Știai că șoferii români NU își schimbă des anvelopele, preferând să amâne cât pot de mult momentul?

Știai că șoferii români NU își schimbă des anvelopele, preferând să amâne cât pot de mult momentul? Conducerea în bune condiții a autoturismului presupune asumarea unor responsabilități de către fiecare șofer în parte. Printre acestea se numără și menținerea mașinii într-o stare perfectă de funcționare, în așa fel încât să nu pună în pericol siguranța în trafic.

Una dintre cele mai des întâlnite situații se referă la faptul că mulți conducători auto din România întârzie schimbarea unor piese importante, iar acest lucru duce, din păcate, la apariția unor incidente neplăcute, mai mult sau mai puțin grave.

Schimbarea anvelopelor înseamnă pentru unii români o cheltuială în plus pentru bugetul de familie, astfel încât amână la infinit să pună în practică operațiunea. Aceștia mărturisesc că au circulat tot anul cu același anvelope, fără să țină cont de anotimp, alții că au preferat să renunțe la mersul cu mașina, cauciucurile fiind atât de uzate, încât, pur și simplu, nu făceau față rulării pe șosea în timpul sezonului rece sau pentru că riscau să primească amenzi usturătoare.

Iată de ce NU este o idee bună această practică des întâlnită în România!

Specialiștii în domeniu recomandă tuturor conducătorilor auto să-și schimbe cauciucurile mașinii de fiecare dată când situația o cere și să facă abstracție de situația financiară dificilă în care se află. Mașina trebuie să fie echipată corespunzător, să funcționeze foarte bine și să nu pună în pericol viața șoferului, a pasagerilor sau a altor participanți la trafic. De asemenea, pentru cei care nu înțeleg importanța schimbării anvelopelor uzate, ar trebui să afle următoarele:

  • Uneori, cauciucul vechi poate să prezinte diferite defecțiuni vizibile, cum ar fi umflături pe flanc, iar acest lucru înseamnă clar că pe termen lung sau scurt se poate ajunge la defectarea anvelopei. Pericolul este unul iminent, iar proprietarul mașinii trebuie obligatoriu să achiziționeze anvelope noi, într-o stare bună de funcționare;
  • Practica de a utiliza aceleași cauciucuri în fiecare sezon e greșită. Aceste piese se vor uza rapid, trebuie schimbate mult mai des și nu ajută deloc autoturismul în timpul rulării pe șosea în anotimpurile nepotrivite. De exemplu, nu este indicat să se folosească anvelopele de vară iarna, și invers. Astfel, cei mai mulți șoferi ajung să facă tot felul de greșeli de care ar trebui să țină cont;

anvelopele

Specialiștii în domeniu recomandă tuturor conducătorilor auto să-și schimbe cauciucurile mașinii de fiecare dată când situația o cere

  • Se întâmplă ca din dorința de a face economii, unii români să caute anvelope second-hand și să-și spună că merge mașina și așa. Este o altă greșeală, cel puțin asta spun specialiștii. De regulă, cei care renunță la anvelopele vechi o fac deoarece nu mai sunt bune și au nevoie de altele, așa că nimeni nu ar trebui să-și închipuie cumva că piesele second-hand pot reprezenta vreodată o soluție corectă;
  • La un moment dat, anvelopele de pe autoturism se deteriorează vizibil și barele de uzură a benzii de rulare strigă practic după ajutor. Benzile acestea de cauciuc dur se observă când adâncimea benzii de rulare a depășit limita pentru a conduce în siguranță. Exceptând faptul că vor pune în pericol participanții la trafic dacă vor fi utilizate în continuare, amenzile date de agentul constatator vor fi, cu siguranță, mult mai mari decât ar reprezenta prețul înlocuirii lor cu unele noi.

Așadar, dacă te numeri printre conducătorii auto iresponsabili, care amână la nesfârșit momentul în care trebuie să facă schimbarea anvelopelor uzate cu unele noi, atunci ia imediat măsurile de siguranță și protejează-te pe tine, pe cei dragi, dar și pe ceilalți participanți la trafic.

Surse foto: ro.pinterest.com, unsplash.com