Modele care se încadrează din 2021 la categoria Vehicul Istoric

Modele populare lansate în cursul anului 1991 precum: Citroen ZX, Opel Astra, Peugeot 106 sau Volkswagen Golf III vor putea deveni începând din acest an automobile clasice, iar odată cu aniversarea de 30 de ani de la debutul lor vor fi prompte pentru obținerea atestatului de vehicul istoric și pe baza căruia automobilele au menționată titulatura de ″Vehicul Istoric″ în cartea de identitate.

Anul auto 1991 a avut numeroase premiere interesante din toate segmentele de piață, precum clasa mini cu Fiat Cinquecento, clasa mică cu Mazda 121, clasa compactă cu Honda Civic V, clasa medie superioară cu Seat Toledo, clasa superioară cu Volvo 850, clasa de lux cu Mercedes Clasa S (Seria W140), clasa sport cu Porsche 968, clasa monovolumelor cu Renault Espace II și clasa off road cu Mitsubitshi Pajero II, ca să le cităm doar pe cele mai cunoscute dintre modelele noi lansate.

Tot din anul 2021 la această categorie se pot încadra cu ușurință inclusiv modelele gen supercar precum Bugatti EB 110 sau De Tomaso Pantera Si, versiunile sportive GSI 16V și VR6 ale noilor modele compacte Astra F și respectiv Golf III sau cele ale unor modele deja consacrate cum ar fi: Audi 100 S4, Audi Coupe S2, Fiat Tipo 2.0 16V, Lancia Delta HF Integrale 16V Evoluzione, Maserati 222 SR/ 222 4V/ 430 4V, Maserati Racing, Renault Clio 1.8 16V sau Volkswagen Passat VR6 Variant. În aceeași categorie pot fi incluse și variantele de caroserie ale unor modele din diferite segmente care au avut premierea în cursul anului 1991 cum ar fi: Audi 80 B4 Cabriolet, Audi 100 C4 Avant, BMW Seria 5 Touring, Citroen XM Break sau Renault 19 Cabriolet.

Modele care se încadrează din 2020 la categoria Vehicul Istoric

Odată cu împlinirea a 30 de ani, automobilele pot obține un atestat de vehicul istoric eliberat de Retromobil Club România (Autoritatea Națională – FIVA) pe baza căruia Registrul Auto Român va face mențiunea de ″Vehicul Istoric″ în cartea de identitate a automobilului respectiv și în acest fel automobilul devine oficial unul clasic fiind inclus în „patrimoniul cultural al autovehiculelor”. În plus față de vârstă împlinită de 30 de ani, condiția prealabilă pentru aprobarea istorică este ca starea respectivului automobil care trebuie să fie una cât mai bună și binențeles originală conforme cu specificațiile producătorului auto respectiv.

Mulțumită acestei certificări de ″Vehicul Istoric″, automobilul respectiv beneficiază conform legislației în vigoare din țara noastră, de scutire de impozit și plata rovinietei iar prin compania de asigurări parteneră a Retromobil Club Romania sunt oferite asigurări tip RCA la prețuri reduse membrilor clubului deținători de vehicule istorice pe o perioadă de 6 luni.

Modele cu tracțiune integrală încadrate ca vehicul istoric

Numeroase exemplare din modelele lansate în anul 1991 și considerate cu potențial clasic continuă să fie întâlnite și utilizate ca daily driver pe multe din drumurile țărilor europene occidentale mai ales că acestea nu dispun de o parte mecanică complicată și de numeroase sisteme electronice de unde rezultă și unele costuri de întreținere rezonabile. Pe aceste piețe, automobilele respective pot fi găsite cu ușurință la vânzare cu prețuri încă accesibile.

Pentru pasionații și colecționarii din România a unor astfel de automobile considerate ca și modele din categoria youngtimer, am alcătuit o listă cu automobilele lansate și introduse în producție pe parcursul anului 1991 și care se pot încadra cu ușurință la categoria ″Vehicul Istoric″.

Foto: Producători; Arhivă