Ford Thunderbird a celebrat 65 de ani

În luna octombrie, concernul american Ford a celebrat 65 de la lansarea modelului său Thunderbird. În zilele noastre Thuderbird-ul a devenit pentru colecționari un model iconic iar pentru Ford unul dintre modelele de mare succes cu peste 4.4 milioane de exemplare.

În primii ani de după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, conducerea din acea perioadă a concernului american Ford (al doliea ca număr de vehicule produse în lume după General Motors) a sesizat o cerere tot mai mare a pieței americane pentru modelele europene cabrio cu două locuri de dimensiuni medii și care ofereau performanțe ridicate.

Spre finalul anului 1951, Henry Ford II, care era în acel moment managerul concernului Ford, a demarat proiectul unui model sport cabrio cu două locuri și care inițial a purtat denumirea Vega. Pentru realizarea acestui proiect au fost cooptați: Lewis Crusoe – director executiv Ford Division, George Walker – vicepreședinte Ford, Frank Hershey – designer șef Ford Division, Bill Boyer – designer Body Development Studio Ford și Bill Burnett – inginer șef.

Ford-ul Mustang celebrează 55 de ani

Viitorul model trebuia să dispună de o caroserie cu acoperiș textil, un gabarit mediu cu o greutate de maxim 1.145 kg, un motor V8, numeroase dotări de confort și performanțe mai bune decât ale modelelor rivale (viteză maximă de cel puțin 160 km/h).

Un prim prototip la scară reală a fost finalizat pe data de 18 mai 1953 și care corespundea în multe detalii cu varianta ulterioară pentru producția de serie. La vederea acestuia, Lewis Crusoe a solicitat stiliștilor unele modificări, după ce a comparat prototipul cu tendințele de stil europene din acea perioadă. În luna septembrie, după ce Henry Ford II a vizitat Salonul Auto din Los Angeles (Autorama) a aprobat într-un final conceptul de design pentru viitorul model Ford care urma să aibă concurent pe nou lasatul Chevrolet Corvette realizat de General Motors.

Cel mai dificil lucru a fost însă alegerea numelui modelului, fiind luate în considerare nu mai puțin de 5.000 de nume. Salvarea a venit însă din partea lui Alden Giberson, un tânăr stilist al companiei care s-a gândit la numele de Thunderbird, mai ales că acesta și-a petrecut copilăria și adolescența în sud-vestul Statelor Unite, acolo unde legenda Păsării-tunet era binecunoscută.

Ford GT40 P / 1075 Continuation

Premierea modelului Thunderbird (T-Bird) a avut loc pe data de 20 februarie 1954 cu ocazia Salonului Auto de la Detroit în timp ce comercializarea a demarat pe data de 22 octombrie 1954. Modelul a impresionat atât presa de specialitate cât și publicul datorită design-ului personalizat și cu o tentă luxoasă precum și numărului impresionant de dotări de lux oferite. Citiți articol complet aici:https://auto-retro-passion.ro/legendarul-ford-thunderbird-aniversat-65-de-ani/

Foto: Ford; Arhivă