Pneul „inteligent” care se adaptează la condițiile de drum și de temperatură

Pneul „inteligent” care se adaptează la condițiile de drum și de temperatură

Noul Pirelli Cinturato P7 continuă marea tradiție Cinturato, având 70 de ani de istorie în urma sa. Acest nou pneu care este deja prezent în oferta comercială pentru la vară, dispune de o anumită „inteligență mecanică” asigurată de  inovațiile tehnice care îi permit să se adapteze în funcție de condițiile de drum și de temperatură. Un fel de doi într-unul.

Foto:Pirelli

Mașinile vor fi utilizate mai intens în următoarea perioadă

Un studiu comandat de Pirelli, care a avut loc între finalul lunii aprilie și începutul lunii mai printre șoferii care utilizează pneuri de 18 inch sau mai mari, a subliniat o tendință de creștere a duratei de utilizare a mașinii în viitor – în special atâta timp cât măsurile de distanțare socială sunt în vigoare.

În China, 68% dintre respondenți au spus că vor utiliza mai mult propriile automobile, în Italia cifra a fost de 31%, iar în Germania de 20%.

Peste 50% dintre cei chestionați au declarat că vor să își schimbe penurile înainte de finalul anului pentru a beneficia de o siguranță optimă din partea propriilor mașini.

Criteriile care stau la baza acestei decizii arată atenția acordată fiabilității și calității pneurilor: procentul de respondenți care au prioritizat caracteristicile de siguranță a crescut cu 59% în Germania, 78% în Italia și 86% în China.

Noul pneu Pirelli Cinturato P7

Începând de la precedenta generație lansată în 2009, care a devenit lider al omologărilor, Cinturato P7 a fost constant actualizat și îmbunătățit grație parteneriatelor strânse dintre Pirelli și producătorii de automobile premium din întreaga lume.

Cea mai nouă generație a Pirelli Cinturato P7 se conformează celor mai importante priorități ale motoriștilor din ziua de azi: siguranță și eficiență.

Calendarul Pirelli planificat pentru anul 2021 a fost anulat

Noile tehnologii dezvoltate pentru Cinturato P7 sunt capabile  să reconcilieze caracteristicile conflictuale, precum performanța pe ud și rezistența redusă la înaintare, obținându-se un nou standard tehnologic pentru a satiface șoferii și producătorii din toată lumea.

Inovațiile tehnice includ o nouă compoziție ce dispune de un fel de „inteligență mecanică” care se poate schimba în funcție de temperaturile ambientale: ca și cum ar fi două compoziții într-una singură.

Inovații în privința acusticii și confortului

Siguranța este o caracteristică cheie a noului Pirelli Cinturato P7. Asemenea îmbunătățirii manevrabilității pe carosabil uscat față de modelul precedent, noul pneu premium al Pirelli este îmbunătățit și la capitolul manevrabilitate pe ud, acvaplanare și frânare, în mod special: având nevoie de patru metri mai puțin pentru a opri de la 100km/h la zero.

Au fost de asemenea, îmbunătățite acustica și confortul, noul pneu putând absorbi mai bine denivelările din carosabil.

Durata de viață a pneului a crescut cu șase procente, ceea ce înseamnă că pneurile trebuie înlocuite mai rar. Rezistența la rulare a scăzut de asemenea, în medie cu o clasă (minus 12%), îmbunătățindu-se consumul de carburant cu patru procente (măsurat în ciclul WLTP) precum și emisiile de CO₂.

Compoziția „inteligentă”

Banda de rulare a noului Cinturato P7 este îmbogățită cu o anumită rășină siliconică care ajută la amplificarea aderenței și care crește eficiența polimerilor pneului. Acestea sunt materiale elastice sintetice care sunt modificate chimic pentru a îmbunătăți interacțiunea cu siliconul – iar acești polimeri se pot schimba în funcție de temperatura la care lucrează pneul.

