R360 Coupe primul model Mazda a celebrat 60 de ani

R360 Coupe primul model Mazda a celebrat 60 de ani
R360 Coupe primul model Mazda a celebrat 60 de ani

Conceptul de city car are o lungă tradiție la Mazda fiind implementat chiar pe primul model auto. Este vorba despre un coupe de mici dimensiuni lansat în urmă cu 60 de ani, denumit R360 și care a stabilit imediat un nou punct de referință pentru microcarurile din Japonia încă din prima zi a lănsării sale pe piață. De asemenea, a definit ADN-ul Mazda ca fiind un producător de vehicule elegante, eficiente și mai ales distractive de condus.

Puțin cunoscut în afara Japoniei, modelul R360 de la Mazda a devenit în scurt timp un bestseller. Acesta a înregistrat comenzi de 4.500 unități chiar în prima zi în care a fost lansat, 20 mai 1960 și a capturat aproape două treimi din segmentul kei car (microcar) din Japonia până la sfârșitul acelui an.

Lansarea cu succes a primului model auto a reprezentat un moment excelent pentru Toyo Kogyo, așa cum era denumită la acea vreme compania Mazda Motor Corporation. Pentru producătorul de camionete, a fost începutul unei noi etape ]n istoria sa în ceea ce privește producția de automobile.

R360 nu a fost primul model japonez din categoria kei car de pe piață, dar a devenit imediat cel mai popular datorită aspectului său elegant și atractiv, postului de conducere ergonomic și accesibilității, caracteristici principale regăsite și la modelele Mazda din zilele noastre.

Mazda aniversează un secol în care a provocat convenționalul

Motorul în patru timpi aflat în dotarea micului model de la Mazda era mult mai silențios, eficient, economic și fiabil decât unitățile în doi timpi utilizate pe o scară largă de către modelele concurente. Acest motor cu cei 2 cilindri dispuși în V cu o capacitate de 360 cm3 și o putere de 12kW / 16PS asigura o viteză maximă de 90 km / h, considerată suficient de mare pentru clasa modelului și raportată la infrastructura rutieră din Japonia de la începutul anilor ’60.

Limitând dimensiunile automobilelor (3 m x 1.3 m) și capacitatea motorului (360 cmc), guvernul japonez a sprijinit industria auto locală, încurajând producătorii auto să dezvolte modele accesibile pentru o parte cât mai mare a pupulaței cu venituri medii.

Fabricarea unui astfel de model atrăgător cu dimensiuni limitate a solicitat ingeniozitate din parte inginerilor proiectanți. Limitați de capacitatea motorului și a dimensiunilor caroseriei, proiectanții Mazda și-au îndreptat atenția asupra aspectelor care puteau fi mai ușor de controlat, precum design-ul și gabaritul. Aceasta a reprezentat practic prima și principala strategie a producătorului japonez Mazda în cee ace privește design-ul și greutatea unui model auto. Un alt exemplu în acest sens a fost cu legendarul model roadster MX-5 din 1989 iar în zilele noastre această abordare este integrată perfect pentru toate modelele Mazda.

Muzeul Mazda Classic Automobile Frey

Rezultatul final a fost cel mai ușor model din clasa sa și, totodată cel mai ușor cu patru locuri la interior din lume. Inginerii de la Mazda au analizat toate posibilitățile de a reduce greutatea totală și putem spune că le-a reușit din plin cu cele 390 kg obținute la final. Pentru motorul modelului R360 care este amplasat în compartimentul din spate, proiectanții au ales aluminiu pentru chiulase și aliaj de magneziu pentru carcasa de transmisie și baia de ulei. Capota compartimentului motor a fost, de asemenea realizată din aluminiu, în timp ce pentru lunetă a fost folosit ca material un plexiglas special dezvoltat. În același timp, structura șasiului de tip autoportant a oferit avantaje suplimentare în greutate, precum și siguranță în caz de accident. Aceste soluții tehnice implementate putem spune că au reprezentat o experiență binevenită pentru Mazda în domeniul ingineriei și proiectării auto, astăzi constituind un element central al tehnologiei sale Skyactiv.

Greutatea redusă a contribuit decisiv la comportamentul dinamic și manevrabilitatea modelului R360, la fel ca și suspensia independentă pe ambele punți și a cărei configurare ușoară a redus vibrațiile și a îmbunătățit confortul la rulare în special pe suprafețele cu denivelări. Transmisia modelului R360 era asigurată de o cutie de viteze manuală cu 4 trepte iar opțional de una semiautomatică cu convertor de cuplu, prima de acest tip întâlnită la un model de producție japoneză Japoniei în timp ce modelele concurente aveau în dotare o cutie de viteze manuală cu doar 3 trepte.

Mazda MX-5 aniversează 30 de ani

Mulțumită acestor soluții tehnice implementate, Mazda R360 s-a făcut repede remarcat de către public și considerat un model captivant și distractiv. Interpretând încă de atunci spiritul Jinba Ittai, adică conexiunea dintre șofer și mașină, modelul oferea o experiență superioară în conducere pentru un model citycar din acea perioadă. Plăcerea și bucuria de a conduce sunt aspecte pe care Mazda nu le-a neglijat niciodată. Un alt aspect important al acestui model este tipul caroseriei. Dacă majoritatea modelelor japoneze din segmentul respectiv din acea perioadă dispuneau de caroserii tip berlină sau break, Mazda a proiectat pentru primul său model auto o caroserie coupe cu un un design elegant și atractiv. Ca urmare a succesului commercial înregistrat cu acest tip de caroserie încă de la debut, Mazda a lansat urlerior și alte modele coupe în diverse segmente de piață și care au foarte bine primite de către public. Cele mai bune exemple în acest sens fiin modelele: Cosmo 110S, Luce R130, RX-7 și RX-8.

Cu toate acestea, în ciuda implementării unor soluții tehnice avansate și a materialelor de înaltă calitate folosite pentru finisare, producția eficientă a permis producătorului auto nipon să mențină prețul de bază pentru modelul său R360 sub 300.000 ¥ (echivalentul a 830 USD). Mulțumită și acestui aspect, modelul de la Mazda a dominat piața modelelor kei car din Japonia încă din ziua în care a fost lansată.

Modelul R360 a contribuit decisiv la definirea imaginii de producător auto a companiei Mazda. Caracteristici precum inovația, designul personalizat, echilibrul și plăcerea în conducere prevalau încă de acum 60 ani.

Foto: Mazda