Toate grilele frontale Lancia care au făcut istorie

În cele ce urmează vom face o scurtă istorie a evoluției calandrului frontal al mărcii italiene Lancia de la începutul secolului al XX-lea și până în prezent.

Unul dintre elementele principale ale designului auto a fost întotdeauna grila frontală, deși cu trecerea timpului a cam pierdut din importanță. În comparație cu masivele părți frontale din trecut, cu radiatoarele impresionante care caracterizau autotomobilele până în anii ’40, acest element a fost redus treptat, până la dispariția completă pe unele modele sport, pe multe modele cu motor amplasat în spate iar în zilele noastre pe diverse vehicule electrice.

Importanța calandrului ca element distinctiv

Calandrul frontal este elementul stilistic care la o primă privire, face posibilă identificarea unui model și a producătorului respectiv. În prezent, Alfa Romeo și BMW sunt cele două branduri care știu cel mai mult cum să exploateze și să consolideze această „carte de vizită” importantă, dar și Mercedes sau Audi sunt ușor de recunoscut prin stilul inconfundabil al grilei frontale, marcate respectiv de prezența stelei cu trei puncte sau a celor patru inele. Același lucru se poate spune, cu variațiile necesare, pentru Bentley, Rolls Royce, Aston Martin, Ford, Jaguar, Jeep, Volvo și mulți alți constructori. Unii producători, cum ar fi Renault, Peugeot, Citroen, Seat și Volkswagen, s-au concentrat mai degrabă asupra mărcii lor, propusă cu evidențe mari, pentru a identifica modelele lor fără a se lega strâns de formele calandrului. Apoi, există și cei care, precum Fiat care și-au pierdut complet identitatea în această privință. Prin urmare, nu există un stil frontal obișnuit capabil să facă întreaga gamă ușor de recunoscut. Succesul modelului 500 care apoi a dat naștere la o serie de modele toate identificabile imediat nu atât pentru grilă, cât pentru detaliile specifice ale părții frontale.

Emblema unui brand

Această introducere îndelungată poate fi utilă pentru a înțelege mai bine importanța și valoarea calandrului (numit inclusiv grilă), în special pentru producătorii auto care se pot lăuda cu tradiții și modele de prestigiu în trecut. Aici putem vorbi mai detaliat despre Lancia care în mod natural, chiar pe acest element de identificare s-a punctat foarte mult de-a lungul istoriei brandului italian.

Un element al progresului tehnologic

Încă de la debutul său din 1908, Lancia s-a remarcat pentru caracteristicile bine definite ale calandrelor sale, cu cadrul superior mai lat si coborât pe laturile sale în care a fost introdus încă din 1911, pe modelul Gamma. Sigla Lancia a avut un steag care poartă numele producătorului, atașat la o suliță și suprapus pe un volan stilizat. În ciuda numeroaselor modificări ale grilei, sigla a rămas în esență aceeași.

Legende fără vârstă.

În timp ce devenea mai raționalizat, cromat, înclinat și rotunjit, calandrul Lancia și-a menținut aspectul inconfundabil până în prima jumătate a anilor ’50, când „scutul” a atins într-adevăr farmecul său maxim datorită formelor moi și subțiri create special pentru modelele Aurelia și Appia, cu un maxim de eleganță realizat de Pinin Farina pentru versiunea B24 de la Aurelia.

Noile tendințe

Începând din anii ’50 părțile frontale ale majoritatea automobilelor au devenit din ce în ce mai late și joase, iar cei mai mulți producători auto au decis să renunțe la grilele prea masive care au dominat încă din anii ’20, dacă nu le transformau, ca în cazul lui Alfa Romeo într-un element emblematic gen scut. Chiar și Lancia a adaptat noi grile frontale care erau acum mai largi, mai mici și moderne precum cele ale seriei a treia de la Appia și Flaminia și, care, totuși, nu a fost chiar pe placul celor mai mulți dintre „lanciștii” tradiționali.

Forme complet noi

Formele noilor grile sunt totuși plăcute, grație și designului convingător al calandrului, cu ochiuri mai înguste, mai dezvoltate în lățime decât în ​​înălțime. Această soluție a fost adoptată pentru prima dată de către Pinin Farina în 1955 pe prototipul Florida, din care a derivat modelul de serie Flaminia în 1957. Din acel moment, grila cromată cu emblema Lancia poziționată pe centru  va caracteriza producția companiei din Torino până la începutul anilor ’70, în timp ce forma grilajului se schimbă chiar și în mod semnificativ, în funcție de model: Flaminia, Flavia, Fulvia sau variantele sportive ale acestora.

O nouă identitate

Numai în 1979, odată cu lansarea modelului Delta proiectat de Giugiaro, designul simplu, dar plăcut al grilei de formă rectangulară își face debutul, adoptat ulterior de toate modelele. Deceniul de aur al Lancia se caracterizează prin succesul unor modele precum Delta, Prisma, Thema sau 037, unite de formele acestei grile.

Probleme de ordin stilistic

La sfârșitul anilor ’80 odată cu debutul modelului Dedra, a început o revoluție stilistică, care însă nu a putut da un răspuns convingator din partea clienților. Calandrul avea o formă de ″V″ la bază, în timp ce mărimea și importanța acestui element essential au fost reduse pe modele precum cea de-a doua generație Delta, Kappa, Lybra și Ypsilon. Din mai multe motive, în special de ordin stilistic, aceste modele, cu excepția celui de clasă mica Y, nu au obținut rezultatele estimate inițial în vânzări. Conducerea brandului italian din Torino hotărăsc să schimbe totul, revenind la calandrul mare și tradițional care a fost introdus experimental pe conceptul Dialogos în 1998.

Mai mult înalt decât lat

Primul model de serie care adoptă noul calandru este modelul din vârful gamei, Thesis – unul dintre cele mai mari eșecuri ale companiei din Torino, care s-a datorat parțial și noului calandru și farurilor prea mici, care fac partea frontală departe de a fi atrăgătoare. Dar matrița este turnată: pentru a da senzația de family feeling dorită, toate modelele ulterior lansate adoptă cu o soluție similară, care tocmai datorită dezvoltării considerabile a lățimii caroseriei este foarte dificil să se îmbine optim cu grila îngustă și foarte dezvoltată în înălțime.

Un nou impuls

Dacă unele dintre cele mai recente Lancia, în special cea de-a treia serie Delta, nu au atins succesul așteptat, o parte din vină poate fi atribuită acestui element stylistic în schimb Ypsilon aflată la a treia generație, care riscă să fie ultima Lancia, a fost restilizată în 2015 iar acum, grație noii grile frontale, mai raționalizate și mai subțiri, continuă să fie printre cele mai apreciate modele de către clienții italieni.

Foto: Lancia; Pininfarina; Arhivă