Peugeot Sport 40 de ani de succes

Peugeot Sport - 40 de ani de legendă
Peugeot Sport - 40 de ani de legendă

Peugeot Sport 40 de ani de succes.  Creat în Octombrie 1981 și denumit inițial Peugeot Talbot Sport, brandul Peugeot Sport este prezent cu succes de patru decenii la campionatele și competițiile motorsport de top din întreaga lume.

Peugeot Sport aniversează 40 de ani

În toată această perioadă, brandul francez s-a dovedit a fi o forță revoluționară în competițiile pe circuit și mai ales în raliuri, fiind „responsabil” de realizarea unora  dintre cele mai emblematice mașini sport ajunse pe mâinile unor piloți de excepție.

De la victoria obținută în cadrul primului eveniment cronometrat din lume, cursa Paris-Bordeaux-Paris din 1895, Marca a profitat de motorsport pentru a-și promova inovațiile tehnologice.

Test Peugeot 205 GTI din 1990 – Veșnic Tânăr

Anul 2021, cu programul Hypercar din cadrul Campionatului Mondial de Anduranță FIA și modelul PEUGEOT 9X8 prezentat de curând, reprezintă pentru marca Peugeot debutul celui de-al cincilea deceniu pe scena mondială, cu obiectivul de a adăuga un alt capitol la aventura sportivă ce reflectă perfect setea de excelență și dorința de a stârni emoții comune.

Peugeot Sport a fost la originea unor succese răsunătoare

Cifrele pot fi simbolice, însă faptele și acțiunile sunt foarte reale. De la crearea sa în octombrie 1981, Peugeot Sport a obținut o serie de victorii răsunătoare ce demonstrează calitatea proiectelor și strategia sportivă bine pusă la punct implementate de acest brand.

Pentru Peugeot, motorsportul joacă un rol esențial în lansarea modelelor mărcii și în organizarea planurilor privind mobilitatea de mâine. Pentru Peugeot Sport, aniversarea a 40 de ani reprezintă o lungă listă de victorii și titluri, dar și o adevărată sursă de mândrie. Această moștenire ne ghidează și, mai presus de toate, este un imbold pentru cuceririle ulterioare atât în prezent, cât și în viitor.”

Cum se nasc automobilele Peugeot?

Creat de Jean Todt, brandul Peugeot Talbot Sport devenit ulterior Peugeot Sport a produs numeroase automobile emblematice, precum memorabilele Peugeot 205 T16, 405 T16, 206 WRC, 306 Maxi, 905, urmate mai recent de Peugeot 908, 208 T16 Pikes Peak, 2008 DKR, 3008 DKR, 208 WRX și, acum, revoluționarul Peugeot 9X8. Pregătit să joace un rol esențial în strategia de electrificare a mărcii, acesta din urmă reflectă colaborarea strânsă dintre Peugeot Sport și echipa de design a mărcii Peugeot.

Provocările unor evenimente legendare

În ultimii 40 de ani, bărbații și femeile din cadrul Peugeot Sport au răspuns cu succes la toate provocările unor evenimente legendare atât la nivel mondial, cât și național. Pasiunea și profesionalismul acestora sunt două valori fundamentale ce continuă să inspire echipa actuală.

210 ani de Peugeot și câteva amintiri cu modelele mărcii franceze

Ultimele decenii evocă în mod inevitabil imagini ale brandului Peugeot Sport în drumul spre revendicarea de titluri la campionatele mondiale de raliuri sau Campionatul Mondial de Rallycross, pe pistele celebrului Raliu Dakar, în cadrul unor curse celebre precum Cursa de 24 de ore de la Le Mans, cursa de coastă de la Pikes Peak sau cursele de pe diferite circuite din Franța sau alte țări, la care se adaugă cursele F1. Și lista poate continua …

Bilanțul după 40 de ani al echipei Peugeot Sport

  • 5 titluri la constructori în Campionatul Mondial de Raliuri (1985, 1986, 2000, 2001, 2002),
  • 4 titluri la piloți în Campionatul Mondial de Raliuri (Timo SALONEN, Juha KANKKUNEN și Marcus GRÖNHOLM- de două ori),
  • 3 titluri la piloți și constructori în Intercontinental Rally Challenge (2007, 2008, 2009),
  • O lungă listă de titluri obținute la raliurile naționale,
  • 3 victorii în cadrul Cursei de 24 de ore de la Le Mans, în 1992 (cu Yannick DALMAS/Derek WARWICK/Mark BLUNDELL), în 1993 (cu Christophe BOUCHUT/Eric HELARY/Geoff BRABHAM) și în 2009 (cu Marc GENE/David BRABHAM/Alex WURZ),
  • 3 victorii înregistrate în cadrul celebrei curse Pikes Peak, în 1988 (cu Ari VATANEN), 1989 (Robby UNSER) și 2013 (Sebastien LOEB),
  • Titluri câștigate la Campionatul italian Superturismo, inclusiv titlul câștigat la German Super Tourenwagen Cup în 1997 cu Peugeot 406 (Laurent AÏELLO),
  • 7 victorii la Raliul Dakar, în 1987 (cu Ari VATANEN), în 1988 ( cu Juha KANKKUNEN), în 1989 și 1990 cu Ari VATANEN, în 2016 și 2017 cu Stéphane PETERHANSEL și în 2018 cu Carlos SAINZ),
  • 1 titlu la Campionatul Mondial de Rallycross (2015).

Peugeot câștigă campionatul mondial de anduranță 2011

De-a lungul anilor, numeroșii piloți care au condus aceste mașini – dintre care multe au lăsat o amprentă de neșters asupra epocilor și disciplinelor lor  – s-au putut baza pe membrii echipelor Peugeot Sport care, împreună cu managerii ce au inițiat campaniile succesive ale brandului, au subliniat valorile mărcii franceze. Setea de victorie a unor manageri din trecut, cum ar fi Jean Todt – actualmente Președinte FIA, Corrado Provera, Jean-Pierre Nicolas, Bruno Famin a fost condusă în mod constant de hotărârea lor de a uni pe toată lumea, a inova, inspira și a merge mai departe.

Peugeot Sport a făcut parte din strategia tehnologică a mărcii

Toate programele inițiate de Peugeot Sport au reflectat o viziune, o strategie tehnologică a constructorului auto francez în domenii ce variază de la siguranță și performanță, la noi surse de energie, eficiență și sisteme de asistență la condus. Motorsportul se află în ADN-ul mărcii Peugeot.

În prezent, electrificarea se află în centrul programului Hypercar aplicat de Peugeot Sport, cu Peugeot 9X8 ce participă la Campionatul FIA WEC și Cursa de 24 de ore de la Le Mans. Pentru marca Peugeot, electrificarea se află printre provocările mobilității de mâine.

Peugeot revine în 2022 la Le Mans cu un hypercar hybrid