Peugeot 206 CC – 20 de ani de caroserie Coupe Cabriolet

În urmă cu 20 de ani în februarie, Peugeot a prezentat showcar-ul „20Coeur” în cadrul prestigiosului salon Retromobile Paris dedicat vehiculelor istorice, alături de moștenitorul său spiritual, modelul 402 Eclipse din 1937. Acesta din urmă a fost primul automobil echipat cu un acoperiș rigid care era acționat hidrauluic și se putea retracta în portbagaj.

Conceptul 20Coeur a prefigurat aproape definitiv modelul de serie 206 CC (Coupe Cabriolet), comercializat începând din decembrie 2000. Prezentarea oficială în fața presei a avut loc cu ceva timp înainte, însă programarea pariziană a fost configurată ca un eveniment diferit, destinat capturării pasionaților de modele cabrio. Dacă în anii ’30, Peugeot 402 Eclipse era destinat unui cerc restrâns de clienți, de data aceasta Peugeot a realizat un model mult mai accesibil cu același tip de acoperiș. Primul model european de acest fel care a oferit un hardtop retractabil a fost însă Mercedes SLK din 1996, dar care era oferit la un preț de achiziție mult mai mare decât Peugeot-ul 206 CC.

Peugeot 304 Coupe și Cabriolet au debutat în urmă cu jumătate de secol

O bază solidă

Pornind de la baza modelului de bază de succes Peugeot 206 lansat în 1998, varianta 206 CC a necesitat o reproiectare importantă a structurii și dezvoltarea multor elemente specifice, asamblate în aceasta cu tehnici semi-artizanale. Pentru proiectarea și dezvoltarea hard top-ului, Peugeot s-a bazat pe marea experiență a caroserului Heuliez care s-a ocupat de execuția întregului volum spate format din acoperiș, capota compartimentului portbagaj și portbagajul cu carcasa hard top-ului, asigurând astfel un standard ridicat de calitate și un angajament mai redus din partea Peugeot, care în acest caz ar fi putut implica costuri foarte ridicate cu realizarea acestuia în uzina de la Mulhouse.

206 CC nu s-a deosebit prea mult de conceptul 20Coeur, cu excepția câtorva detalii estetice, revizuite în vederea producției în serie. S-a crezut inițial propunerea din nou a numelui Eclipse din trecut și pe 206, dar vremurile s-au schimbat și mai ales că exista deja un model al producătorului nipon Mitsubishi cu această denumire. Acronimul CC a fost ales în cele din urmă pentru a sublinia fără echivoc cele două nume ale modelului.

Un model atractiv și vivace

În Franța, comercializarea modelului 206 CC a demarat în decembrie 2000 iar câteva săptămâni mai târziu a continuat în restul Europei. Succesul comercial înregistrat a fost rapid, atât de mult încât timpul de așteptare pentru model a fost de aproximativ șase luni. Inițial, CC a debutat cu două motoare pe benzină: un 1.6L de 110 CP și un 2.0L de 135 CP, ambele cu 16 supape iar cel din urmă împrumutat de la versiunea sportivă 206 GTI. La mijlocul anilor 2000, combinația dintre caroserie decapotabilă și motor diesel nu mai reprezenta un tabu și astfel, 206 CC a fost oferit și cu motorul turbo diesel 1.6L HDi de 110CP dotat cu tehnologie Common Rail. Acesta oferea o combinație reușită între performanțele ușor sportive și consumul redus de combustibil și în plus era echipat cu filtru de particule FAP. Producția modelului  s-a încheiat în primăvara anului 2007, cedând locul modelului succesor Peugeot 207 CC.

Longevivul Peugeot 404 celebrează 60 de ani de la lansare

Util și încântător

Coupe Cabriolet, cu aerul său excesiv și caracterul practic al unui model din clasa mică, a stârnit interesul unor clienți tineri și dinamici care doreau să se bucure de condus sub cerul liber, dar care doreau în același timp siguranță și avantajele unui hard top care în câteva secunde se plia în compartimentul portbagajului. Plin de viață și accesibil, Peugeot 206 CC a găsit un grup mare de admiratori. Achiziționabil la un buget destul de redus, 206 CC este un model din categoria youngtimer exploatabil și plăcut, atât în ​​vacanță, cât și în utilizarea de zi cu zi.

Foto: Peugeot