La ediția din urmă cu 25 de ani, a Salonului Auto de la Geneva, producătorul auto francez Renault a captat atenția presei și publicului prin prezentarea la standul său a unui spectaculos concept de model sport denumit Spider și care s-a materializat un an mai târziu, cu foarte puține modificări, într-un model de serie exclusivist.
În prima jumătate a anilor ’90, conducerea companiei franceze a demarat proiectul unui model din clasa sport fără compromisuri, capabil să îndeplinească atât funcția de automobil rutier, cât și cea de automobil de competiție. Modelul nu trebuia să dispună de niciun fel de dispozitiv de confort și trebuia să beneficieze de o caroserie cu două locuri de dimensiuni compacte pentru a permite performanțe ridicate și o manevrabilitate excepțională.
Un prim prototip a fost finalizat către sfârșitul anului 1994 și care a fost apoi prezentat în premieră la ediția din 1995 a Salonului Auto de la Geneva. Prototipul Renault care a fost denumit Spider a stârnit mult interes din partea presei și vizitatorilor pentru configurația sa mai puțin obișnuită, care utiliza extrem de multe componente realizate din aluminiu pentru o rigiditate cât mai bună a șasiului, pentru designul său exclusivist dar și pentru utilizarea portierelor cu deschidere pe verticală, utilizate în special pe modelele constructorului italian Lamborghini. O altă caracteristică a prototipului Renault, a fost prezența unui deflector aerodinamic special elaborat în locul tradiționalului parbriz.
Având în vedere interesul mare suscitat venit din partea clienților pasionați de modele sport extreme deja de la prezentarea prototipului și având în vedere interesul producătorului francez de a comercializa un model sport care va fi utilizat mai ales în trofeele tip monomarcă dar și în alte competiții, proiectul a primit acceptul conducerii Renault pentru a putea fi introdus cu unele mici modificări în producția de serie. Materializarea acestui proiect, denumit X94, într-un model de serie a durat doar 15 luni. În primăvara anului 1996, modelul sport a fost dezvăluit oficial și comercializat sub numele de Spider.
Renault 16 – primul hatchback a debutat acum 55 de ani
Dezvoltat în colaborare cu divizia Renault Sport din Dieppe (fostul sediu Alpine-Renault), Renault Spider era în mod clar un model de nișă, rezervat unui număr mic de clienți. Prin urmare, a fost comercializat într-un număr destul de limitat, aproximativ 1.800 de exemplare, multe dintre acestea fiind utilizate cu precădere pe circuitele de mare viteză. Prin urmare, este destul de rar văzut pe drumurile publice sau chiar la vânzare pe site-urile de specialitate.
Caracteristicile modelului Spider de la Renault au fost, pe lângă utilizarea aluminiului la șasiu și unele elemente ale caroseriei, și pedalierul reglabil și adaptabil la exigențele șoferului. La debutul comercializării, modelul sport Renault era disponbil într-o singură variant de caroserie, tip spider cu două locuri fără parbriz iar ulterior acesteia i s-a alăturat în gamă și o variantă dotată cu parbriz. În primul caz, în locul parbrizului tradițional a fost implementat un deflector aerodinamic care direcționa curenții de aer din timpul rulării, pe deasupra celor doi pasageri. Pentru varianta cu parbriz era oferit opțional un soft top, în timp ce pentru cea dotată cu deflector era disponibil ca opțiune un tonneau cover.
Caroseria, atent elaborată di punct de vedere aerodinamic și cu un design personalizat, era realizată în principal din trei panouri din material plastic care formau practic capota frontală și cea posterioară precum și corpul principal. Ca detalii specifice ale caroseriei merită amintite partea frontală cu faruri carenate și fără grila trafițională, grupurile optice spate individuale și de formă circulară, roll bar-ul amplasat în spatele scaunelor și prizele de aer pentru răcirea motorului poziționate de-a lungul părților laterale.
Modelul coupe Fuego de la Renault celebrează 40 de ani
Motorul aflat în dotarea modelului Spider era poziționat central, transversal fiind cunoscutul ″4 în linie″ de 1998 cmc care se regăsea în dotarea modelelor Clio 2.0 16V Williams și Megane Coach 2.0 16V. Acesta dispunea de distribuție cu două axe cu came în chiulasă și 4 supape pe cilindru iar alimentarea se realiza ajutorul injecției electronice multipunct. Motorul dezvolta o putere de 147 CP la 6000 rpm și un cuplu de 185 Nm la 4500 rpm și era asociat cu o cutie de viteze manuală cu 5 trepte. Șasiul era format dintr-o structură realizată din aliaje ușoare pe care erau montate suspensiile cu brațe triunghiulare transversale suprapuse și bare anti-ruliu. Sistemul de frânare era servoasistat și prevăzut cu discuri ventilate în față și discuri pline în spate iar direcția cu cremalieră. Mulțumită unor dimensiuni compacte (Lxlxh 3.795 x1.830×1.250 mm) și a unei unei greutăți care varia între 930 și 965 kg, Renault-ul Spider asigura o viteză maximă de 215 km / h și o accelerație de la 0 la 100 km / h în 6.9 secunde.
Pentru versiunile destinate competițiilor, motorul modelului sport francez a fost profund modificat pentru a putea dezvolta 300 CP la 6250 rpm. În acest caz, viteza maximă ajungea la o valoare de aproximativ 260 km / h în timp accelerația de la 0 la 100 km / h era posibilă în doar 4.3 secunde. Pentru a obține o greutate cât mai redusă, versiunile destinate competițiilor nu dispuneau de scaunul pasagerului.
Modelul Spider a fost disponibil în oferta producătorului Renault până la finalul anului 1999 finnd fabriacat într-un număr de 1.726 exemplare în timp ce pe unele piețe, precum cea din Marea Britanie, comercializarea modelului s-a încheiat după doar un an și jumătate de la lansarea sa. În funcție de starea în care se află, cotațiile actuale ale modelului Renault Spider variază între 12.500 și 37.500 de euro.
Foto: Renault