Muzeul Mazda din inima Germaniei

https://www.motorclasic.ro/mazda-rx-7-cu-motor-wankel-aniverseaza-40-de-ani/

Mazda Classic Automobil-Museum Frey- Istorie japoneză în inima Germaniei.

Am fost invitați să luăm parte la un moment istoric pentru compania Mazda, respectiv deschiderea primului muzeu al mărcii deschis în afara Japoniei. Din luna mai 2017, 45 de modele impecabil restaurate și conservate spun vizitatorilor povestea neconvențională a tenacității constructoructorului  de automobile din Hiroshima.

 Text și foto: Adrian Drăgan, Augsburg Germania

Muzeul Mazda din Augsburg

Tradiția în comunicarea valorilor prezentului

Când am pornit la drum cu revista Motor Clasic Magazin în urmă cu doi ani am avut mai multe întâlniri cu oameni și personalități din industria auto națională și internațională. Cu mici excepții în majoritatea acetor discuții am avut rolul de a descrie potențialul viitor pe care tradiția îl are în comunicarea valorilor brandurilor auto. Și uite că în foarte scurt timp, nu doar marii constructori dar și ceilalți au început să pună din ce în ce mai mult accent pe valoarea adăugată pe care o aduce tradiția. Prezența în doar doi ani la deschiderea primului muzeu al mărcii Mazda, în afara Japoniei, nu face decât să îmi confirme și să îmi întărească convingerea că drumul pe care am pornit cu doi ani în urmă este unul de viitor și că rețeta succesului oricărei mărci auto stă în tradiție și în promovarea valorilor sale unice. Interesant este că lucrurile s–au schimbat cu 180 de grade, pentru că inițial mărcile japoneze au mizat aproape toate cărțile pe noile tehnologii, dar iată că sunt și primele care fac pași concreți în promovarea valorilor tradiționale, iar astăzi aproape la orice lansare de model nou de automobil la care sunt prezent prin natura meseriei de jurnalist, constructorii aduc „on display” întreaga familie istorică a modelului respectiv.  Și acesta este doar începutul.

Muzeul Mazda din Augsburg

De la București la Augsburg se ajunge ușor, cu avionul până la Munchen apoi cu mașina pe autostradă preț de o oră. Augsburd este un oraș relativ mic, dar cu foarte mulți locuitori pasionați de automobile și modele istorice. În scurtul interval de timp pe care l-am petrecut vizitând centrul orașului nu am putut să nu remarc numărul mare de automobile retro, în marea lor majoritate cabrio plimbate cu mândrie de proprietarii lor.

Un vechi depou de tramvai

Într-un astfel de decor și cu sprijinul direct al autorităților locale, care s-au implicat în găsirea și oferirea unei locații ideale familiei Frey pentru a-și expune impresionanta colecție de modele Mazda. Noul muzeu  este astfel găzduit de un vechi depou de tramvai situat în strada Wertachstraße 29, vechea clădire în trei nave, cu aspectul unei catedrale catolice, fiind acum complet restaurată cu materiale și soluții arhitecturale care nu doar că au contribuit la consolidarea ansamblului, dar au reușit să pună și mai bine în evidență frumusețea și detaliile arhitecturale ale construcției de la finalul ecolului XVIII (1897). O locație superbă, care ea însăși reprezintă o piesă istorică de valoare pentru oraș și comunitate. Și un exemplu despre cum un parteneriat între autorități și o entitate privată poate duce nu doar la salvarea dar și la punerea în circulație a unui nou obictiv turistic, benefic atît pentru proprietar cât și pentru comunitate.

Muzeul Mazda din Augsburg

Primul muzeu Mazda din Europa, şi singurul din Europa, care aduce la viaţă istoria neconvenţională a unui constructor de maşini din Hiroshima, și-a deschis astfel porţile pe 13 mai la Augsburg, în Germania, la ceremonie fiind prezente oficialități locale, presă internațională și reprezentanți ai constructorului japonez. Printre personalitățile prezente s-a aflat și Akira Marumoto vicepreşedintele Mazda Motor Corporation care s-a arătat extrem de încântat de ceea ce a găit aici, în discursul său, subliniind efortul familiei Frey de a pune la dispoziția publicului impreionanta colecție pe care o deține:

„Unic şi impresionant, primul muzeu Mazda din afara Japoniei reprezintă un vis devenit realitate pentru familia Frey, care este încântată să împărtăşească publicului o colecţie unică de modele clasice Mazda din toată lumea. Toţi cei din sediul central al corporaţiei sunt foarte mândri că familia Frey este o parte a organizaţiei şi că au creat ceva extraordinar.” a declarat Akira Marumoto.

Muzeul Mazda din Augsburg

Frey Mazda Classic Car Museum este un proiect al distribuitorului auto local Auto Frey, cu sprijinul Mazda Germania, și reflectă cei peste aproape 100 de ani de când constructorul sfidează convenţionalul. Atracția centrală a muzeului este o expoziție de 45 de modele clasice Mazda, vândute oficial în Europa, precum şi modele din alte piețe, sau rarități care fac parte din colecţia particulară, extinsă, a familiei Frey. Muzeul, amplasat într-un vechi depou de tramvai din 1897, este reamenajat şi include, de asemenea, o zonă dedicată evenimentelor, un restaurant şi un magazin de suveniruri.

Mazda 626 a aniversat 40 de ani

Modelele expuse, printre care Mazda Cosmo Sport (1967), Mazda Luce RX87 (1969) şi Mazda RX-7 (1992), sunt unele dintre cele mai bine vândute modele cu motor rotativ din istoria automobilistică, și care demonstrează încă o dată că Mazda a îmbinat tehonologia inovatoare cu designul uimitor şi plăcerea de a conduce cu mult timp în urmă. Alte atracții sunt un Mazda R360 din 1960, primul autoturism de serie al companiei, un camion Mazda K360 (1962) de tonaj uşor, cu trei roţi, un coupe din 1966 Mazda Familia 1000, un Mazda 616 produs în 1976, primul model aflat oficial la vânzare în Germania începând din 1973, precum şi modelul Mazda AZ-1, o maşină sport aparte , uşoară, de dimensiuni medii, din 1992.

Muzeul Mazda din Augsburg

Modelele expuse vor fi schimbate în mod continuu cu alte noi „bijuterii” auto din colecţia familiei Frey de peste 120 de exemplare destinate rotaţiei exponatelor. Organizatorii speră ca muzeul să devină un centru pentru întâlnirile clubului Mazda Clasic, precum şi pentru evenimentele auto în general. Auto Frey este dealer Mazda din 1978 și în prezent operează trei centre în zona Augsburg.

Astfel, dacă sunteți sau nu fani ai mărcii. Dacă cunoașteți sau nu istoria acestei mărci care a știut mereu să renască frumos, care a căutat cele mai noi tehnologii și care a mers uneori pe drumuri pe care alții nu –au încumetat să pășească, care a știut să facă modele unice dar și să cucerească cursa de 24 de ore de la LeMans, Frey Mazda Classic Car Museum este locul ideal de unde puteți începe să iubiți această marcă sau ă vă întâlniți cu alți proprietari și colecționari. Oricum dacă traversați Augsburg nu ratați o vizită de maxim două ore în acest unic templu al automobilului, s-ar putea să vă îndrăgostiți iremediabil de o marcă care pune un mare accent pe valorile tradiționale și tehnologia de avangardă.