Bugatti Type 59 / 50B revine după o pauză de 80 ani

Lucrările de restaurare la modelul interbelic Bugatti 59 / 50B care a fost văzut ultima oară într-o competiție în urmă cu opt decenii la Prescott Hill Climb,  se vor finaliza în această primăvară.

Modelul va putea fi văzut în perioada 25-26 mai în cadrul evenimentului anual La Vie en Bleu desfășurat la Gloucestershire unde se vor aniversa 90 de ani de la înființarea Bugatti Owners’ Club și vor fi prezente un număr de peste 90 de exemplare de modele Bugatti.

Acest exclusiv 59 / 50B va fi cu siguranță vedeta spectacolului mai ales că de curând s-au împlinit 80 de ani de la ultima sa prezență într-o competiție  la Prescott Hill Climb.

Întorcându-ne în timp, mai precis în iulie 1939, Jean Bugatti fiul fondatorului firmei, a acceptat invitația la prima reuniune internațională de la Prescott Hill Climb a primului club de proprietari de modele Bugatti – Bugatti Owners’ Club. Primul pilot al echipei, Jean-Pierre Wimille a fost înscris în acea cursă de la Prescott Hill Climb pentru a concura pe monopostul Type 59 care dipunea special pentru acel eveniment de punte spate cu roți duble.

Pilotul Wimille, care era asistat de mecanicii Robert Aumaître și Lucien Wurmser și participa în premieră la acea cursă. Cu acest model Type 59, propulsat de un motor supraalimentat cu 8 cilindri de 4.7 litri. Wimille a reușit în primul tur un timp de 47,50 secunde, pe care ulterior la îmbunătățit la 46,69 secunde, suficient pentru a obține la final locul doi în clasament, după Raymond Mays care a obținut primul loc la volanul unui ERA cu un timp de 46,14 secunde.

Bugatti a scris organizatorilor după decernarea premiilor, scuzându-se că a trimis în acea cursă un automobil necorespunzător ca dimensiuni și promite să aducă în anul următor un nou automobil compact cu motor de 1 litru dar, desigur, acest lucru nu s-a întâmplat datorită  izbucnirii celui de-al doilea război mondial.

Modelul Type 59/50B s-a alăturat colecției fraților Schlumpf și este deseori găzduit la muzeul de la Cite de l’Automobile din Mulhouse din Franța. Până în septembrie, va fi împrumutat de Bugatti Trust pentru a putea fi inclus în expoziția din vară „Jean Bugatti și Jean-Pierre Wimille – Prescott acum 80 de ani″ programată să coincidă chiar cu cea de-a 90 anivesare a Bugatti Owners’ Club.

„Suntem încântați că lucrările de restaurare  ale modelului Type 59 / 50B pilotat de Wimille se apropie de final și că acesta va putea fi din nou prezent după o pauză de 80 de ani la Prescott iar ” Bugatti Owner’s Club și Prescott Hill Climb au jucat un rol important în istoria mașinii și faimosul pilot francez Jean-Pierre Wimille” a declarat Chris Rogers, președintele clubului Bugatti Owners’ Club.

Foto: Arhivă