Un McLaren F1 LM vândut cu 20 milioane dolari la Monterey Car Week 2019

Un supercar McLaren F1 LM model 1994 vândut prin intermediul casei de licitații RM Sotheby’s contra sumei de aproape 20 de milioane de dolari reprezintă cel mai scump automobil vândut în cadrul licitației RM Sotheby’s la ediția din acest an al cunoscutului eveniment american Monterey Car Week(9-18 august).În clasamentul celor mai scumpe 9 automobile achiziționate la licitații, 8 dintre acestea sunt modele ale unor prestigioși producători europeni iar un număr de 5 exemplare sunt modele ale mărcii italiene Ferrari.

Cel mai scump automobil vândut la licitațiile de la Monterey din 2019 a fost un McLaren F1 adjudecat pentru suma impresionantă de 19.8 milioane dolari.

Supercar-ul britanic fabricat în anul 1994 și având specificații speciale LM(kit aerodinamic la exterior, suspensie rigidizată) a reușit să devină totodată și cel mai scump McLaren vândut vreodată la o licitație.

Minunea de culoare argintie având motor V12 central, portiere cu deschidere pe verticală și un profil clasic „ raked ” a intrat în atenția colecționarilor încă de la debutul licitației organizate de casa de licitații RM Sotheby’s mai ales că acesta este unul extrem de rar și exclusv fiind unul din cele doar două exemplare fabricate cu specificațiile speciale LM.

Exemplarul are doar 21.000 km rulați și este echipat cu motorul variantei de competiții GTR care dezvoltă numai puțin de 620CP.

Cord 812 blindat scos la licitație

Pe locul secund în clasament la o diferență de apropae 10 milioane $ s-a pozționat un Ferrari 250 GT LWB California Spider Scaglietti model 1958.

Achiziționat contra sumei de 9.9 milioane de dolari prin intermediul casei de licitații Gooding & Company, modelul sport italian s-a bucurat dacă putem spune așa de un stil de viață activ, în concordanță cu configurația sa cu ampatament lung (LWB) de tip weekday-cruiser.

Spre deosebire de varianta standard, acest exemplar a fost realizat după specificațiile Scaglietti și beneficiază în plus de faruri cu protecție tip Plexiglas, evacuare Abarth și instrumente de bord Veglia. Cu un preț final de vânzare de 9.9 mil. $, acest 250 GT LWB California devine cel mai scump exemplar achiziționat la o licitație al unui model 250 California în variantă specială (nu standard), doborând astfel recordul de 9.5 mil. $ deținut de un Ferrari 250 California din 1959 într-o variantă similară vândut în urmă cu doi ani de casa de licitații RM Sotheby’s în Italia.

Galery Aldering scoate la licitație peste 200 de automobile clasice

Locul al treilea în clasament a fost ocupat de un Ferrari 250 GT SWB fabricat în 1962 și care și-a găsit un nou proprietar prin intermediul casei de licitații RM Sotheby’s pentru un preț de 8.14 milioane dolari. Acest model dotat cu o caroserie realizată din oțel, s-a dorit a fi un succesor direct al modelului 250 GT Tour de France dezvoltat în special pentru competiții, dar care în acest caz permite proprietarului să se bucure de privilegiul performanțelor de top ale unui model de competiții în combinație cu sublimul confort al unui model GT pe drumurile publice. Exemplarul de față a fost complet restaurat în 2009 și revopsit în culoarea sa inițială Grigio-Argento(Gri-Argintiu) după ce anterior fusese vopsit în culoarea roșu(Rosso Ferrari). Este demn de remarcat faptul că în ultimii patru ani, prin intermediul licitațiilor, s-au vândut alte patru exemplare ale modelului 250 GT SWB, fiecare pentru un preț de peste 8.14 milioane USD. Citiți articol complet aici

Foto: RM Sotheby’s; Gooding & Company