40 de ani de la lansarea celebrei Lancia Delta

Cu modelul Delta lansat în urmă cu 40 de ani la Salonul Auto de la Frankfurt din 1979, constructorul italian Lancia își făcea debutul in clasa compactă. Desenată de Giorgetto Giugiaro, cel care desenase anterior modele de succes precum: Alfa Romeo Alfasud, Volkswagen Passat, Golf şi Scirocco, sau exclusive ca: Lotus Esprit și Alfa Romeo Alfetta GTV, atractiva Lancie Delta debuta la comercializare în octombrie 1979.

Datorită numeroaselor calități precum: unele inovații tehnice (suspensie spate independentă de tip McPherson, bare de protecție realizate din fibră de sticlă și poliester care erau integrate în linia caroseriei, ștergătoare de parbriz cu 3 viteze, tablou de bord cu iluminare reglabilă), finisarea de calitate, confortul la rulare, ținuta de drum sigură și dotările de înalt nivel oferite (volan reglabil pe două direcții, cutie de viteze manuală cu 5 trepte, geamuri față acționate electric, ceas digital, retrovizoare exterioare cu reglare din interior) reușea să câștige titlul de ″Maşina Anului 1980″ în Europa.

Lansată ca un hatchback având caroserie cu 5 uși și 5 locuri, motorizări de 1.3L (75CP) şi 1.5L (85CP) amplasate transversal, transmisie pe roțile din faţă și suspensie spate independentă de concepție nouă, Lancia Delta avea să devină foarte repede un reper în clasa compactă și în motorsport. Citiți articol complet aici:https://auto-retro-passion.ro/lancia-delta-40-de-ani-de-la-debut/

Foto: Lancia