Preț record pentru un prospect cu Ferrari 250 Europa

Un colecționar american a stabilit de curând un record pentru o broșură auto, plătind suma de  127.600 euro în cadrul unei licitații din Germania desfășurată în această toamnă.

Dacă pentru majoritatea cunoscătorilor, un model Ferrari care este vândut cu un un preț record într-o licitație, nu mai reprezintă o surpriză, o broșură rară din primii ani de activitate ai constructorului auto italian Ferrari, a stabilit un preț record și a provocat destul de multă agitație la licitația NiCola Classic din Ladenburg din această toamnă.

Record pentru un prospect cu Ferrari 250 Europa

Timp de trei minute, ca urmare a numeroaselor oferte venite din partea colecționarilor, prețul a crescut foarte mult pentru broșura cu modelul Ferrari 250 Europa. În cele din urmă, suma  s-a oprit la 110.000 de euro la care s-a mai adăugat o taxă suplimentară în valoare de 17.600 euro. Oferta inițială a fost și ea la un nivel destul ridicat pentru o broșură auto de acest timp fiind de 25.000 de euro. În acest caz, cumpărătorul broșurii, un colecționar american care a stabilit un nou record pentru un astfel de obiect, a dorit să rămână anonim.

Expo Scuderia Ferrari la 90 de ani

„Această broșură auto este de departe cea mai scumpă scoasă vreodată la licitație. Acest record mondial stabilește noi standarde” – a declarat expertul Tobias Friedrich de la casa de licitații Ni-Cola Classic specializată în domeniul Automobilia cu privire la prețul de achiziție al broșurii respective.

Enzo Ferrari mai puțin deschis către prospectele auto

Prospectul câștigat la licitație este unul scris în limba engleză despre modelul Ferrari 250 Europe din 1954 și este format din doar patru pagini. Experții de la Automobilia astăzi sunt la au cunoștințe despre existența a trei versiuni ale acestei broșuri iar valoarea ridicată din zilele noastre se traduce prin deciziile luate de însuși „Il Commendatore”. „Se spune că Enzo Ferrari prefera cărțile tehnice la acea vreme, pentru că nu-i plăceau broșurile”, a spus specialistul Tobias Friedrich.

Ferrari-ul 312T cu care a câștigat primul titlu mondial Niki Lauda scos la licitație

Din acest tip de broșură au fost tipărite doar câteva exemplare care au fost trimise clienților interesați la acea vreme, de unde pare explicabil motivul rarității lor în zilele noastre. În anul 2007 la o licitație din Gstaad în Elveția, un prospect al acestei serii, a fost achiziționat prentru un preț impresionant pentru acea vreme, respectiv 17.000 de euro.

Foto: NiCola Classic; Ferrari