Lotus Omega/Carlton aniversează 30 de ani

În urmă cu 30 de ani, la Salonul Auto de la Geneva își făcea debutul modelul ultra performant din clasa superioară Opel Lotus Omega(Vauxhall Lotus Carlton în Marea Britanie) dezvoltat cu sprijinul tehnicienilor constructorului auto britanic de modele super sport Lotus. În perioada 1990-1992 au fost construite un număr de 950 de exemplare.

Tuning Lotus

Atunci când o echipă de tehnicieni este solicitată să contribuie la elaborarea unor soluții tehnice menite să crească performanțele motorului și eficientizarea trenului de rulare, cum sunt cei de la Lotus în acest caz, obișnuiți să lucreze zilnic pe modelele super sport și de competiție, rezultatul este unul care merită aplauze sau aprecieri. Absolut tot ce era legat din punct de vedere tehnic cât și stilistic a fost studiat în detaliu pentru a oferi o experiență în conducere de neuitat. Acesta a fost în esență obiectivul final al celor de la Opel și Vauxhall, de a solicita celor de la Lotus transformarea modelului Omega/Carlton cu caroserie berlină în 4 uși din clasa superioară într-unul cu performanțe comparabile cu cel al unui model super sport.

Performanțe demne de un super car

Performanțele de înalt nivel ne sunt dezvăluite o dată cu deschiderea capotei compartimentului motor. Acei jurnaliști și vizitatori ″norocoși″ care i-au vizualizat motorul la Geneva în urmă cu 30 de ani au comparat componentele acestuia cu cele utilizate la Robocop făcând următoarea afirmație – „Se pare că a fost construit cu piese Robocop”, comentariu considerat ca unul în general ironic pentru că în fișa tehnică se puteau citi caracteristicile motorului: 6 cilindri în linie, 3600cmc, distribuție cu 24 supape, alimentare cu injecție electronică multipunct, dublu turbo și o putere de 377 CP iar performanțele declarate: viteza maximă 282 km/h și accelerație de la 0 la 100 km / h în 5.4 secunde erau comparabile cu cele ale unor modele super sport de la Ferrari sau Porsche din acea perioadă .

Omega 3000 folosită ca bază

Din motive economice evidente, au fost utilizate numeroase componente ale versiunii Omega/Carlton 3000, cum au fost, de exemplu blocul motor și unele elemente de la suspensie, dar în multe cazuri tehnicienii au pornit de la zero. Cele mai bune exemple de la motor au fost noua chiulasă realizată din aluminium, cele două turbocompresoare Garrett T25 precum și cele două intercoolere, care, prin operarea lor, au mărit masa de aer pentru combustie și astfel au crescut atât eficiența, cât și puterea motorului.

Soluții rafinate

Un timp, cutia de viteze manuală cu 6 rapoarte(o exclusivitate în acea period), a fost un adevărat exemplu de inginerie care a permis modelului Omega/Carlton Lotus să exploateze 100% cuplul și puterea motorului twin turbo. Rapoartele primelor cinci trepte au fost scurte, asemenea unui model sport adevărat, iar cea finală, a fost eleborată în conformitate cu logica economiei de combustibil și permitea funcționarea motorului în regimuri de turații foarte scăzute. Pentru a rezista solicitărilor enorme, a fost proiectat un ambreiaj complet nou cu diametru de 9,5 „. Arcul cu diafragmă nu funcționa în compresie, ca în mod obișnuit, ci în tracțiune, pentru a crește presiunea de contact pe placa de presiune. Rezultatul final a fost în beneficiul ușurinței de funcționare al comenzii ambreiajului, cu un efort minim al forței de acționare a pedalei de ambreiaj.

Lipit practic de asfalt

Trenul de rulare a fost, de asemenea, supus unor modificări, începând cu suspensia spate care, în scopul îmbunătățirii răspunsului la reacțiile transversale (în consecință, la ținuta de drum), beneficia suplimentar de două articulații la brațele semi oscilante ale modelului Opel Omega standard. De asemenea, ampatamentul a crescut cu 18 milimetri și au fost intoduse jante de 17 țoli din aliaje echipate cu anvelope de 235/45 pe față și 265/40 pe spate. Sistemul de frânare a fost prevăzut cu disc ventilate cu un diametru mărit la 320 milimetri și cu dispozitiv antiblocaj ABS iar sistemul de direcție de tip servotronic cu asistare variabilă în funcție de viteză.

Exterior personalizat

Referitor la design, caroseria a fost restilizată cu elemente funcționale pentru a îmbunătăți aerodinamica iar coeficientul aerodinamic(CX) avea un rezultat surprinzător de 0.30, cu mult mai bun decât majoritatea modelelor super sport din acea perioadă. Spoiler-ul frontal, eleronul posterior, pasajele roților majorate, pragurile elaborate și fanta de aer de pe capota motorului  deosebeau versiunea Omega/Carlton Lotus de Omega/Carlton 3000. De asemenea, aceasta beneficia în exclusivitate de o culoare verde metalizat specifică.

Dotări de înalt nivel

În echipamentul standard erau incluse: tapițeria din piele Connolly, instalația de aer condiționat cu reglaj automat, scaunele față cu reglaje electrice, instalația audio stereo Alpine și retrovizoarele exterioare reglabile electric și încălzite.

Foto: Opel/Vauhxall