După 25 de ani de la lansarea lui RS4, Audi lansează un model aniversar produs în serie limitată

Audi RS 4 Avant edition 25 years
RS4 Sport (2001), Dynamic photo, Colour: Imola Yellow, Audi RS 4 Avant edition 25 years, Dynamic photo, Colour: Imola Yellow

Pentru aniversarea a 25 de ani de la lansarea modelului RS4, Audi lansează un model special: „Audi RS4 Avant edition 25 years”. Ca vârf de gamă a seriei A4 în ceea ce privește performanța și echiparea, noul model propune, conform cosntructorului, o dinamică impresionantă.

Cu detalii de interior și exterior exclusive, culoarea specială Imola Yellow, acesta evocă prima ediție a modelului Audi RS4 Sport. Concomitent, Audi RS5 Sportback performance edition primește un upgrade de 20CP. Ambele modele vor fi produse în serie limitată a câte 250 exemplare fiecare

Audi RS 4 Avant edition 25 years
RS4 Sport (2001), Audi RS 4 Avant edition 25 years,

În anii 1990 Audi venea cu ideea unui break sport odată cu lansarea lui Audi Avant RS2 și Audi S6 plus. Dar primul model RS, conceput de Quattro GmbH (azi Audi Sport GmbH) a fost modelui RS4 Avant al generației B5, lansat în 1999.
Comparativ cu Audi S4, acesta a intrat în scenă cu o caroserie mai ușor evazată și un motor de 2,7 litri biturbo cu șase cilinri dezvoltat în colaborare cu Cosworth și care la vremea respectivă avea o putere impresionantă: 380CP.
Cea mai sportivă versiune a primei generații RS4 a venit pe piață în 2001 cu modelul RS4 Sport. Printre dotările sale se regăseau o suspensie sport mai coborâtă, scaune tip scoică, evacuare sport și volan îmbrăcat în piele întoarsă.
La rândul său ediția aniversară RS4 25 de ani evocă memorabilul design al „originalului” fiind la rândul său cea mia sportivă versiune a actualei serii B9.

Motor: putere mai mare cu15 kW (20 CP)

Avansul tehnologic în privința motorizării, a suspensiei și trenului de rulare oferă azi performanțe incredibile. Motorul V6 biturbo al noului RS4 Avant edition 25 years dezvoltă 470CP (346KW) și un cuplu maxim de 600Nm. Aceasta înseamnă o creștere cu 20CP (15KW) față de modelul standard RS4 Avant.

Cel mai performant model al seriei accelerează de la 0 la 100km/h în 3,7 secunde, cu 0,4 secunde mai rapid decât Audi RS4 Avant. Viteza maximă pe care o atinge noul model este de 300km/h, iar frânele ceramice RS oferite standard compensează accelerația negativă. Evacuarea sport RS cu muflere în negru mat generează un sunet intens și de neconfundat.

Suspensie: pentru o dinamică optimizată

Audi RS4 Avant edition 25 years vine standard cu sisteul de suspensie RS sport suspension pro, o suspensie cu arcuri ce pot fi regalte manual epntru înălțime și tărie ce asigură o combinație perfectă între dinamică și confort. Practic modelul aniversar poate fi coborât cu până la 10 mm față de modelul standard RS4 Avant. Mai mult, proprietarul poate coborâ manual înălțimea cu încă 10mm pentru o înălțime mai joasă cu până la 20mm față de modelul de serie.

Modelul este de asemenea echipat cu diferențial quattro sport, care îi conferă o mai bună agilitate și generează mai multă plăcere în privința pilotajului, în special în modeul de rulare „dynamic”. Software-ul actualizat al unității de control a transmisiei face ca schimbările trepetelor să fie mai rapide și mai bine diferențiate între diversele moduri de rulare.

Audi 50 supranumit și „mini Audi” aniversează 50 de ani

Exclusiv pentru Audi RS4 Avant edition 25 years, căderea negativă de pe trenul față a fost mărită cu două grade și au fost montate brațe mai rigide. Rezultatul este o aderență îmbunătățită și o mai bună manevrabilitate la parcurgerea rapidă a virajelor. Cadrul fix al punții spate oferă un mult mai precis feedback al suspensiei și performanțe generale mai bune. Acestea sunt amplificate și de diferențialul Torsen de asemenea îmbunătățit.

