Fiat 128 – Mașina Anului 1970 a celebrat jumătate de secol

În primăvara acestui an s-au împlinit 50 de ani de la lansarea modelului din clasa compactă Fiat 128 – primul model Fiat cu tracțiune față și care avea numeroase inovații tehnice implementate. Din 1969 până în 1985, au existat peste 3 milioane de automobiliști care au ales Fiat-ul 128 pentru calitățile sale: habitaclul spațios, manevrabilitatea, costurile reduse în exploatare și diversitatea versiunilor.

Apariția modelului compact 128, a marcat un punct important pentru Fiat, și anume, trecerea de la tracțiunea pe roțile din spate la tracțiunea față, o soluție experimentată deja cu modelul Autobianchi Primula în 1964(dezvoltat de inginerul Dante Giacosa) iar de această dată îmbunătățită pentru a atinge cel mai înalt nivel de fiabilitate. O altă mare inovație introdusă în premieră de către Fiat pe acest model a fost reprezentată de grupul motor-transmisie montat în poziție transversală având cutia de viteze amplasată în stânga motorului și care aducea beneficii importante în ceea ce privește structurarea spațiului interior. Ulterior acest tip de schemă tehnică a fost adaptată de majoritatea producătorilor auto și implementată pe modelele acestora cu tracțiune față din clasele mică, compactă și medie.

Fiat Regata

Responsabil cu dezvoltarea proiectului viitorului model Fiat 128, a fost inginerul Dante Giacosa, șeful departamentului de Proiecte și Studii Auto din cadrul grupului italian FIAT. Acesta a demarat proiectul cu un prim prototip de stil denumit X1 / 1, finalizat în 1965 și care avea o linie foarte asemănătoare cu cea care a avut-o modelul final Fiat 128. În mai 1968, trei prototipuri 128 au fost pregătite pentru testare, iar alte opt au urmat în luna imediat următoare.

Un Fiat Panda 4X4 care a aparținut fostului președinte al concernului italian Fiat – Giovanni Agnelli a fost achiziționat pentru o sumă record.

Testele de anduranță s-au succedat fără pauză, printre defectele care trebuiau să fie remediate erau vibrațiile instalației de evacuare și ruliul excesiv. Giacosa își amintea la un moment dat într-un interviu referitor la acel moment: „Convingerea de a face un lucru important, comunicarea directă între conducători, indiferent de grad, abilitatea de a se înțelege fără a pierde timpul în cuvinte inutile și ambiția de a arăta că Fiat a reușit să pună la pună la punct producția a două modele cu totul noi (128 și 130), în realitate patru cu cele ale brand-ului Autobianchi (A112 și A111), în același an și care a implicat pe toți, de la manageri din conducere și până la șefii fiecărui departament”. Citiți articol complet aici:https://auto-retro-passion.ro/fiat-128-primul-model-fiat-cu-tractiune-fata-serbat-50-de-ani/

Foto: Fiat