Pirelli și Infinity -„ Project Black S”

Aceasta înseamnă că noua compoziție beneficiază de un fel de „inteligență mecanică” mulțumită unei mai bune distribuții a particulelor de silicon și a unei mult mai eficiente interacțiuni între acestea. Drept rezultat, caracteristicile pneului se pot schimba în funcție de modul de conducere și temperatură, oferind șoferului o gamă optimă extrem de largă.

Funcții specifice ale profilului

Fiecare parte care formează profilul benzii de rulare al noului Cinturato P7 are o funcție specifică: de la canelurile laterale și longitudinale ale căror modele sunt special concepute pentru a evacua apa în cel mai eficient mod posibil, la blocurile specifice create pentru a oferi cele mai mici posibil distanțe de oprire atât pe ud cât și pe uscat.

Actualul design și rigiditatea acestor blocuri permite noului Cinturato să aibă cea mai mare pată de contact posibilă în viraje, oferind o experiență de condus sigură și precisă în orice condiții (fără a fi compromis confortul).

Fiind practic un produs al realității virtuale creat pe computer și apoi testat fizic, în urma procesului de design a fost opitimizată atât călătoria cât și confortul acustic pentru șofer.

O „relație” mai bună cu sistemele electronice

O altă zonă asupra căreia inginerii Pirelli s-au concentrat o reprezintă capacitatea pneului de a „discuta” cu sistemele de asitare a conducerii. Pneul fiind dezvoltat împreună cu producătorii de automobile a fost omologat specific pentru fiecare model.

Astfel „markerii„ care îl deosebesc de alte pneuri prin faptul că a fost special conceput pentru un anumit constructor, ajută sistemele de asistare, precum cel de menținere a benzii să „recunoască” pneul  și astfel să reducă corecțiile necesare pentru a menține mașina pe bandă

Greutate mai mică

Materialele create pentru noul Pirelli Cinturato P7 oferă o mai bună rezistență mecanică și garantează o mai bună aderență în toate situațiile diferite de condus. Reducerea uzurii asigurată de compoziția „high mileage” face ca o distanță mai lungă să poată fi acoperită cu un set de pneuri, iar utilizatorii pot astfel să facă economii.

Aceasta se datorează utilizării polimerilor din compoziție care au o greutate moleculară mai mare: cu alte cuvinte, înlănțuirea elementelor chimice mai puternică oferă pneului anumite proprietăți mecanice precum o rezistență mai mare la abraziune și o anduranță mai mare.

Utilizarea unor cordaje de înaltă rezistență la tracțiune a făcut ca acestea să fie utilizate într-un număr mai mic, ceea ce a contribuit suplimentar la reducerea greutății. Reducerea masei totale a fost una dintre cerințele cheie a producătorilor de automobile, ajuntându-i astfel să întrunească țintele de emisii din ce în ce mai stringente.

Elect, Run Flat și Seal Inside

Noul Cinturato P7 dispune de cele mai bune tehnologii Pirelli. Acestea includ gama recent lansată Pirelli Elect – un pachet de tehnologii specific create pentru mașinile electrice și plug-in hybrid – care oferă o aderență instantanee pentru a se acorda cu caracteristicile de performanță ale motoarelor electrice, o rezistență redusă la rulare pentru amplificarea autonomiei bateriilor și un zgomot redus pentru chintesența confortului unei mașini electrice.

Tehnologiile Run Flat și Seal Inside permit șoferilor să ruleze chiar și după ce au făcut pană. Primul sistem utilizează flancuri întărite pentru a suporta greutatea mașinii, al doilea declanșează o spumă specială care sigilează instantaneu găurile de până la patru milimetri diametru.

Pirelli Cinturato P7
Pneul care se adaptează la condițiile de drum și de temperatură

Citește și:

Pirelli își suspendă activitatea la uzina de la Slatina

Anvelope vorbitoare și colorate – Pirelli dezvoltă aplicația interactivă