Calendarul Pirelli 2018 realizat de Tim Walker a fost prezentat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Centrul Manhattan din New York. Pentru cea de-a 45-a ediție a Calendarului, ce cuprinde fotografii realizate la Londra în luna mai, fotograful britanic a utilizat stilul său inconfundabil, cu motive romantice şi cadre extravagante, pentru a reconstrui una dintre poveştile clasice ale literaturii engleze: „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor”.
Inspirația sa a venit nu numai din povestea fantastică a lui Lewis Carroll, ci mai ales din ilustrațiile pe care Carroll însuşi le încredințase lui John Tenniel pentru prima ediție, din 1865. În Calendarul Pirelli al lui Tim Walker din 2018, acestea se transformă în 28 de fotografii realizate în 20 de cadre extraordinare, diferite, ce construiesc o nouă Ţară a Minunilor.
„Alice a fost spus de atâtea ori”, a menţionat Tim Walker, „și cred că am vrut să mă întorc la geneza imaginației din spatele lui Lewis Carroll, astfel încât să o puteţi numi aşa, încă de la început, pentru încă o dată. Am vrut să găsesc un unghi diferit și original.”
Pentru a scoate în evidenţă viziunea sa privind “Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor”, Walker a realizat portretele a 18 personalități consacrate, dar și viitoare, incluzând cântăreţi, actori, modele și activiști politici. Calendarul include modelul sudanez-australian Adut Akech, activista şi modelul britanic Adwoa Aboah, modelul senegalez-german Alpha Dia, modelul şi actorul benino – american Djimon Hounsou, modelul sudanez-australian Duckie Thot, activista pentru drepturile femeilor din Gambia Jana Dukureh, modelul britanic King Owusu, rapperul american şi cântăreţul Lil Yachty, actriţa mexicano-kenyană Lupita Nyong’o, actriţa şi supermodelul britanic Naomi Campbell, actorul american, vedeta de televiziune şi compozitorul/ cântăreţul RuPaul, actriţa americană Sasha Lane, rapperul american, cântăreţul, compozitorul, actorul, producătorul muzical şi antreprenorul Sean “Diddy” Combs, modelul american Slick Woods, avocata şi modelul sud African Thanda Hopa, actriţa americană, autoarea şi prezentatoarea de televiziune Whoopi Goldberg, modelul britanic Wilson Oryema şi designer-ul, stilistul britanic de modă şi cântăreaţa Zoe Bedeaux.
Cu toţii formează o distribuție la unison, în negru, pentru a doua oară după Calendarul Pirelli din 1987, în care fotograful britanic Terence Donovan a inclus cinci femei de culoare superbe, printre care modelul Naomi Campbell, în vârstă de doar 16 ani la acea vreme și scriitoarea, respectiv activista Waris Dirie.
Pentru a realiza Calendarul după creaţia lui Peter Lindbergh de anul trecut, Walker a colaborat cu doi artiști consacraţi: Shona Heath, unul dintre cei mai importanți regizori creativi și designeri britanici și creatorul de modă Edward Enninful, care a fost stilistul din spatele costumelor complicate de anul acesta.
Shona Heath a fost responsabilă cu realizarea cadrelor și instalațiilor care au construit povestea creativă a acestei descrieri a Aventurilor lui Alice în Țara Minunilor. Elementele din poveste care fac parte astăzi din imaginația noastră colectivă au fost inversate, de exemplu: iepurele alb a devenit negru, în timp ce trandafirii roșii ai Reginei au fost pictați în negru de cărțile de joc. „Întotdeauna am încercat să găsesc ceva care să transforme începutul, să pun la îndoială ce a vrut să spună povestea, care a fost cel mai important fragment și cât de mult ar putea să fie diversificată. Distribuim un mesaj foarte clar, care este foarte adevărat pentru poveste, de fapt”, a spus Heath.
Discutând despre contribuția sa la calendarul din acest an, Enninful, numit recent primul editor de sex masculin și primul editor de culoare al revistei Vogue din Marea Britanie, a declarat că „Este foarte important ca povestea lui Alice să fie spusă unei noi generații. Aventura ei în Țara Minunilor rezonează cu lumea în care trăim astăzi, cu obstacolele pe care trebuie să le depășim și cu ideea de a celebra diferențele. Pentru că mi-am petrecut copilăria la Londra, am trăit adesea într-o lume fantastică de basme și de poveşti cu detectivi. Alice a fost întotdeauna unul dintre personajele mele preferate. Mereu am simțit că sunt cu ea în călătoria prin Țara Minunilor și toate aceste personaje extraordinare au devenit prietenii mei … ei bine, cu toții, dar regina înfricoșătoare și călăii ei… A vedea o Alice de culoare astăzi, înseamnă pentru copiii de toate rasele, să îmbrățișeze ideea diversității de la o vârstă fragedă și de asemenea, să conştientizeze că, frumusețea vine în toate culorile. Din punct de vedere cultural trăim într-o lume diversă. Acest calendar remarcabil Pirelli demonstrează că, există încă speranță în ceea ce uneori pare a fi o realitate din ce în ce mai cinică.”
Potrivit lui Robert Douglas-Fairhurst, profesor de literatură engleză la Universitatea Oxford, membru al Societății Regale de Literatură și autor al eseului Being Alice (inclus în kitul de presă), „interesant este refuzul lui Tim Walker de a transforma Wonderland într-o bucată de kitsch Victorian.” În eseul său, Fairhurst subliniază că, deși „Wonderland” este un loc magic, ceea ce îi sperie pe mulți copii atunci când citesc povestea este cât de înfricoșătoare sunt unele fragmente. Chiar și Alice se simte amenințată de propriul său vis. Aproape toate creaturile pe care ea le întâlnește sunt mai degrabă ciudate/ arţăgoase, nu drăgălașe. […]
Dar, bineînțeles, în centru se află fotografiile lui Walker despre Alice. Tot Alice. Nu mai este un copil, aici ea este interpretată de un model de o frumusețe nepământeană (Duckie Thot), a cărei istorie personală, fiind copilul refugiaților sudanezi care s-au mutat în Australia, o transformă în încarnarea modernă ideală a eroinei neliniștite și dezrădăcinate a lui Carroll. Între timp, întreg Calendarul Pirelli oferă o demonstrație perfectă a faptului că, povestea lui Lewis Carroll rămâne o lucrare aflată în plină desfășurare.”