Fiat-ul 127 a serbat de curând 50 de ani de la debut

La ediția din 1971 a Salonului Auto de la Geneva, producătorul auto italian FIAT lansa modelul din clasa mică 127 ca succesor direct al modelului 850. Spre deosebire de predecesorul 850, modelul 127 era unul inovativ atât din punct de vedere tehnic fiind conceput după soluția ″totul în față″ cât și al conceptului caroseriei de tip hatchback în două volume. Datorită atu-urilor sale și soluțiilor tehnice avansate implementate, modelul italian obține premiul Car of the Year 1972.

Proiectul viitorului model Fiat din clasa mică care trebuia să succeadă în gamă modelul 850, a demarat în anul 1968 și a purtat denumirea codificată X1/4. Pentru partea tehnică a proiectului a fost responsabil cunoscutul inginer Dante Giacosa, autor a numeroase proiecte Fiat de succes (Fiat 500, 600, 850, 124, 128, 1300/1500, 1800/2100) în timp ce pentru design a fost solicitat stilistul Pio Manzù care a fost asistat de Rodolfo Bonetto. Din nefericire, Manzù nu a mai apucat să vadă finalizarea muncii sale, pentru că a murit într-un accident de mașină chiar în drum spre Torino pentru prezentarea oficială a machetei viitorului model.

Lansarea oficială a noului model din clasa mică de la Fiat, denumit 127, a avut loc cu ocazia Salonului Auto de la Geneva din 1971. Comparativ cu modelul predecesor 850 dezvoltat după schema tehnică cu motorul, cutia de viteze și tracțiunea pe puntea spate, Fiat-ul 127 reprezenta un salt remarcabil fiind conceput după soluția ″totul în față″ având motorul poziționat frontal transversal, transmisie pe roțile din față, suspensie independentă cu schemă Mc Pherson în față și resort monolamelar transversal în spate, sistem de frânare mixt cu discuri în față și tamburi în spate iar direcția de tipul cu cremalieră. Pentru propulsie, inginerii de la Fiat au optat pentru o unitate cu 4 cilindri în linie de 903 cmc având distribuție cu arbore cu came laterale și alimentare cu carburator inversat Weber care era împrumutată de la modelul 850 Sport Coupe, dar care în acest caz dezvolta doar 47 CP la 6.200 rpm și cu un cuplu maxim de 6,3 kgm la 3.500 rpm. Unitatea respectivă era asociată în standard cu o cutie de viteze manuală cu 4 trepte și asigura o viteză maximă de 135 km/h și o accelerație de la 0 la 100 km/h în 19 secunde.

Multe dintre soluțiile tehnice avansate mai sus amintite au fost, de asemenea, implementate și testate în cadrul grupului FIAT pe modelele Autobianchi A112 din clasa mini și Fiat 128 din clasa compactă, ambele lansate în anul 1969 și care au înregistrat un mare succes comercial încă de la debut, în special pe piața italiană. Alte soluții inovatoare implementate pe modelul italian erau: barele de protecție realizate din polipropilenă cu suport metalic (o premieră pentru un automobil de serie), coloana de direcție articulată, zone cu deformare progresivă a caroseriei în caz de impact și caroseria în două volume de tip hatchback.

Dimensiunile caroseriei erau în conformitate cu media clasei mici europene de la acea dată (Lxlxh: 3.595x 1.525x 1.360m, ampatament 2.225 m) iar grație soluției tehnice constructive ″totul în față″, Fiat-ul 127, s-a dovedit a fi mult mai spațios la interior în comparație cu modelul 850. Interiorul puncta în special la capitolul raționalitate, atât în privință exploatării la maxim a spațiului (confortabil pentru 4 persoane) cât și în privința ergonomiei postului de conducere. Un alt atu important al modelului, îl reprezenta portbagajul care dispunea de o capacitate de 365 dmc fiind cel mai spațios din clasa mică, mulțumită în primul rând roții de rezervă care în acest caz a fost poziționată în compartimentul motorului.

La testele rezervate presei, modelul Fiat din segmentul mic, a demonstrat un comportament excelent, cu o ținută de drum sigură, o manevrabilitate ridicată și un sistem de frânare prompt. În același timp etajarea cutiei de viteze și performanțele sau dovedit a fi de un bun nivel, toate în combinație cu un consum de combustibil redus. Mulțumită numeroaselor sale calități, succesul comercial al modelului a fost rapid încă de la debut, acesta obținând la finalul anului 1971 în Europa premiul Car of Year 1972. Citiți articol complet aici

Foto: FIAT; Arhivă