Jante și pneuri: Performanțe maxime indiferent de suprafața de rulare

Pentru a pune întreaga putere la sol, RS 4 Avant edition 25 years este standard echipat cu anvelope de înaltă performanță Pirelli P Zero Corsa destinate atât utilizării cotidiene cât și pentru pistă. Pneurile sunt montat pe jante din aluminiu de 20” culoarea Palladium mat. Jantele realizate prin forjare, cunoscute de pe RS4 Avant, pachetul cometition, sunt optimizate din punctul de vedere al greutății și sunt finisate cu atenție. Complementar, acestea au un offset modificat de la ET 22 la ET 18 pentru mai multă sportivitate.

Pirelli P Zero R și P Zero Trofeo RS

Clienții primesc de asemenea un kit ce se compune dintr-un al doilea set de roți. pneuri semi-slick P Zero trofeo RS cu senzor de presiune și sistem Pirelli Track Adrenaline. Pneurile sunt special concepute pentru pistă și vin echipate exclusiv pe jante de 20” din aliaj vipsite negru mat.

Datorită compoziției speciale a cauciucului și a profilului asimetric, pneurile cu senzor de presiune Pirelli P Zero Trofeo RS oferă performanțe și aderență excepționale în condiții de pistă uscată, și de asemenea stabilitate și aderență laterală. Sistemul Track Adrenaline furnizat exclusiv pentru Audi dispune de senzori sofisticați plasați în pneuri ce oferă pilotului informații în timp real despre presiune și temperatură, o unitate de control pentru performanță și o aplicație dedicată pentru telefon, disponibilă atât pe Apple Car Play cât și pe Android Auto. Prin Pirellli Track Adrenaline, clientul primește informații în timp real și acțiuni recomandate pentru optimizarea managementului pneurilor pe pistă.

Mai mult, adițional cu pneurile semi-slick Pirelli P Zero Trofeo RS și sistemul Pirelli Track Adrenaline System, clientul mai primește și o pereche de mânuși pentru pilotajul pe pistă. Realizate de Alpinestars, acestea sunt special concepute pentru această ediție specială, având accente de deisgn de culoare galben.

Design: Un tribut adus lui RS4 Sport (B5)

Pentru a comemora culoarea RS4 Sport, modelul ediției limitate vine și în galben Imola. Nardo Grey și Mythos Black sunt disponibile adițional ca și culori exterioare.

RS4 Sport și RS 4 Avant edișție limitată 25 de ani

O gamă largă de caracteristici exclusive de design fac modelul ediție limitată cu adevărat special. De exemplu, ornamentele de pe geamurile laterale vin în negru lucios. Pentru prima dată, ediția prezintă o incrustație neagră în farurile din spate. Inelele din emblemă și inscripțiile Audi vin și în negru lucios, iar farurile Matrix LED au rame negre specifice familiei RS. Barele de plafon au fost îndepărtate pentru a oferi vehiculului o siluetă mai mai sportivă.

Muzeul Audi Mobile a sărbătorit 20 de ani de la inaugurare

Dotarea standard include geamuri colorate cu protecție solară pentru hayon și geamurile laterale. Un punct culminant unic: inscripția „RS 4 edition 25 years” este gravată în ferestrele dintre stâlpii C și D. Pachetul de design Carbon mat a fost conceput exclusiv pentru această ediție. Are spolilere frontale, praguri laterale și extensii, precum lama difuzorului și carcasele oglinzilor exterioare din Carbon mat.

Interiorul, cu cusăturile sale decorative galbene, amintește de combinația de piele Alcantara neagră/galbenă de la RS4 Sport din 2001. Pentru prima dată, covorașele au sigla RS 4, iar rombul Audi Sport tradițional roșu și inscripția RS neagră sunt acum și galbene pen tru modelul ediție limitată. Volanul, cotierele din piele de pe portiere, consola centrală din Alcantara negru închis și manșonul cutiei de viteze au toate cusături în aceeași culoare.

