Tom Hanks își vinde la licitație Polski Fiat-ul 126 în scopuri caritabile

Polski Fiat-ul 126 al lui Tom Hanks, primit cadou din partea orașului polonez Bielsko-Biala a fost recent scos la licitație de actorul american în scopuri caritabile. Ofertele pentru vânzarea acestuia au depășit 50.000 de euro.

Uneori, modele cu adevărat neașteptate se găsesc în colecțiile de mașini ale vedetelor de la Hollywood. Sunt cei care au în propriile garaje modele de colecție de la branduri premium gen Bugatti, Ferrari sau Lamborghini și cei care, precum Tom Hanks, rămân extrem de modești cu un Fiat 126. Da, micul și popularul model italian a intrat în colecția actorului american, dar este gata să-și găsească un nou cumpărător pentru o cauză nobilă.

Exemplarul scos la licitație este un Polski Fiat 126p fabricat în 1974. Produs între anii 1973 și 2000 în 3.318.674 unități la uzina FSM din Bielsko-Biala, modelul reprezintă versiunea poloneză a Fiat-ului 126 prezentat în 1972. Actorul american Tom Hanks a primit acest exemplar de Polski Fiat 126p în anul 2017 drept cadou de la orașul polonez Bielsko-Biala situat la aproximativ 100 km de Cracovia.

Modelul a fost personalizat de preparatorul BB Oldtimer Garage din Bielsko-Biala, care a adăugat o serie de detalii personalizate exclusive. Fiat-ul de culoarea alba are un aspect original clasic, cu bare de protecție cromate și jante din oțel de 12 țoli cu pneuri având măsrura de 135/80.

În schimb, interiorul a primit un tratament mai luxos, realizat de către Carlex Design, o companie din Czechowice-Dziedzice care a adăugat o tapițerie din piele de culoare verde deschis, inserții negre, precum și câteva elemente realizate din lemn.

Pe bordul Fiat-ului este montată o placă metalică ce poartă un citat din filmul Forrest Gump, în timp ce lângă luneta se află un mic câine de pluș. Pe panoul de bord și pe gențile din piele de pe spatele spătarelor scaunelor se află inscripția „Bielsko-Biala pentru Tom Hanks”, iar actorul însuși și-a pus semnătura pe panoul portierei șoferului.

Acest exemplar de Polski-Fiat 126 scos la licitație se află într-o stare nouă cu un rulaj de sub 300 mile (circa 500 km). Motorul din dotare este cunoscutul bicilindru de 594 cmc și 23 CP. Asociat cu o cutie de viteze manuală cu 4 rapoarte, motorul permitea o viteză maximă de 115 km/h.

Ultima operațiune de service efectuată automobilului în noiembrie 2021, a inclus curățarea și reglarea carburatorului, curățarea rezervorului de combustibil și a conductelor, schimbarea uleiului și înlocuirea filtrului de combustibil, a bateriei și unele cabluri.

La câteva ore după încheierea licitației, ofertele au ajuns deja la 57.000 de dolari (circa 50.000 de euro). Întreaga sumă de bani încasată în urma tranzacției va merge către Fundația Elizabeth Dole, creată în 2012 pentru a sprijini familiile personalului militar american rănit în război.

Foto: Bring a Trailer