Un exotic și rar Tucker 48 scos la licitație în ianuarie 2020

Aproape orice automobil clasic care urmează să fie scos la licitație, stârnește un interes major venit din partea colecționarilor mai ales dacă este vorba despre un model exotic cum este spre exemplu Tucker 48 care face parte dintr-un lot de 50 de exemplare care urmează să fie scos la vânzare de către casa de licitații Gooding & Company în ianuarie 2020.

Dacă la Hollywood se filmează viața unui industriaș, atunci cu siguranță trebuie să fi fost ceva spectaculos sau tragic. Un bun exemplu în acest sens este viața lui Preston Tucker, căreia regizorul Francis Ford Coppola i-a dedicat un film în 1988, rol interpretat de Jeff  Bridges. În 1947, Tucker a demarat producția unui sedan, a cărui design a fost proiectat în doar câteva zile și a cărei schemă tehnică a fost dezvoltată în cadrul firmei Tucker. Modelul Tucker 48 era unul destul de avansat din punct de vedere tehnic și oferea o siguranță sporită pentru acea perioadă.

Au fost produse doar 50 de unități

Însă, cei trei „Big Three Motors”: General Motors, Ford și Chrysler au văzut în avangardistul model Tucker 48, un concurent „periculos” pentru ei, deoarece modelele lor aflate atunci în producție erau destul de clasice din punct de vedere conceptual. Așadar, cei trei mari producători auto americani, s-au lansat într-o campanie „murdară” pentru a-l îndepărta pe Tucker din industria auto, apelând la mijloace mai puțin ortodoxe. Printre acestea s-a înumărat și un proces, probabil nejustificat, pentru evaziune fiscală, în care Preston Tucker a fost achitat în instanță, dar în urma căruia a fost nevoit să stopeze producția de automobile.

Un număr de doar 50 de unități ale modelului Tucker 48, mai cunoscut sub numele de Torpedo, au fost construite în anul 1948. Unul dintre acesta având numărul de șasiu 1034, va fi scos la licitație la jumătatea lunii ianuarie la Scottsdale, în Arizona de către firma specializată Gooding & Company. Acesta este unul dintre cele doar 12 unități vopsite în culoarea „Waltz Blue Metallic”, se află într-o stare originală absolută, are doar 6.200 de mile parcurse (sub 10.000 de km) și are un istoric complet documentat.

Mustang-ul Eleanor din filmul „Gone in 60 Seconds” scos la licitație

Probabil de două ori mai scump decât exemplarul vândut în septembrie

În consecință și prețul estimat este unul destul de ridicat. Casa de licitații Gooding & Company estimează pentru acest exemplar de Tucker 48 un preț cuprins între 1.75 și 2.25 milioane de dolari (între 1.6 și 2 milioane de euro). Această estimare ar fi de două ori mai mare decât suma plătită recent la licitația din septembrie de la Fall din Indiana pentru un exemplar de culoare roșie. Pentru acest exemplar, noul proprietar a plătit suma de 990.000 de dolari (circa 896.000 de euro) și care a fost donată unui program american de cercetare împotriva cancerului, mai ales că, Preston Tucker, fondatorul companiei americane a decedat în 1956 de cancer.

Exemplarul roșu avea numărul de șasiu 1052 și a fost folosit pentru testarea transmisiei automate dezvoltată special de Tucker. Acesta nu dispunea de caroserie proprie la vremea respectivă, motiv pentru care acest exemplar nu se număra printre cele 50 de unități produse de Tucker 48 .

Caroseria originală a primit-o abia în 2015, după ce un pasionat al modelului Tucker a reușit să realizeze o caroserie originală conform cu specificațiile Tucker și să o monteze pe șasiul original conservat. Între timp, exemplarul a fost restaurat în cele mai mici detalii de către experții de la Classic & Exotic Service și părea să fie într-o stare impecabilă. Potrivit casei de licitații Worldwide Auctioneers, exemplarul respectiv a câștigat numeroase premii la mai multe concursuri de eleganță.

5 BMW-uri M3 Lightweights din colecția lui Paul Walker scoase la licitație

Motor de elicopter și dotări de siguranță

Modelul Tucker 48 se remarcă prin unele particularități tehnice care au fost utilizate în premieră precum: motorul boxer cu răcirea pe apă montat în spate având 6 cilindri, capacitatea de 5.5 litri și 168CP și care se bazează pe un motor de elicopter dar și numeroasele sisteme de siguranță: frâne cu discuri, centurile de siguranță, parbrizul care se deplasează spre exterior în caz de accident sau farul central adaptabil la viraje.

Cu suma tranzacționată formată din șase cifre, Tucker-ul roșu cu șasiul nr.1052 a fost un adevărat success însă cel de culoare albastră cu numărul de șasiu 1034 ar putea fi unul dintre cele mai scumpe achiziționate din istorie. În 2014, RM Auctions a scos la licitație și vândut un exemplar pentru 1.425 milioane dolari(echivalentul a circa 1.3 milioane de euro) iar la începutul anului 2019, la licitația din Arizona, RM Sotheby, un exemplar albastru și-a schimbat proprietarul pentru 1.6 milioane dolari (în jur de 1,45 milioane EUR). Momentan recordul este deținut de un exemplar de culoare roșie tranzacționat în cadrul licitației Monterey Car Week din 2018 pentru suma de 1.82 milioane de dolari (aproximativ 1.65 milioane de euro).

Foto: Gooding & Company; Worldwide Auctioneers