Un rarisim BMW 325iX de 34 de ani cu doar 508km la bord scos la licitație

BMW 325iX de 34 de ani cu doar 508km la bord scos la licitatie

Doar 508km parcurși în 34 de ani: acest rar BMW 325iX nu a fost niciodată înmatriculat și este absolut nou. Acum este la vâzare, iar motorclasic.ro are și prețul. 

Un rarisim BMW 325iX  este scos la licitație în Marea Britanie.  Acest BMW de 34 de ani este ca nou,  având doar 508km la bord.

Cumperi sau vinzi o mașină? Direcktcar.ro este cea mai bună alegere

O particularitate foarte interesantă: în 1985 E30 a fost primul model BMW produs în serie cu tracțiune integrală permanentă.

Am descoperit acest model pe site-ul casei de licitații Supervettura din Anglia căutând de fapt supercar-uri. Acest BMW era ascuns printre modele precum Aston Martin sau Lamborghini. Dar de ce?

Motivul este simplu, acest BMW 325iX este foarte special, nefiind înmatriculat niciodată și arătând ca nou.

Modele youngtimer cu tracțiune integrală încadrate ca vehicul istoric

Rarisim: doar 510 km în 34 ani

Acest E30 a fost construit pe 27 martie 1986, fiind de fapt una dintre cele 32 de piese ale unei colecții private din Danemarca.

Casa de licitații Supervettura a achiziționat întreaga colecție, care include printre altele modele precum McLaren P1 GTR, Ferrari Enzo, Ferrari F50.

Acest BMW 325iX original a fost păstrat în hale climatizate, fiind ca multe alte mașini din respectiva colecție, livrat direct către proprietar și nefolosit niciodată de acesta. Singurele mutări fiind cele de natură tehnică.

Așa se explică de ce acest exemplar are după 34 de ani doar 508km la bord. A efectuat astfel doar 15km/an, minimul necesar pentru menținerea în stare optimă a articulațiilor și suspensiilor.

Privind fotografiile mașinii, pare că ieri a ieșit de pe liniile de asamblare, fiind probabil cel mai bine conservat E30 din lume, în acest moment. Acesta are inclusiv ceara de protecție care se dă pe unele subansamble la ieșirea din fabrică.

BMW 325iX de 34 de ani cu doar 508km la bord scos la licitatie
BMW 325iX se livra standard din fabrică cu o singură oglină retrovizoare

325iX a fost primul model  BMW cu tracțiune integrală

De ce ar colecționa însă cineva obișnuit supercar-uri precum  Ferrari și Lamborghini un BMW E30?

Răspunsul cel mai probabil, este pentru că un 325iX este o raritate. Este primul model BMWde serie cu tracțiune intergală (iX), iar datorită acestui sistem a fost mai popular în SUA și Canada.

Tracțiunea integrală – 120 de ani de istorie

Exemplarele versiunii pentru Europa sunt foarte rare azi, iar un 325iX într-o astfel de condiție reprezintă într-adevăr o raritate mondială.

Spre deosebire de obișnuitul 325i cu tracțiune spate, modelul iX este ușor de recunoscut prin arcadele mai proeminente ale roților și detaliile de design ale pragurilor laterale și parașocurilor.

Sub capotă se află un motor de 2,5 litri cu șase cilindri în linie (M20) ce dezvoltă 170CP, respectiv 222Nm. Puterea este trasferată celor patru roți prin intermediul unei cutii manuale cu cinci trepte.

BMW 325iX de 34 de ani cu doar 508km la bord scos la licitatie
Interiorul este practic neatins

Cu anvelopele originale

După ce a ajuns în Marea Britanie, acest exemplar 325iX a fost verificat la un dealer BMW. Conform unui oficial al casei de licitații, i-a fost înlocuit uleiul, a fost instalată o nouă baterie și a fost suspus unei verificări amănunțite.

Pentru a i se menține valoarea și a rămâne cât mai original, pneurile originale i-au fost păstrate. Dar dacă noul proprietar va dori să-l utilizeze, acestea vor trebui înlocuite înainte de livrare.

Desigur nu vă așteptați ca un astfel de exemplar să fie ieftin.

Supervettura l-a scos la licitație cu prețul de 48 000 Lire Sterline, aproximativ 55.000euro.

Citește și:

ANAF a vândut la licitație ARO-ul deținut de Nicolae Ceaușescu

Colecție Porsche scoasă la vânzare prin licitație