Scaunele RS cu cusături tip fagure și spătarul din carbon vin cu o combinație impresionantă de piele de culoare neagră/Dinamica cu cusături galbene contrastante. Chiar sub tetieră se află inscripția RS 4 în aceeași culoare. Siglele de pe pragurile de intrare și proiecția RS de la LED-urile ce se prind la accesul în mașină sunt albe.

Interior

Literele mate de pe consola centrală indică numărul de ordine al fiecărei mașini, de la 1 la 250. Clienții care achiziționează o ediție RS 4 Avant de 25 de ani1 pot selecta un fundal alb pentru turometru și vitezometru prin intermediul MMI – un omagiu adus Audi Avant RS2 din 1994 , unde cadranele analogice au venit inițial în alb. Launch Control, care exploatează pe deplin potențialul de accelerare al ediției RS 4 Avant de 25 de ani, semnalează momentul ideal pentru a accelera de pe linie cu pictogramele sale tip semafor.

Potrivit conceptului moștenirii sale, clienții pot alege opțiunea exclusivă de a comanda un volan Audi exclusiv din piele întoarsă cu zona de jos plată, cu marcaj central, de la partenerul  Audi. Acesta este prevăzut cu cusături decorative galbene, iar partea superioară a schimbătorului de viteze este finisată în piele intoarsă neagră. Pretul este de 2.270 euro. Audi recomandă purtarea mănușilor atunci când utilizați acest volan.

Cronograph exclusiv: Ediție la ediție

Concomitent cu lansarea ediției Audi RS 4 Avant de 25 de ani, colecția Audi introduce Chronograph RS 4 Avant ediția de 25 de ani. Ceasul reflectă numeroase detalii ale vehiculului. De exemplu, are un cadran din carbon și detalii galbene, precum sigla RS 4, limba secundaruluicentral al cronometrului și cusăturile de contrast din cureaua din piele. Ca și modelul special, și cronograful este limitat la 250 de unități.

Chronograph RS 4 Avant edition 25 years creat de Audi collection

Cel mai puternic Audi Audi RS 5: performance edition cu 470 PS

RS 5 primește și el un upgrade de putere: V6 biturbo din noul Audi RS 5 Sportback performance edition are o putere de 346 kW (470 CP) și un cuplu maxim de 600 Nm. Aceasta reprezintă o creștere de 15 kW (20 CP) în comparație cu RS 5 Sportback4.

Accelerează de la 0 la 100 km/h (62 mph) în 3,7 secunde, ceea ce reprezintă o îmbunătățire cu 0,2 secunde în comparație cu RS 5 Sportback4. Viteza sa maximă este de 300 km/h (186 mph). Audi RS 5 Sportback Performance Edition2  vine, de asemenea, în standard cu suspensia sport RS pro cu direcție dinamică și un diferențial Torsen îmbunătățit.

Audi RS 5 Sportback performance edition
Audi RS 5 Sportback performance edition

Lansare pe piață și preț

Produced in cooperation with Audi exclusive, the RS 4 Avant edition 25 years1 rolls off the line in Ingolstadt alongside the A4, S4, and RS 4. This integration of the limited special edition into regular production emphasizes the flexibility of the production site.

The Audi RS 4 Avant edition 25 years1 and the Audi RS 5 Sportback performance edition2 are available to order starting June 2024. The Audi RS 4 Avant edition 25 years1 starts at 142,905 euros; the Audi RS 5 Sportback performance edition2 starts at 128,420 euros.

Produsă în cooperare cu Audi exclusive, ediția RS 4 Avant 25 de ani este produsă la Ingolstadt alături de A4, S4 și RS 4. Această integrare a ediției speciale limitate în producția obișnuită subliniază flexibilitatea locului de producție.

Audi RS 4 Avant ediția 25 de ani1 și Audi RS 5 Sportback performance edition sunt disponibile începând cu iunie 2024. Audi RS 4 Avant ediția 25 de ani începe de la 142.905 euro; Audi RS 5 Sportback Performance Edition2 începe de la 128.420 de euro.

RS4 Sport (2001), Audi RS 4 Avant edition 25 years
RS4 Sport (2001), Audi RS 4 Avant edition 25 years