Lotus-ul Esprit Turbo al fondatorului firmei Colin Chapman este de vânzare

Ultimul automobil personal al fondatorului firmei britanice Lotus, Colin Chapman, a fost oferit de curând la vânzare de către un dealer britanic specializat. Acest exemplar dispune de o serie de dotări personalizate care îl fac unic iar împreună cu istoricul și starea excelentă, nu mai poate surprinde pe nimeni cu prețul său format din cinci zerouri.

Cei pasionați de cinematografie își aduc aminte cu plăcere că a existat o perioadă în anii ’70, când silueta avangardistă a modelului sport britanic Lotus Esprit, devenise la fel de celebră ca cea a Barbarei Bach. Actrița a fost „Bond girl” în filmul Spionul care mă iubea cu James Bond din 1977. Automobilul utilizat de agentul secret James Bond în acest film, un Lotus Esprit de culoare albă, este protagonistul unei scene spectaculoase în care a plonjat în apele Cosa Smeralda după o urmărire pe străzile din Porto Cervo, chiar dacă scenele subacvatice au fost realizate în Bahamas.

Prețuri mai mici ca modelele concurente

În afară de design-ul exclusiv, statutul și pedigree-ul său, mulți dintre cunoscători și pasionați se întreabă de ce prețurile unui astfel de model plin de farmec sunt departe de a urca spre nivelul de 50.000 de euro, mai ales că multe dintre modelele sport contemporane, au depășit de mult acest prag. Adesea, fragilitatea și costurile de întreținere ale Lotus-ului din acei ani îi țin departe pe cumpărătorii ocazionali, care își permit să se lase tentați doar dacă automobilul este într-o stare excepțională.

Lotus a aniversat 70 de ani

Este și cazul exemplarului cu numărul de șasiu 0970, care, de altfel, se mândrește cu un proprietar deosebit de ilustru. Este vorba de ultimul exemplar personal a lui Sir Colin Chapman, fondatorul constructorului auto Lotus, utilizat din august 1981 până la decesul acestuia survenit în decembrie 1982. Din acest motiv, dealerul britanic Mark Donaldson l-a scos la vânzare pentru o cifră estimată de o sută de mii de lire sterline mai ales că se află într-o stare originală foarte bună. Suma solicitată este de trei ori mai mare decât cea unui un exemplar de serie în condiții similare, dar câte Esprit Turbo au avut ca proprietar pe Chapman și, în plus, conduse de Margaret Thatcher? Având în vedere, că în 2013, Elon Musk nu a ezitat să plătească aproape un milion de dolari pentru exemplarul Esprit condus de James Bond, nu poate fi considerată o investiție rea.

Versiune specială Essex Turbo

La debutul său în 1976, modelul Esprit a făcut mai mult senzație pentru capota plonjată și pentru liniile întinse și foarte italiene ale caroseriei stailizate de Giorgetto Giugiaro, decât pentru performanțele motorului aspirat cu 4 cilindri de 2 litri și 160CP. Din acest motiv, în anul 1980, a fost prezentată seria limitată Essex Turbo oferită în combinația de culori roșu-albastru-cromat ale sponsorului echipei de Formula 1 Lotus Essex Petroleum, interior finisat în piele și, mai presus de toate, dotată cu noul motor de 2,2 litri supraalimentat cu turbocompresor Garrett care furniza 245CP.

Această versiune Essex Turbo beneficia de o structură mai rigidă pentru a susține noul motor și performanțele net superioare ale acestuia. După realizarea celor 45 de unități Essex Turbo, Lotus a lansat cea de-a treia serie a modelului Esprit. Din această serie face parte și exemplarul de culoare argintiu metalizat având numărul de șasiu 0970, construit în februarie 1981 și înmatriculat șase luni mai târziu. Exemplarul Esprit Turbo care a fost realizat special pentru Chapman este asemănător cu celelalte exempalre ale acestui model doar în aparență.

Seria de personalizări dorite de proprietarul Lotus include suspensie ușor modificată, filtre speciale de polen pentru instalația de climatizare și pedalele. În același timp, unele operațiuni discrete la caroserie au redus zgomotul aerului la rulare și al ventilației interne. Motorul a fost special conceput și construit manual, cu sistemul de lubrifiere cu carter uscat. Servodirecția este o altă opțiune care îl face unic printre celelalte exemplare de Esprit S3 și este primul exemplar Turbo echipat cu jante din aliaj BBS „snowflake”, care a fost la modă în anii următori. Una dintre cele mai dorite opțiuni din anii ’80, este sistemul audio stereo Panasonic RM 610 cu casetofon, oferit exclusiv pe Essex Turbo Esprit. Aceast accesoriu exclusiv era amplasat pe plafon într-o poziție centrală având chiar un rol de status symbol al unui audiofil aflat în cockpitul în stil aeronautic al modelului sport britanic.

Lotus Omega/Carlton aniversează 30 de ani

Condus de Margaret Thatcher

La câteva săptămâni după înmatricularea din august 1981, acest exemplar de Esprit Turbo cu șasiul nr. 0970 se afla parcat pe pista aeroportului Norfolk, așteptând avionul privat pe care Colin Chapman l-a pus special la dispoziția premierului britanic din acea perioadă, Margaret Thatcher. „Doamna de Fier” care stabilise atunci o vizită în Norwich pentru a se întâlnii cu conducerile unor companii din acel district, inclusiv Lotus. Ea a fost însoțită de o delegație care a vizitat fabrica Lotus dar și echipa de tehnicieni de Formula 1 al lui Lotus care se afla în teste cu monopostul Type 88.  Colin Chapman a fost destul de amabil cu premierul britanic și i-a oferit posibilitatea să conducă acest exclusiv Esprit Turbo, rămânând pe scaunul pasagerului. Cronicile cotidianului local Eastern Daily Press nu au putut oferit detalii exacte dacă „Doamna de Fier” a condus automobilul pe o distanță scurtă sau a realizat un test drive pe un traseu prestabilit cu acest Esprit Turbo.

Cu istoric cunoscut

Acest exemplar scos la vânzare are un istoric cunoscut, dar prețul de 100.000 lire este unul realist? Este atestat că, după dispariția fondatorului Lotus la doar 54 de ani în decembrie 1982, Esprit-ul Turbo a fost achiziționat de un colecționar britanic privat când acesta avea un rulaj de circa 6.000 mile. Următorii cinci proprietari, tot britanici,     l-au condus foarte puțin (are în prezent doar 11.000 mile parcurse) fiind preocupați mai mult de întreținerea sa scrupuloasă și documentată în cartea de mentenanță. Cea mai importantă operațiune a reprezentat-o revizia completă a motorului, efectuată în Factory Department Service de la Lotus.

Lotus-urile din acea perioadă dar și alte modele sport britanice contemporane pot fi etichetate cu o calitate de construcție discutabilă iar unele mici imperfecțiuni la vopsea sunt acceptabile pentru un automobil cu o vechime de aproape 40 de ani. Plăcuța de înmatriculare nu mai este cea originală iar interiorul confortabil din piele se pretează excelent pentru un model iconic sportiv britanic.

Foto: Mark Donaldson