Seat Collection de la Zona Franca salvată în ultimul moment

În urma izbucnirii unui incediu zilele trecute la fabrica Seat Zona Franca din Barcelona(Spania), colecția proprie denumită Seat Collection găzduită într-o cladire învecinată, a fost salvată în ultimele secunde de la un dezastru.

Este scenariul tipic coșmarului prin excelență: fumul negru dens aflat peste clădirea în care se află expusă colecția Seat Collection de lângă fabrica Zona Franca din Barcelona anunța un mare incendiu. Angajații fabricii au prezență de spirit și încercă să salveze ceea ce pot. Dar totuși pentru a scoate din clădire toate cele 317 de exemplare cât înumără întreaga colecție este practic imposibil. După cum se poate observa dintr-un videoclip care stă drept mărturie și care circula pe internet, angajații de la Seat încearcă tot ce este posibil să salveze prețioasa colecție.

Dar cum s-a petrecut mai exact? „Focul a izbucnit într-o clădire din vecinătatea fabricii. Am fost alertați de alarma de incendiu și ajutați fiind de furtunurile cu apă de la hidranții proprii ne-am luptat practic cu flăcările. Serviciul intern de protecție precum și serviciile de urgență și pompierii din Barcelona au fost sosit rapid la fața locului și au reușit să țină siuația sub control″, își amintește directorul Seat pentru divizia vehiculele istorice, Isidre Lopez.

În final, toate cele 317 de exemplare din colecție au fost salvate, inclusiv primul exemplar de raliu official pe care a concurat legendarul pilot spaniol Carlos Sainz, penultimul exemplar din modelul 600, precum și un exemplar de Fiat Panda foarte special. Acest din urmă exemplar de culoare albă, a fost special modificat în 1982 pentru Papa Ioan Paul al II-lea care trebuia să ajungă la stadionul Camp Nou din Barcelona. Papa mobilul de serviciu repectiv un Mecedes Clasa G la rândul lui modificat, era pur și simplu prea mare pentru a pătrunde pe aleile și culoarele stadionului așa încât acest mini Papa mobile Fiat Panda a trebuit să-și îndeplinească această sarcină.

Datorită acțiunii rapide din acea zi a tuturor celor implicați în stingerea incendiului, a putut fi înlăturat un dezastru iar colecția a fost păstrată intactă pentru generațiile viitoare.

Foto: Seat