800 de tuburi a căror secțiune pătrată avea o lungime laterală de 5 milimetri. În acest fel, fluxul de aer și efectul de răcire au fost îmbunătățite în continuare și a fost posibilă reducerea cantității de apă de răcire la jumătate pentru a reduce greutatea.

Multe detalii produc împreună un concept global convingător atunci când sunt coordonate optim. Inginerii din Cannstatt au urmat această filozofie în dezvoltarea Mercedes-ului 35 PS. Primul automobil modern a fost astfel produs ca un sistem coerent, cu motorul cu ardere internă ca inima sa puternică.

Viteza maximă a fost de 75 km / h și, cu un corp sportiv ușor, a putut atinge aproape 90 km / h – performanțe inegalabile la acea vreme. Designul ușor a contribuit, de asemenea, la această performanță: în varianta sa de curse, Mercedes 35 CP cântărea 1.000 de kilograme – 400 de kilograme mai ușoare decât modelul predecesor Phoenix 23 PS.

Cockpit Mercedes-Simplex 40 PS Four Seater Tonneau 1903

La 4 ianuarie 1901, la mai puțin de două săptămâni de la lansarea primului Mercedes 35 CP, revista „L’Automobile-Revue du Littoral” a publicat un articol în care relata: „Locul pentru a prinde noi dezvoltări în prezent nu este Parisul, ci Nisa.

Primul automobil Mercedes construit la atelierele Cannstatt a ajuns la Nisa, iar proprietarul acesteia, domnul Jellinek, a permis în mod tuturor conducătorilor auto să i-a contact ea. Trebuie spus că automobilul Mercedes este foarte, foarte interesant. Acest vehicul remarcabil va fi un concurent temător la cursele din 1901. ”

La nivel tehnic, Mercedes 35 PS este considerat pe bună dreptate primul automobil modern: a făcut saltul din epoca trăsurii trase de cai în epoca automobilului, dând în același timp o formă distinctă. Și în 1901 a realizat și victorii în diverse categorii de curse la Nisa.

În 1901, cursa de munte Nice – La Turbie, care a fost scurtată la 15,5 kilometri, a fost câștigată de Wilhelm Werner într-un timp record nou, cu o viteză medie de 51,4 km / h în categoria mașini de curse de două locuri, înaintea lui Albert „ Georges ” Lemaître (ambele conducând un Mercedes 35 CP). Mașina lui Werner a aparținut lui Henri de Rothschild și a participat sub pseudonimul „Dr Pascal”, ca în anul precedent.

Categoria mașinilor cu șase locuri a fost câștigată de driver-ul Thorn, cu o viteză medie de 42,7 km / h, tot într-un Mercedes 35 CP.

Mercedes 35 PS  la startul primei curse în 1901

Printre celelalte succese la Săptămâna Nisa din 1901 s-a numărat victoria lui Werner în cursa de anduranță Nice – Salon – Nisa de peste 392 de kilometri la 25 martie, în care a înregistrat o viteză medie de 58,1 km / h. Aceasta a intrat în istorie ca fiind prima victorie obținută de un automobil Mercedes.

În cursa de o milă de la Promenade des Anglais, Werner a atins o viteză maximă de 86,1 km / h. Și, în sfârșit, în încercările de ultimă oră, care au făcut parte din evenimentul de cinci zile, Claude Loraine-Barrow a stabilit un nou record mondial la o milă, cu o medie de 79,7 km / h într-un Mercedes 35 CP.

Aceste succese au contribuit decisiv pentru ca Daimler-Motoren-Gesellschaft să devină principalul producător de automobile sportive și de lux.