Peugeot și Fiat – o colaborare care datează de mult

După cum știți, de la începutul lunii noiembrie a devenit oficial parteneriatul dintre grupurile PSA(Peugeot, Citroen și Opel) și FCA,(Fiat și Chrysler). Totuși, acesta nu reprezintă primul parteneriat încheiat dintre cele două mari grupuri.

Un prim exemplu al cooperării la nivel înalt dintre grupurile PSA și Fiat îl reprezintă compania SEVEL(Sociedad Europea de Vehículos por Latinoamerica) cu sediul în capitala Argentinei, Buenos Aires. Acest parteneriat a fost încheiat între filialele locale argentiniene Fiat Concord și respectiv Peugeot SAFAR și care a funcționat între anii 1980 și 1996.

La data de 28 februarie 1980, președinții celor două mari concerne, Umberto Agnelli(Fiat) și respectiv Jean-Paul Parayre(PSA) au semnat acordul pentru continuarea producței modelelor Fiat 125 și 128 respectiv Peugeot 404 și 504 la fabricile argentiniene din El Palomar și Berazategui.

În anii următori, gama a fost înnoită cu modele mai recente precum: 147, Spazio (variante îmbunătățite ale modelului 127), Super Europa(varianta facelift a modelului 128) și Regatta de la Fiat respectiv 405 și 505 de la Peugeot. La scurt timp, în gama respectivă de modele s-a mai alăturat și modelul pick-up american Chevrolet C10.

În anul 1996, grupul francez PSA și-a vândut acțiunile către un grup de investitori locali în timp ce grupul italian Fiat a părăsit compania SEVEL. Peugeot a continuat să producă modelele sale până în anul 1999 când compania SEVEL a devenit Peugeot – Citroën de Argentina, firmă controlată de grupul francez PSA în proporție de 100 %.

Un al doilea exemplu al colaborării dintre grupul francez și cel italian îl constituie societatea Sevel Spa(Società Europea Veicoli Leggeri) înființată în 1978 care este și în prezent spaecializată pe producția de modele utilitare cu brand-urile Fiat, Citroen și Peugeot. Societatea respectivă dispune de o fabrică în Italia la Atessa denumită Sevel-Sud unde sunt fabricate actualele Fiat Ducato, Citroen Jumper și Peugeot Boxer și una în Franța la Valenciennes cunoscută ca Sevel-Nord unde începând din 2012 se produc doar modele utilitare ale grupului francez.

Foto: Fiat; PSA