Un deosebit de rar Corvette C3 cu 4 uși în oferta unui dealer

Exclusivul coupe Chevrolet Corvette C3 având caroserie cu 4 uși a fost prezent pe internet la vânzare mulți ani la rând. Neobișnuitul coupe-sedan american este prezent din nou la vânzare în oferta unui dealer specializat și parcă nu a fost niciodată mai ieftin ca acum.

Un coupe cu 4 uși nu mai reprezintă o noutate absolută în zilele noastre, această soluție fiind prezentă pe unele modele premium actuale precum: Mercedes CLS, Audi A7 Sportback sau BMW Gran Coupe. Această varianta de caroserie a fost experimentată în premieră de producătorul auto american Chevrolet la sfârșitul anilor ’70 atunci când conducerea General Motors, deținătorul brand-ului Chevrolet, a vrut să știe dacă clienții americanii doresc o variantă sedan al modelului lor sport preferat. Ideea nu a avut succesul preconizat de conducerea concernului american, fiind realizat un singur prototip urmat apoi de alte cinci exemplare care au fost comandate și construite oficial de GM.

Pentru realizarea prototipului Corvette C3 Sedan a fost nevoie practic de două exemplare de Corvette din a treia generație pentru construirea acestei variante cu patru uși, mai ales că, atât ansamblul podelei, cât și caroseria trebuiau extinse pentru a putea găzdui rândul suplimentar de scaune din spate. După finalizarea prototipului, Chevrolet l-a expus la mai multe saloane auto americane dar reacția publicului american a fost cu mult sub așteptările inițiale. Doar un număr de cinci clienți s-au arătat interesați de achiziționarea unui astfel de model și au comandat câte un exemplar. Drept urmare, Corvette-ul C3 cu patru uși nu a intrat niciodată în producția de serie rămânând la stadiul de prototip experimental.

Chevrolet Corvette, sportul în stil american serbează 65 de ani

Acest exemplar, care în prezent se află la vânzare la un dealer auto din California (SUA), este unul din cele doar două Corvette cu patru uși, potrivit celor declarate de dealerul NBS Auto. Despre celelalte trei exemplare, specialiștii spun se că au fost casate. Exemplarul aflat la vânzare are anul de fabricație 1980 și care beneficiază la partea din spate de o lunetă în formă de cupolă în locul unei lunete verticale prezente la exemplare fabricate până în 1979 inclusiv. Exemplarul a fost prezentat într-un articol în cunoscuta publicație americană lunară de specialitate Road and Track, are certificare Matching Numbers și este începând „de la carburator și terminând cu suspensia” în starea originală, după cum declară dealerul NBS Auto. Cele 21.000 de mile parcurse (puțin sub 33.800 de kilometri) ar trebui să fie, reale de unde rezultă că motorul V8 de 5.7 litri și transmisia automată în 3 trepte și-au făcut cum s-ar spune rodajul.

De asemenea, sedanul Corvette pare să fie într-o stare excelentă și asta nu pare să surprindă pentru că de-a lungul istoricului său, exemplarul a stat mai mult expus în showroom-uri sau la unele saloane auto. Vopseaua într-o nuanță de roșu aprins face o impresie foarte bună încă de la prima vedere mai ales că această nuanță este prezentă și la interior pe tapițeria din piele, panourile portierelor realizate din velur și chear pe mochetă. Impresionant pare în schimb acoperișul format din patru secțiuni detașabile iar ca latură practică scaunele spate rabatabile.

Ultra luxosul Stutz Blackhawk celebrează jumătate de secol

Corvette C3 cu patru uși nu este chiar o necunoscută pentru piața din SUA mai ales că fost prezent în ultimii ani la numeroase saloane auto retro americane și în presa de specialitate. În 2017, exemplarul era prezent la vânzare pe site-ul de specialitate american Craigslist unde un vânzător privat solicita suma de 275.000 de dolari (circa 246.000 de euro în prezent). În iarna anului trecut, acesta a reapărut la vânzare pe același site pentru doar 119.650 USD (aproximativ 107.000 euro) iar de curând a apărut în oferta dealer-ului Auto NBS și care, surprinzător îl oferă pentru o suma de doar 102.562 de dolari (puțin sub 92.000 de euro).

Foto: NBS Auto